Marsikomu je vendarle dokazal, da sodi v svetovni vrh (VIDEO)

Slovenska smučarska skakalca Žiga Jelar in Timi Zajc na drugi tekmi v Lillehammerju navdušila z drugim in tretjim mestom.

Ljubljana – Slovenska skakalna pravljica se je nadaljevala tudi drugi dan prireditve za svetovni pokal v Lillehammerju. Le 24 ur po odmevni ponedeljkovi zmagi Petra Prevca sta se namreč na oder za najboljše smučarske skakalce povzpela kar dva naša reprezentanta, potem ko sta z drugim in tretjim mestom navdušila Žiga Jelar in Timi Zajc.

Mlada slovenska tekmovalca je preskočil le poljski šampion Kamil Stoch (131,5 m in 139,5 m), ki je s tretjo zmago v sezoni in skupno 36., s katero je na četrtem mestu večne lestvice dohitel legendarnega Finca Janneja Ahonena, prevzel tudi vodstvo v točkovanju norveške turneje Raw Air (surov zrak).


Jelar (132 m in 137 m), ki je bil po uvodni seriji še deveti, se je z najboljšim dosežkom finala zavihtel tik pod vrh in si izbojeval svoje krstne stopničke med svetovno elito. Za trikratnim olimpijskim prvakom iz Zakopanov je zaostal za 5,3 točke.


Nekaj najlepšega, kar lahko doživiš


»Za mano je super dan! To je namreč moja prva uvrstitev na zmagovalni oder, na katerem se mi je s Timijem pridružil še moštveni kolega. To je nekaj najlepšega, kar lahko doživiš v karieri. Verjamem, da sem s tem marsikomu dokazal, da sodim v svetovni vrh,« je bil nasmejan 22-letni Besničan, čigar najboljša uvrstitev do včeraj je bila osmo mesto izpred treh tednov v Rasnovu. Odlično mu kaže tudi v seštevku »surovega zraka«, v katerem drži visoko tretje mesto, pri čemer ga od vodilnega Stocha loči manj kot kot deset točk (9,7).


Jelarju je – kot že omenjeno – družbo na slovesni razglasitvi delal tretjeuvrščeni Zajc (139 m in 130,5 m), ki se mu je zaradi lepe prednosti kot vodilnemu po prvem »polčasu« nasmihala celo zmaga. Čeprav je v finalu izgubil dve mesti, je bil zadovoljen z doseženim. »Vesel sem, da sem po ne najboljših ponedeljkovih nastopih našel rešitev in izboljšal svoje skoke. Na srečo sem imel dovolj prednosti, da sem kljub manjšim napakam v finalu zadržal stopničke,« se je svoje četrte letošnje in skupno šeste uvrstitve med elitno trojico veselil 19-letni skakalec iz Hramš v občini Žalec.


Vrhunsko pripravljenost je s petim mestom potrdil tudi Peter Prevc (129,5 m in 134 m). »Svoje nastope sem spet oddelal dobro, tako da grem lahko z dvignjeno glavo na naslednje prizorišče,« je bil dobro razpoložen tudi ponedeljkov zmagovalec.

V drugo serijo sta se od šesterice Slovencev prebila tudi oba AnžetaSemenič (20.) in Lanišek (23.), medtem ko je bil Domen Prevc (37.) znova prekratek za finale. Glavni trener naše skakalne vrste Gorazd Bertoncelj seveda ni skrival zadovoljstva. »To je bil čudovit dan za nas: na stopničkah imamo dva skakalca in tri med peterico. Brez besed sem,« je 43-letni Kranjčan potegnil črto pod drugo tekmo v Lillehammerju, od koder se je karavana že sinoči odpeljala proti Trondheimu, kjer bodo že danes (17.30) kvalifikacije za jutrišnjo tekmo (17.00).
 

Ema in Nika med deseterico


Žensko tekmo je dobila Norvežanka Maren Lundby (134 m in 124 m), čeprav se je po prvotnem izračunu točk zmage že veselila njena rojakinja Silje Opseth (138,5 m in 134 m). Od Slovenk se je sinoči s petim mestom najbolje odrezala Ema Klinec (130,5 m in 123,5 m).

»Glede na vse skupaj, predvsem skoke na treningih in v poskusnih serijah, sem s prikazanim na obeh tekmah v Lillehammerju zelo zadovoljna. Za kaj več bom morala narediti še več takih skokov, da bom dobila na samozavesti in bom tudi v zraku lahko popravljala,« je pojasnila 21-letna članica žirovske Alpine.

Glede na bolečine, ki jih je še čutila zaradi ponedeljkovega padca, je odlično nastopila tudi Nika Križnar (111 m in 127 m), za katero je bilo deveto mesto kakor zmaga. »Skakala sem z nekaj bolečinami v roki, a sem stisnila zobe in šla do konca. Poskusila sem narediti največ, kolikor sem lahko, in menim, da mi je uspelo,« je ocenila 20-letnica iz Delnic v Poljanski dolini.

Le dve mesti za njo je pristala Špela Rogelj (108,5 m in 114,5 m), do točk pa sta se dokopali tudi Katra Komar (24.) in Jerneja Brecl (29.). Že drevi (20.00) jih čakajo kvalifikacije v Trondheimu

Preberite še:

Komentarji: