Meta osamljena na finale psihično težke zime

Slovenska smučarka Meta Hrovat po koncu sezone na pregled in po odločitev, kako naprej.
Fotografija: Meta Hrovat (v sredini) je takole navijala za slalomiste na Pokalu Vitranc v Podkorenu. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Meta Hrovat (v sredini) je takole navijala za slalomiste na Pokalu Vitranc v Podkorenu. FOTO: Matej Družnik/Delo

Potem ko je na Češkem na veleslalomu za svetovni pokal poskrbela za najboljši rezultat v tej disciplini v sezoni (5. mesto), v slalomu pa za najboljšo uvrstitev v karieri (8.), se je smučarka Meta Hrovat vrnila domov v Podkoren in na tribuni navijala za slalomiste na 58. Pokalu Vitranc. Konec tedna jo čaka finale zime v Andori, kjer bo edina slovenska predstavnica v ženski konkurenci.

Poleg Gorenjke ima mesto na finalu sezone zagotovljeno svetovna prvakinja v smuku Ilka Štuhec, ki je zaradi poškodbe kolena na prisilnem počitku. Sredi tedna Mariborčanko, ki zdravi raztegnjeno zadnjo križno vez z opornico, čaka pregled na kliniki v Švici.

Spomin na Zlato lisico. Bolniško odsotna Ilka Štuhec bo finale zime spremljala od daleč. Sredi tedna jo čaka pregled poškodovanega kolena v Švici. FOTO: Tadej Regent/Delo
Spomin na Zlato lisico. Bolniško odsotna Ilka Štuhec bo finale zime spremljala od daleč. Sredi tedna jo čaka pregled poškodovanega kolena v Švici. FOTO: Tadej Regent/Delo


Hrovatova bo tedaj že pogledovala proti Andori. Lani je prvič nastopila na finalu sezone v veleslalomu, z naslovom mladinske svetovne prvakinje v slalomu ji je štartna številka pripadala tudi v tej disciplini, letos pa si je mesto na obeh tekmah zagotovila kot 12. v veleslalomskem seštevku sezone in 22. v slalomskem.
 

Vzponi, padci, prisilni premori


»Na žalost bom edina Slovenka na finalu,« Hrovatova pogreša družbo poškodovanih kolegic iz reprezentance. Tudi njena sezona je bila polna vzponov in padcev. »Pa ne samo to, tudi polna prisilnih premorov, psihično je bila zame izjemno naporna,« je razkrila 21-letnica in poudarila, da se je iz številnih situacij marsikaj naučila: »Da moram biti potrpežljiva in ne riniti z glavo skozi zid, ker to ne prinese nič dobrega.«

Vse te lekcije bo odnesla s seboj v prihajajoče pripravljalno obdobje, pa tudi izvedbe s tekem, ki so ji dobro uspele. Čeprav je sezona imela nekaj svetlih točk, med katerimi je bil tudi drugi naslov mladinske svetovne prvakinje v karieri (slalom), je vesela, da se tekmovalna zima bliža koncu.

Gorenjka bo edina Slovenka v ženski konkurenci na finalu zime. FOTO: Matej Družnik/Delo
Gorenjka bo edina Slovenka v ženski konkurenci na finalu zime. FOTO: Matej Družnik/Delo


Kako je šla čez takšne izzive, ki so ji prekrižali pot, kako si je pomagala? »Lažje mi je, če imam koga, ki mu lahko zaupam svoje težave. Vesela sem, ker imam okoli sebe takšne ljudi, ki mi pomagajo in me razumejo. Čutim, da delajo zame z veseljem in s pravo energijo. Zaradi njih mi je tudi lažje prebroditi takšne stvari,« je razmišljala Hrovatova.

V sezono je štartala na novih smučeh, s Stöcklija je presedlala na Salomon. Spoznavanje opreme ji je vzelo precej več časa, kot si je predstavljala, a je zdaj, ob koncu tekmovalnega ritma, prebrala skorajda že vsa poglavja. »Nisem pa je povsem naštudirala. Sem pa že zelo domača v smučarskih čevljih, tudi z vezmi in smučmi,« je poudarila, da je bila odločitev za menjavo opremljevalca pravilna.
 

Obožuje spoznavanja novih prog in krajev


V Andori še ni tekmovala. »Zame bo teren nov, vendar mi je to všeč. Obožujem spoznavanje novih prog, krajev, držav. Pričakujem lepo in pozitivno izkušnjo,« se veseli zadnjih dokazovanj, pri katerih bo osrednji cilj smučati sproščeno in obdržati osredotočenost. »Zavedam se, da še ni konec in da sta pred mano dve zelo pomembni tekmi. Treba je ohraniti zbranost, ne pustiti, da me prevzame pomlad. Rada bi odsmučala, kot znam,« se nadeja sogovornica. Telesno še ne čuti hude izčrpanosti. »Bolj me zmatra to, ker na smučeh nikoli nisem povsem brez težav,« je poudarila.

Še vedno se ukvarja z bolečinami v gležnju, ki so ji ga decembra punktirali, odvzel ji je en mesec tekmovalnega ritma. A Hrovatova je prava borka, stisne zobe in gre čez prag bolečine, ko nogo potlači v smučarski čevelj. »Še kar nisem brez težav. Zato tudi komaj čakam, da za dlje časa sezujem smučarske čevlje. Po tekmah v Andori me čakajo še pregledi, po katerih se bomo odločili, kako naprej,« je razkrila Kranjskogorka.

Na Češkem je dosegla najboljši slalomski rezultat kariere in veleslalomsko uvrstitev sezone. FOTO: AFP
Na Češkem je dosegla najboljši slalomski rezultat kariere in veleslalomsko uvrstitev sezone. FOTO: AFP


Minuli konec tedna je na Češkem spet šla prek sebe in – kot pravi – končno ji je uspelo v veleslalomu pokazati to, kar je sposobna. »Nastop na drugi progi je bil na visoki ravni brez večjih napak, ki jih pogosto delam,« se je ozrla k predstavi, ki ji je prinesla tretji čas. Na slalomski tekmi pa je bila vesela rezultata, s smučanjem manj. »Zmorem več. Upam, da mi bo to uspelo pokazati v Andori,« si želi Hrovatova.

Zelo dobro pa si bo to zimo zapomnila Mikaela Shiffrin, ki se bo od nje poslovila s še enim rekordom. Postala je prva smučarka v zgodovini, ki ji je v eni sezoni uspelo zmagati 15-krat. Izboljšala je znamko Vreni Schneider iz sezone 1988/89.


 

Komentarji: