Kranjec po domači tekmi: Razočaran sem, ampak bom preživel

Dvojna norveška zmaga v Kranjski Gori, Kristoffersen Windingstadu preprečil prvo zmago v karieri. Kranjec deveti.
Fotografija: Žan Kranjec je v finalu pokvaril izhodišče. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Žan Kranjec je v finalu pokvaril izhodišče. FOTO: Matej Družnik/Delo

Kranjska Gora – Slovenski specialist za veleslalom Žan Kranjec je tudi v svojem desetem nastopu pred domačimi navijači na Pokalu Vitranc ostal brez uvrstitve na zmagovalni oder. Na zadnji preizkušnji svetovnega pokala alpskih smučarjev v veleslalomu pred finalom v Andori je z devetim mestom resda nadaljeval niz uvrstitev v deseterico, vendar pa je meril višje. Tudi po polovici tekme je imel boljše izhodišče, saj je bil šesti z majhnim zaostankom, do drugouvrščenega Alexisa Pinturaulta ga je ločilo le četrt sekunde. Toda v drugo – čeravno opaznih napak ni delal – ni bil tako hiter in je delil usodo Marcela Hirscherja in Pinturaulta, ki sta prav tako zdrsnila po razpredelnici navzdol in tudi ostala brez stopničk.





Zmage se je veselil svetovni prvak iz Åreja, Norvežan Henrik Kristoffersen, ki si je konkurenco pokoril tudi že na prejšnji preizkušnji svetovnega pokala v Banskem, ni pa mogel ogroziti malega kristalnega globusa Hirscherja, ki se je danes predčasno razveselil tudi novega velikega, potem ko je Pinturault najavil, da na finalu v Andori na smuku ne bo tekmoval. Kristoffersen je bil v najboljši četverici edini, ki ga je bilo pred tekmo tam pričakovati, družbo na odru sta mu namreč – prvič doslej – delala rojak Rasmus Windingstad in Švicar Marco Odermatt z najboljšim časom druge proge, po prvi je šele zaokrožal petnajsterico. Štefan Hadalin je bil prepočasen za finale, Borut Božič je odstopil na prvi progi. Jutri bo na podkorenski strmini na sporedu še slalom (ob 9.30 in 12.30).

Henrik Kristoffersen nadaljuje niz odličnih veleslalomskih dosežkov. FOTO: Matej Družnik/Delo
Henrik Kristoffersen nadaljuje niz odličnih veleslalomskih dosežkov. FOTO: Matej Družnik/Delo


POTEK PRVE PROGE


Zaradi meglenega obroča v zgornjem delu proge so morali podkorenski prireditelji štart tekme zamakniti za dve uri, vendar pa je generalni sekretar vitranškega organizacijskega komiteja Srečko Medven zatrdil, da izvedba preizkušnje ni ogrožena. Razpravljali so resda o dveh možnih opcijah – ali štartno mesto pustiti nespremenjeno, torej z vrha strmine, ali pa veleslalomsko karavano poslati na rezervni, znižani štart. Naposled so se odločili, da sprememba štartnega mesta ni bila potrebna.



Tekmo je odprl bronasti s svetovnega prvenstva v Åreju, Francoz Alexis Pinturault, ki je dobro unovčil štartno številko in postavitev reprezentančnega trenerja in kljub zdrsu v srednjem delu, ki ga je stal nekaj stotink, s časom 1:14,52 vrgel rokavico tekmecem. Tudi Žanu Kranjcu, ki je lovil prve stopničke v Kranjski Gori. Že pri drugem merjenju vmesnega časa je zaostajal 61 stotink, nato pa se mu je posrečil verjetno najboljši tretji sektor med vsemi, tam se je Pinturaultu približal na zgolj 17 stotink.

Štefan Hadalin je z roko zataknil vratca in izgubil ritem. FOTO: Matej Družnik/Delo
Štefan Hadalin je z roko zataknil vratca in izgubil ritem. FOTO: Matej Družnik/Delo


Spodaj je smučal podobno hitro in ciljno črto prečkal natanko četrt sekunde počasneje od vodilnega, kar je bila odlična napoved pred finalom. Sploh ker so za Alexisom eden za drugim zaostajali tudi ostali favoriti na čelu z Avstrijcem Marcelom Hirscherjem, ki je bil najhitrejši na zadnjih treh podkorenskih veleslalomih, v tej sezoni pa si je že dve preizkušnji pred koncem zagotovil mali kristalni globus. Avstrijec je zaostal 14 stotink in bil za las – za enajst stotink – hitrejši od Kranjca.

Toda vsi dotedanji dosežki so bili preslab izziv za svetovnega prvaka in zmagovalca zadnje veleslalomske tekme svetovnega pokala v Banskem, Norvežana Henrika Kristoffersena. Z drzno in agresivno vožnjo je dal hitro vedeti, da ga zanima zgolj zmaga, pri prvem vmesnem času še zamujal šest stotink, nato pa do cilja kopičil prednost do končnih 27 stotink pred Pinturaultom. Kranjec je za njim zaostal 52 stotink, na šesto mesto pa zdrsnil, ko ga je kot edini izven elitne sedmerice ugnal še en Norvežan Leif Kristian Nestvold-Haugen.

Marcel Hirscher na prvi progi ni bil najprepričljivejši, na drugi še manj. FOTO: Matej Družnik/Delo
Marcel Hirscher na prvi progi ni bil najprepričljivejši, na drugi še manj. FOTO: Matej Družnik/Delo


Veliko je domača javnost pričakovala tudi od slalomskega specialista Štefana Hadalina, ki je lovil prve veleslalomske točke v zimi, a zapravil priložnost že na prvi progi. Pri prvih dveh merjenjih vmesnega časa je bil še v igri za finale, nato pa z roko zataknil za vratca, kar mu je povsem porušilo ritem, do cilja je dodal še več kot sekundo in pol zaostanka in že tedaj pristal izven trideseterice. Borut Božič je odstopil. Na najvišjih mestih se ni sicer nič spremenilo, se je pa s številko 19 Kranjcu na hrbet prilepil Norvežan Rasmus Windingstad, ki je na sedmem mestu za njim zaostajal 15 stotink.
 

Preberite še:

Komentarji: