Moja velika želja je na domači tekmi doživeti, kar je nekoč Jure Košir

Žan Kranjec ima dovolj petih mest, ocenjuje jih kot odličen rezultat, a rad bi korak naprej. Doma si želi dober nastop tudi zaradi navijačev.
Fotografija: Žan Kranjec je najboljši rezultat na domači tekmi vknjižil lani, ko je bil peti na veleslalomu v Podkorenu. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Žan Kranjec je najboljši rezultat na domači tekmi vknjižil lani, ko je bil peti na veleslalomu v Podkorenu. FOTO: Matej Družnik/Delo

Na jutrišnjem veleslalomu na Podkorenu bo vsa pozornost namenjena Žanu Kranjcu. Že v minuli zimi je na domačo tekmo prišel kot eden od favoritov. »Seveda je drugače, če si adut, ki se lahko bori za najvišja mesta, motivacija je visoka, vendar pa morajo misli ostati pri smučanju,« je poudaril 26-letnik. V tej sezoni, v kateri je osvojil tudi premierno zmago za svetovni pokal v svoji karieri, je ves čas pod stopničkami, kar je – kot pravi – odličen rezultat, a želi si storiti korak naprej.
 

Dvajset let je minilo od zadnje slovenske zmage na Pokalu Vitranc, ki jo je dosegel Jure Košir. Tedaj ste imeli šest let. Koliko se spominjate tistega obdobja?


Spremljal sem Koširjeve nastope proti koncu njegove kariere, prav tako Mitjo Kunca. Sem pa tja naletim na te stare posnetke, ko brskam po youtubu. Vem, da je doživetje, če ti uspe zmagati, verjamem pa, da je še lepše, če je to na domači tekmi. To je moja velika želja, upam, da mi bo kdaj uspelo na domačem terenu stopiti na stopničke in bom doživel to, kar je tedaj Jure Košir.
 

Veliko se je spremenilo odtlej.


Smučanje je zelo napredovalo, material je povsem drugačen, spremembe so zelo velike. A pristop je bil na tekmi podoben. Tudi takrat si moral za rezultat v ospredju vrhunsko smučati, psihična in telesna pripravljenost je morala biti na visoki ravni.
 

Verjetno bo čez 20 let nenavadno gledati posnetke vašega smučanja.


To sem se že vprašal. Do kam gre lahko razvoj materiala? Šport gre ves čas naprej, v ozadju je tudi veliko interesov – od denarja naprej. Če hočeš biti med najboljšimi, moraš napredovati in zagotovo se bo še veliko spremenilo v prihodnjih letih.

S Štefanom Hadalinom sta si oba ustvarila visok status v karavani. FOTO: Matej Družnik/Delo
S Štefanom Hadalinom sta si oba ustvarila visok status v karavani. FOTO: Matej Družnik/Delo

 

Vendar pa se zdaj, ko vas gledamo, zdi, da je smučanje na tako visoki ravni, da ne gre več naprej.


Tudi jaz si mislim, da prav veliko rezerve ni več, ampak do neke mere se bo še dalo napredovati. Odvisno je tudi od tega, kako se bodo spreminjala pravila glede smuči.
 

V čem vidite svojo trenutno rezervo?


V vsakem zavoju bi rad pokazal maksimum, tu je moja rezerva, in v psihični pripravi za to izvedbo. Ves čas je treba napredovati tudi v tehniki, iskati meje na treningih, tudi pri materialu so premiki veliki, treba je najti najboljše nastavitve. Če hočeš biti na vsaki tekmi na vrhu, moraš veliko narediti pri opremi, saj z istimi nastavitvami ne moreš zmagovati na vsaki tekmi. Če hočeš biti redno med najboljšimi, moraš veliko delati.
 

Kar pa vi ste – delovni.


Drži, imam se za delovnega. Dosegel sem zelo visoko raven v marsikateri podrobnosti, a če hočem še napredovati, moram to delo nadgrajevati.

Tudi zaradi domačih navijačev bi rad pokazal najboljšo izvedbo. FOTO: Matej Družnik/Delo
Tudi zaradi domačih navijačev bi rad pokazal najboljšo izvedbo. FOTO: Matej Družnik/Delo

 

Kako uspešni so bili zadnji treningi?


Zadnja dva dneva sem vadil v Trbižu. Kljub dežju je bil trening dober, saj so progo posolili, morda bo podobno na tekmi. Sem samozavesten, vem, kaj narediti v takih razmerah, nimam pomislekov glede ničesar.
 

Se vam sezona že zelo vleče?


Utrujenost se pozna, ampak imam dobre rezultate in motivacija je na visoki ravni. To mi daje dodatno energijo in željo po tekmah.
 

Na družbenih omrežjih ste pred časom napisali, da imate počasi že dovolj petih mest.


Peto mesto je zame še vedno dobra uvrstitev, ampak če si pogosto na teh mestih, si želiš še višje. Drugačne občutke doživiš na stopničkah v primerjavi s četrtim in petim mestom.
 

V Kranjski Gori vas vsako leto spremljajo vaši zvesti navijači. Kako pritisk domače tekme obrnete v spodbudo?


Navijačev bo ta konec tedna zagotovo lepo število, posebej zaradi dobrih rezultatov, ki sva jih dosegala s Štefanom. Veliko bo mojih prijateljev in znancev, verjetno tudi drugih navijačev. Veseli me, da nas ljudje podpirajo. Želim si dobro tekmovati tudi zaradi njih. A ne glede na to, kdo in kaj pričakuje od mene, moram ostati zbran na svoje smučanje – to je moja edina naloga.
 

Ste si že vizualizirali korak na stopničke?


Vsake toliko časa me spreleti misel, kako bi bilo, a nočem preveč zaplavati.

Kranjec je četrti veleslalomist sveta, v Kranjski Gori više od 5. mesta še ni bil. FOTO: Matej Družnik/Delo
Kranjec je četrti veleslalomist sveta, v Kranjski Gori više od 5. mesta še ni bil. FOTO: Matej Družnik/Delo

 

Komentarji: