Meta Hrovat z osmim mestom najbolje doslej v slalomu

Prepričljive zmage v Špindleruvem Mlynu se je veselila Mikaela Shiffrin s kar 85 stotinkami naskoka pred prvo izzivalko.
Fotografija: Meta Hrovat je v finalu spet napredovala. FOTO: Michal Cizek/AFP
Odpri galerijo
Meta Hrovat je v finalu spet napredovala. FOTO: Michal Cizek/AFP

Špindleruv Mlyn – Alpske smučarke so se pred finalom sezone svetovnega pokala prihodnji teden v Andori ustavile še na Češkem, Špindleruv Mlyn je bil namreč ta konec tedna prizorišče preizkušenj tehničnih disciplin. Včeraj je za veleslalomsko zmagoslavje, že četrto na zadnjih petih tekmah, poskrbela Slovakinja Petra Vlhova, izkazala pa se je tudi Meta Hrovat s petim mestom, potem ko je imela tretji najboljši čas druge proge. Glede na zagotovila iz slovenskega tabora, da je v slalomu še bolje pripravljena kot v veleslalomu, je bil to lep obet pred preizkušnjo, ki se je mladi Kranjskogorčanki ponovno odlično izšla.


Do točk še Ana Bucik


Po polovici je imela namreč dvanajsto izhodišče, a jo je do osmega mesta ločilo pičlih devet stotink. V drugo je bila, enako kot včeraj, še hitrejša, z devetim časom se je povzpela v deseterico in končala kot osma, kar je njen najboljši slalomski dosežek v svetovnem pokalu. Pred tem namreč boljša kot enajsta pred mesecem dni v Mariboru še ni bila. Med Slovenkami si je peščico točk za 27. mesto zagotovila tudi Ana Bucik, medtem ko sta bili Maruša Ferk in Neja Dvornik prepočasni za finale. Maruša je s tem ostala brez možnosti za udeležbo na finalu sezone prihodnji teden v Andori.


Kar 85 stotink razlike


Potem ko je včeraj osvojila zgolj tretje mesto, pa se je najuspešnejša smučarka zime Mikaela Shiffrin danes razjezila in si v svojem slogu, z ogromno prednostjo, pokorila konkurenco. Prvo zasledovalko Wendy Holdener je za seboj pustila za kar 85 stotink, po prvi progi ju je ločilo 37 stotink. Švicarka se je tako na že 21. tekmi svetovnega pokala povzpela na stopničke, na prvo zmago pa še čaka. Družbo jima je na odru delala Vlhova, tik pod njim pa je končala Avstrijka Katharina Truppe, ki je z najboljšim finalnim časom napredovala s 16. na četrto mesto, za zmagovalko pa zaostala že več kot dve sekundi in pol.

Mikaela Shiffrin ni ničesar prepustila naključju. FOTO: Michal Cizek/AFP
Mikaela Shiffrin ni ničesar prepustila naključju. FOTO: Michal Cizek/AFP


POTEK PRVE PROGE


Tekmo je odprla včerajšnja zmagovalka, Slovakinja Petra Vlhova, ki pa – kot že tolikokrat v poolimpijski zimi – v slalomu ni bila tako prepričljiva kot dan prej v veleslalomu. Z njenim časom se je brez težav poigrala Američanka Mikaela Shiffrin, ki je od enega do drugega vmesnega časa kopičila naskok do prednosti v cilju kar 1,33 sekunde. Zanimivo: včeraj je imela po polovici tekme Vlhova pred Shiffrinovo do stotinke enako zalogo. Mnogo bolje se je s progo Črni Sveti Peter spopadla Švicarka Wendy Holdener, ki je za Američanko zaostala zgolj 37 stotink in bila edina, ki se ji je lahko približala.

Vse ostale tekmice so namreč ciljno črto prečkale debelo sekundo počasneje od vodilne, pred Vlhovo se je na tretje mesto zavihtela še Švedinja Frida Hansdotter, ki je zaokrožila nastope elitne sedmerice in Slovakinjo ugnala za pet stotink. V nadaljevanju slalomistke po vrhu niso več posegale, dobro pa se je po progi pognala prva od štirih slovenskih zastopnic Meta Hrovat, ki je predvsem zadnji sektor odpeljala zelo dobro, zamudila 2,42 sekunde in se zavihtela tik za deseterico, na enajsto mesto, toda do osmega jo je ločilo zgolj devet stotink. Takoj zatem jo je prehitela Švedinja Emelie Wikström, nato pa nobena tekmica več.

Wendy Holdener se je Američanki edina približala na manj kot sekundo. FOTO: Joe Klamar/AFP
Wendy Holdener se je Američanki edina približala na manj kot sekundo. FOTO: Joe Klamar/AFP


Precej manj prepričljivi sta bili naslednji dve Slovenki. Maruša Ferk, ki bi ji dober nastop s precej osvojenimi točkami še omogočal tudi udeležbo na finalu te zime v Andori, ni začela najhitreje, nato pa po zdrsu v ravninskem srednjem delu še izgubila hitrost in padla iz ritma, tako da je v cilju za Shiffrinovo zaostala več kot štiri sekunde in pol. Le malenkostno hitrejša je bila Ana Bucik, ki je krvavo potrebovala točke za ohranitev štartnega mesta v prvi trideseterici, a niti ona ni gladko izpeljala srednjega dela in je v cilju ravno tako zamudila debele štiri sekunde, vseeno pa zadržala 29. mesto in si zagotovila finale. Neja Dvornik je bila prepočasna.


IZIDI PRVE PROGE


1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 49,33
2. Wendy Holdener (Švi) + 0,37
3. Frida Hansdotter (Šve) 1,28
4. Petra Vlhova (Slk) 1,33
5. Katharina Liensberger (Avs) 1,69
6. Kristin Lysdahl (Nor) 1,81
7. Bernadette Schild (Avs) 1,99
8. Anna Swenn Larsson (Šve) 2,33
9. Emelie Wikström (Šve) 2,36
10. Chiara Costazza (Ita) 2,38
12. Meta Hrovat (Slo) 2,42
29. Ana Bucik (Slo) 4,23
35. Maruša Ferk (Slo) 4,63
41. Neja Dvornik (Slo) 5,10

Preberite še:

Komentarji: