Mariborska »čaga« s svetovno prvakinjo

Ob Dravi so svoji junakinji Ilki Štuhec za konec smučarske sezone pripravili veličasten sprejem.

Objavljeno
02. april 2019 16.20
Posodobljeno
03. april 2019 09.48
V valu navdušenja je med sprejemom Ilka Štuhec navijače v prvih vrstah poškropila s šampanjcem. FOTO: Tadej Regent/Delo
M. F., S. U.
M. F., S. U.
Maribor - Kljub poškodbi ima Ilka Štuhec te dni po koncu smučarske sezone zapolnjen urnik. Po novinarski konferenci, na kateri je presenetila z razkritjem, da sporazumno končuje sodelovanje s trenerjem Grego Koštomajem in kineziologinjo Anjo Šešum, s katerima je osvojila vse svoje lovorike, so sledile še druge obveznosti, med drugim sprejem skupaj z drugimi športniki zime pri predsedniku države.

A pika na i je sledila v njenem Mariboru, kjer so jo ob slovesnem sprejemu na Trgu Leona Štuklja pozdravili številni someščani. Predvsem so se spomnili naslova svetovne prvakinje v smuku, ki ga je ubranila februarja v Åreju na Švedskem. Po vrnitvi iz Skandinavije namreč ni bilo časa za praznovanje, ostala je v tekmovalnem ritmu in se kaj hitro odpravila naprej na naslednje preizkušnje. A znova je staknila poškodbo kolena in tako morala predčasno skleniti sezono. »Zdaj lahko plešem le z eno nogo,« se je nasmejala ob prihodu na oder in glasbeni spremljavi.

Kot ponavadi ob takšnih slovesnostih je bila prešerno razpoložena, razveselila se je čestitk in daril Saše Arsenoviča – župan ji je v imenu Mestne občine Maribor podaril 5000 evrov –, prvega moža mestnega športa Tomaža Barade, Bogdana Gabrovca, predsednika OKS, Gregorja Lednika, vodilnega pri SK Branik, ter Iztoka Klančnika, predsednika odbora in zbora za alpsko smučanje pri SZS. 

»Od tiste prve zmage v Lake Louise se je zgodilo marsikaj, od ene do druge skrajnosti, zato je sprejem žal malo pozneje, kot bi ga imeli sicer. Najlepša hvala vsem, ki ste prišli, super ste! Upam, da se bomo tukaj sestajali samo še ob velikih trenutkih,« je spregovorila množici, ob moderatorjevem pogledu na statistiko s tremi zaporednimi naslovi smukaške svetovne prvakinje za Slovenijo (Tina Maze 2015, Ilka Štuhec 2017 in 2019) ter namigu, češ da bi kazalo takšen niz nadaljevati, pa se je nasmehnila: »Imenitno je poslušati o teh statističnih podrobnostih. No, dve leti imam časa, da se lotim izziva.«

Naša vodilna alpska smučarka pa ni bila deležna čestitk le zavoljo tekmovalnih uspehov ter želja po čimprejšnjem okrevanju, navzoči so ji tudi zaploskali, ko so izvedeli, kako je otrokom omogočila šolo smučanja. Ti so se ji prisrčno zahvalili s figuro svizca.


Sprejem v živo smo spremljali tudi na Delo.si