Moj nasprotnik na tekmah je čas, ne Lindsey ali Sofia

Ilka Štuhec v pogovoru za Delo o povezovanju s tekmicami, Marcelu Hirscherju, dopingu in prihodnjih tekmah.

Objavljeno
17. januar 2019 06.00
Posodobljeno
17. januar 2019 10.00
Ilka Štuhec je lačna novih dokazovanj. V Cortini je bila doslej dvakrat na stopničkah. FOTO: Matej Družnik/Delo
Slab mesec je naokoli, odkar je zadnjič v smučarski karavani tekmovala Ilka Štuhec in dvakrat suvereno premagala vso konkurenco. Od danes (z dvema smukaškima treningoma) do nedelje jo čakajo tri tekme. V Dolomitih deluje sproščeno. "Če narediš tekmovalca lačnega, si dosegel že ogromno," nam je pred intervjujem razkrila njena mama Darja Črnko. Ilka je spet lačna novih dokazovanj.
 

Vaša mama nam je razkrila, da ste se včeraj prav užitkarsko nasmučali. Verjetno takšnih priložnosti med sezono ni veliko?


Drži, redke so. Vsak dan grem z veseljem na sneg. Z mislijo, kako moram smučati in kaj popraviti. Ampak tokrat mi je bilo malce vseeno za te reči. Cortina mi je zelo všeč, vsakič znova. Tudi proga je super, vedno jo odlično pripravijo ne glede na razmere. Se že veselim, da bomo spet dirkali.

image
V Cortini deluje sproščena, v sredo je smučala tudi 'za dušo'. FOTO: Matej Družnik/Delo

 

Od zadnje tekme je minil en mesec. Koliko odpoved tekem, kot je bila tista v St. Antonu, poruši ritem smučarja, ki se že psihološko pripravi za preizkušnje?


Mene to ne zmoti preveč. Menim, da ne moreš biti ves čas pripravljen, da greš na štart, vklopiš se denimo deset minut prej. Ti štirje tedni premora niso v primerjavi s tistimi 21 meseci odsotnosti nič tragičnega, hitro je minilo. Dobro smo trenirali, tudi odpočila sem si.
 

Po zmagah vas bodo na treningih drugi spet veliko snemali in analizirali, je to moteče?


Dostikrat vem, da kdo kaj snema. Niso vedno najbolj zadovoljni, saj se mi ne posreči prav vse. Jaz pač smučam in če me snema eden ali štirje, tega ne opazim. Tudi mi snemamo druge in pogledamo, kdo je bil najhitrejši na katerem delu proge. Skušamo se iz tega nekaj naučiti.

image
Mariborčanka bo jutri in v soboto tekmovala v smuku, v nedeljo v superveleslalomu. FOTO: Matej Družnik/Delo

 

Vedno je lepo videti, ko tekmica čestita tekmici. Nazadnje ste lepe besede namenili Meti Hrovat. Kakšna je v vaših očeh?


Borbeno se vrže na progo, pripravljena je ne glede na okoliščine, ne taktizira. Verjamem, da je bilo na Kronplatzu daleč od tega, da bi bilo preprosto. Vesela sem, da ji je uspelo doseči dober rezultat, pa tudi ostalim dekletom v začetku meseca v Flachauu.
 

Spet se je sprožil plaz poškodb, med tistimi, ki so morale pod nož, je bila tudi Ana Drev. Verjetno niste ravnodušni do tega.


Niti najmanj. Žal smo v takem športu, v katerem se lahko v vsaki stotinki poškoduje vsak. Na žalost nas večina ve, kako to gre. Nikoli ni prijetno, hkrati pa je treba naprej. Da bi žaloval in razmišljal, kaj vse se lahko zgodi? Potemtakem se lahko zaviješ v odejo in ne vstaneš več iz postelje. Žal mi je za Ano, vem, da je že poleti imela težave in ni mogla trenirati, kot si je začrtala. V preteklosti je že imela poškodbe in pozna ves proces, ve, kaj mora narediti, verjamem, da je sposobna to urediti in da bo lahko naprej delala, kar si bo želela.
 

Lepo prijateljstvo imate tudi s Kanadčankami, ki ste jih povabili k sebi domov za božič. Je bila rdeča nit pogovorov smučanje?


Ne, ne, ti pogovori niso imeli nobene povezave s smučanjem. Spomnila sem se, da bi jih lahko povabila, saj so že kakšnih deset let zdoma na ta praznik. Zakaj ne bi prišle k nam? Mi bomo doma, se bomo že nekako zložili. Šele pozneje sem mamo vprašala, če lahko pridejo, najprej se je ujezila, na koncu pa je bilo tudi njej zelo prijetno. Najbolj vesela je bila nečakinja Neža, saj je imela dodatnih pet oseb, da jih postroji in "komandira", čeprav se jezikovno niso razumele.

image
Med tekmovalnim premorom je spremljala druge smučarske preizkušnje. Za Marcela Hirscherja pravi, da je kot žival, ki bo raztrgala vse. FOTO: Matej Družnik/Delo

 

Kako sicer potekajo ta sodelovanja med ekipami?


Manjše ekipe se združujemo, ker vsaka posamezno ne bi mogla pokriti cele proge. Tako so se dogovorili trenerji, z dekleti pa se super razumemo. Snemamo eni druge, vsak je zadolžen za določen del proge. Ester (Ledecka, s katero Ilka sodeluje, op. a.) štarta pred mano, zmenjeni sva, da mi pove informacijo o progi, ampak zadnjič je pozabila. Ester večkrat kaj pozabi, ne, nikakor ji ne zamerim, super dekle je! Skratka, drugače je, če poleg trenerjeve informacije dobiš še tisto od sotekmovalke. Jaz svoje naredim, kako bodo smučale, pa je odvisno od njih. Pomagam jim, povem kakšno stvar, ki je morda na ogledu videti zagonetna ali problematična, pa se potem na tekmi izkaže, da ni. Dobrodošlo je, če ti nekdo, ki je presmučal progo, razkrije, da ni povsem tako, kot si predstavljaš. Takšen podatek lahko zelo pomaga. Je pa odvisno, komu kaj paše. V Lake Louise sem dekleta vprašala, kaj jim najbolj ustreza, da jim povem: to, da so luknje, ali da podlaga trese, morda kako se nastop dogaja ... Ne more vsak povedati kaj koristnega. Jaz lahko in jim povem.
 

Kakšen je vajin odnos z mamo, odkar je razbremenjena? Katera ima zadnjo besedo, kadar imata različni mnenji?


No, na koncu vsi v moji ekipi delajo zame (smeh). Povem svoje mnenje. Če ima kdo drugačnega, najdemo skupno pot. Ne pride do situacij, ko bi rekla: Je tako, kot jaz rečem, ali pa nič. Najin odnos je super, tudi njej se pozna, da bolj uživa, je bolj spočita, vesela sem, da zdaj bolj vidi tudi prizorišča, ne samo hotel in delavnico.
 

Ste v tem premoru pogledali tudi kakšno moško tekmo? Kaj menite o Marcelu Hirscherju?


Marcel je izjemen! Kdaj naredi tudi kakšno napako ali ima slab dan, kar je normalno ... Če rečem, da je 100-odstotno osredotočen, je to premalo, je na milijon odstotkih. Po tekmi v Adelbodnu je bila zanimiva izjava Henrika Kristoffersena. Dejal je, da takrat, kadar v finalu Marcel štarta pred njim, bi šel skorajda najraje domov. Verjamem, da oddaja takšno energijo, da bo raztrgal vse. Neverjeten je!
 

Pa afera Luitz? Nemcu so vzeli zmago zaradi uporabe kisikove maske na visoki nadmorski višini, kar je prepovedano.


Odgovorni naj bi vedeli, kaj smeš in kaj ne. Smo na ravni, ko moraš tudi sam vedeti, kaj je dovoljeno in kaj ne. Da ne smeš v akreditiranem prostoru uporabljati dodatnega kisika, to vemo vsi. Če spremljevalno osebje vprašaš in ti reče, da lahko, sam pa veš, da ne bi smel ... Nihče ti ni roke zvijal, da moraš to delati. Sam si odgovoren za to, kaj ješ, piješ in dihaš. Verjamem, da se zgodi, kot se je Alainu Baxterju, ki si je zaradi bolezni pošprical nos, da je lahko dihal. Ko grem v lekarno po zdravila za lajšanje prehlada, mi svetujejo zdravila, ki jih vsakomur, ki je prehlajen, pa vem, da jih jaz ne smem vzeti. Zato jih ne vzamem.

image
Štuhčeva se povezuje s Kanadčankami, Rusinjami in Ester Ledecko: ”Tekmicam povem informacije s proge. Svoje opravim, kako bodo smučale, pa je odvisno od njih.” FOTO: Matej Družnik/Delo

 

Kako pogosto morate na dopinške teste?


Za tri mesece vnaprej moraš napisati za vsak dan ob kateri uri in kje si dosegljiv. Malce pa vendarle je to kratenje človekovih pravic. Ko smo v ponedeljek ob 23. uri prišli v Cortino, sem že tuhtala, o joj, kaj imam za jutri napisano, nisem več na tistem mestu, ki sem ga zapisala ... To je treba vzeti kot del športa. Če nimaš kaj skrivati, s tem tudi nimaš težav.
 

Nazaj na bele strmine. Vrača se Lindsey Vonn.


Super, da bo spet tekmovala. Njeni dosežki in vrnitve po poškodbah so občudovanja vredni. Dejstvo pa je, da je moj nasprotnik na vsaki tekmi čas, ne kdorkoli drug. Ali je Lindsey na tekmi ali ne, ali je Sofia Goggia ali ne, mi je povsem vseeno.