Močno razočaran, ker meni, da se je že izstrelil iz ekipe (VIDEO)

Žiga Jelar navdušil s tretjo največjo daljavo na današnjem treningu na veliki napravi v Innsbrucku.
Fotografija: Peter Prevc je bil zadovoljen s svojima včerajšnjima skokoma na uradnem treningu v Innsbrucku. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Peter Prevc je bil zadovoljen s svojima včerajšnjima skokoma na uradnem treningu v Innsbrucku. FOTO: Reuters

Še pred slovesnim odprtjem 52. svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju na avstrijskem Tirolskem je 61 skakalcev iz 18 držav opravilo s prvima dvema serijama za uradni trening na veliki napravi v Innsbrucku. Od Slovencev si je najboljšo oceno glavnega trenerja Gorazda Bertonclja prislužil Žiga Jelar, ki je s 129,5 metra v drugo poletel do tretje največje daljave dneva.

Da ga bo odneslo daleč, je bilo jasno že kmalu po odskoku, po katerem je zelo visoko priletel nad hrbtišče. »Že v počepu, v katerega se pri prvem poskusu (120 m/19.) še nisem najbolje postavil, sem se dobro začutil. In potem sem le še užival,« je bil vidno zadovoljen Jelar, potem ko mu je uspel peti najboljši dosežek druge serije.



Bolje so skočili le Poljak Kamil Stoch (130,5 m), izjemno razpoloženi Švicar Killian Peier (129 m), Japonec Junširo Kobajaši (126,5 m) in Nemec Markus Eisenbichler (122 m).

»Globoko v sebi že vseskozi vem, da je moja raven skakanja dobra. Če se mi bo vse pokrilo in bom še malo bolj sproščen, je mogoče marsikaj,« je ocenil 21-letni Besničan, ki kljub vsemu ni želel prehitevati dogodkov. Njegov prvi cilj je uvrstitev v moštvo za petkove kvalifikacije, šele nato bo razmišljal naprej. Zaradi boja za mesto v ekipi ne čuti pritiska. »Dokler je bitka zdrava, pomeni le še dodatno spodbudo,« je še dejal mladi skakalec kranjskega Triglava.

V drugo se mu je od Slovencev s 124 metri in 13. oceno najbolj približal klubski kolega Peter Prevc, ki je pri prvem poskusu pristal pri 120,5 metra (120,5 m). »Peter se še bori s svojo formo, tokratna skoka pa bi bila lahko korak v pravo smer,« je njegova nastopa pospremil tukajšnji uradni napovedovalec, s katerim se je posredno strinjal tudi Prevc, rekoč, da je bil trening iz njegovega zornega kota v redu.



»Prvenstvo se je zame začelo brez večjih težav. Upam, da bom še stopnjeval nastope,« si je zaželel 26-letnik iz Dolenje vasi pri Železnikih in glede interne bitke pripomnil, da je borba res ostra. »Dejansko se bolj kot običajno opazujemo med seboj. Toda ocenjujem, da je to za nas le dobro. Če smo namreč vsi na kupu, je to po mojem za reprezentanco – ne glede na to, kdo je v ekipi – zgolj prednost,« je presodil Prevc, čigar prva želja je nastop v jutrišnjih kvalifikacijah (14.30) za sobotno posamično tekmo na Bergislu (14.30).
 

Damjan si ne beli glave


Najizkušenejši slovenski reprezentant Jernej Damjan, ki je bil s 122,5 metra in 12. oceno naš najboljši v uvodni seriji, si z bojem za eno od štirih mest v moštvu ne beli glave. »Želim si oziroma prepričan sem in vem, da bodo na tekmi najboljši štirje. Če bi jih bilo toliko boljših od mene, si sam osebno niti ne bi želel biti na tekmi. Od slabega rezultata namreč ne bi imel nič, pomembno je, da smo čim boljši kot ekipa. Tu namreč zastopamo Slovenijo,« je povedal 35-letni Ljubljančan, ki je v drugo doskočil pri 118,5 metra, kar je zadostovalo za 28. mesto.

»Zadovoljen sem z obema skokoma, z dresom, ki sem ga imel pri drugem, pa ne najbolj. Zato ne bom več zapletal, odslej bom skakal z rjavim,« je dal Damjan jasno vedeti, na katero barvo oziroma kombinezon bo stavil do nadaljnjega.

S tem, kar sta prikazala, sta bila včeraj najmanj zadovoljna oba Anžeta. Lanišek (119 m/15. in 114,5 m/27.), ki je imel med Slovenci tretji in četrti dosežek, je priznal, da zaradi interne bitke morda res čuti večji pritisk. »A ta bo na tekmi še toliko večji, zato se ga je treba navaditi,« je poudaril 22-letni Domžalčan, medtem ko Semenič (116 m/23. in 107 m/41.), ki je bil obakrat naš najslabši mož, ni skrival razočaranja.
 

Avstrijci izpustili trening


»Bilo je slabo, zato nisem zadovoljen. Za štiri mesta se bori še pet fantov, sam sem se že izstrelil iz ekipe,« se je že vdal 25-letnik iz Zadrage v občini Naklo, ne povsem zadovoljen pa ni bil niti naš glavni adut in zastavonoša Timi Zajc (114,5 m/13. in 115 m/20.), rekoč, da ni prikazal presežka.

Omeniti kaže še, da je z največjo daljavo dneva (131 m) v prvi seriji navdušil Švicar Peier, da je norveškega mladinskega svetovnega prvaka Thomasa Aasna Markenga na koncu izteka grdo katapultiralo prek ograje (podobno kot Kazahstanca Sabiržana Muminova na novoletni turneji) ter da so ob Švicarju Simonu Ammannu in Rusu Jevgeniju Klimovu trening izpustili tudi vsi Avstrijci.

Preberite še:

Komentarji: