Kristoffersen kot v Åreju, Kranjec peti

Marcel Hirscher, vodilni po prvi progi veleslaloma v Banskem, je za Norvežanom zaostal pičle štiri stotinke.
Fotografija: Žan Kranjec zbira odlične uvrstitve blizu vrha. FOTO: Dimitar Dilkoff/AFP
Odpri galerijo
Žan Kranjec zbira odlične uvrstitve blizu vrha. FOTO: Dimitar Dilkoff/AFP

Bansko – Enako kot na nedavnem svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Åreju je moral Marcel Hirscher tudi na prvi preizkušnji v tej disciplini po vrhuncu sezone danes v Banskem priznati premoč Norvežanu Henriku Kristoffersenu, ki je bil po polovici tekme še 22 stotink zadaj, v finalu pa se mu je izšel popoln napad, s katerim je glavnega tekmeca ugnal za pičle štiri stotinke. Vendar pa Avstrijec veliko razlogov za razočaranje ni imel, saj si je z novimi 80 točkami predčasno zagotovil mali kristalni globus v veleslalomu.



Že tretjeuvrščeni Thomas Fanara je zaostal bistveno več, štiri desetinke, a je bil tudi on v cilju židane volje, saj se je na stopničke povzpel kljub že krepkim 37 letom. Tik pod odrom je končal petkov zmagovalec kombinacije, njegov rojak Alexis Pinturault, peto mesto pa je zasedel vodilni slovenski adut Žan Kranjec. Po prvi progi, ki jo je zakoličil Klemen Bergant, je imel šesto izhodišče, vendar pa zgolj trinajst stotink zamude za tretjeuvrščenim, v finalu je za njim zaostal še Šved Matts Olsson, do stopničk pa ga je ločilo 27 stotink.

Postavil je sedmi čas finalne proge, v skupni razvrstitvi veleslaloma pa si zdaj deli šesto mesto s Švicarjem Loicom Meillardom. Drugi slovenski zastopnik Štefan Hadalin, drugouvrščeni petkov kombinacijski junak, je bil nekoliko prepočasen za trideseterico finalistov. Zdaj se moška smučarska karavana seli v Kvitfjell, kjer jo čaka vikend hitrih disciplin, specialisti za tehnične pa bodo na svoj račun spet prišli teden dni pozneje ob postanku v Sloveniji, na tradicionalnem kranjskogorskem pokalu Vitranc.

Henrik Kristoffersen je v veleslalomu drugič zapored ugnal marcela Hirscherja. FOTO: Dimitar Dilkoff/AFP
Henrik Kristoffersen je v veleslalomu drugič zapored ugnal marcela Hirscherja. FOTO: Dimitar Dilkoff/AFP


POTEK PRVE PROGE


Tekmo je odprl Francoz Thomas Fanara, vendar pa njegov čas (1:15,73) ni zdržal dolgo. Takoj za njim se je namreč v ogenj podal najboljši veleslalomist poolimpijske zime, Avstrijec Marcel Hirscher, ki je predvsem v spodnjem delu odpeljal izjemno čisto linijo in ciljno črto prečkal 78 stotink hitreje kot Francoz. Takoj za njim pa se je na progo, ki jo je – kot je napovedal, precej zavito – zakoličil slovenski trener Klemen Bergant, pognal naš prvi adut Žan Kranjec, ki si je v tej sezoni že pokoril vso konkurenco decembra v Saalbachu.

Žan je že v zgornjem delu zaostal skoraj pol sekunde, nato pa v naslednjih dveh odsekih smučal hitro in natančno in celo izničil del zamude, ki je še pri zadnjem merjenju vmesnega časa znašala zelo znosnih 36 stotink. Spodaj je na terenu pustil še skoraj pol sekunde in bil v cilju 81 stotink počasnejši od Avstrijca. Podobno hiter je bil tudi Šved Matts Olsson, ki je Slovenca ugnal za pičle štiri stotinke, precej bolje pa se je s progo Banderiza spopadel visoko nabrušeni novi svetovni prvak, Norvežan Henrik Kristoffersen.

Marcel Hirscher je bil na prvi progi najhitrejši, v finalu pa ne. FOTO: Dimitar Dilkoff/AFP
Marcel Hirscher je bil na prvi progi najhitrejši, v finalu pa ne. FOTO: Dimitar Dilkoff/AFP


Pri vseh treh vmesnih časih je bil viking domala poravnan s Hirscherjem, za katerim je naposled zaostal 22 stotink. Za njima se je uvrstil zmagovalec petkove kombinacije, Francoz Alexis Pinturault, ki pa je bil že 68 stotink počasnejši od vodilnega Avstrijca. Resda je Kranjec po razpredelnici zdrsnil še nekaj mest navzdol, a je na šestem mestu vseeno zaostajal zgolj 13 stotink za tretjeuvrščenim. Za njim pa je bila, po nastopu elitne sedmerice, velika – več kot polsekundna – luknja, kar je Žanu ponujalo odlično izhodišče za finalni napad.

Tekmovalci v nadaljevanju se niso več približali najboljšim, vodilna šesterica je ostala daleč pred zasledovalci, Kranjec je tako zadržal šesto izhudišče, pred sedmim Švicarjem Loicom Meillardom je imel 64 stotink naskoka. Drugi slovenski zastopnik Štefan Hadalin, ki se je s tretjim mestom na petkovi kombinaciji prvič v karieri prebil na stopničke svetovnega pokala, je bil prepočasen za trideseterico, na 34. mestu je namreč za finalisti zaostal za 35 stotink, za vodilnim pa skoraj štiri sekunde.

Preberite še:

Komentarji: