Novozelandska najstnica v Söldnu porazila izkušene velemojstrice

Uvod v smučarsko sezono za svetovni pokal je presenetljivo pripadel 17-letni Alice Robinson. Najvišje med Slovenkami Tina Robnik na 11. mestu.

Objavljeno
26. oktober 2019 10.15
Posodobljeno
26. oktober 2019 16.19
Novozelandka Alice Robinson, zmagovalka uvodne tekme za svetovni pokal, je bila ob svojem dosežku v cilju šokirana. Ni se povsem umirila niti na novinarski konferenci. FOTO: Joe Klamar/AFP
Novozelandska najstnica Alice Robinson, ki je prvič nastopila na zahtevnem terenu v Söldnu, je na otvoritveni tekmi nove sezone poskrbela za najlepšo reklamo za alpsko smučanje. Vsi so govorili o senzaciji, ki je opravila z izkušenimi veleslalomskimi mojstricami. V svojem enajstem nastopu za svetovni pokal je pokazala dva izjemna in neustrašna nastopa, porazila prvo zvezdnico Mikaelo Shiffrin in pri 17 letih zmagala prvič za svetovni pokal v karieri. 

Vendar pa Robinsonova ni novo ime, niti senzacija, saj je v minuli sezoni že osvojila svoje premierne stopničke v svetovnem pokalu, na finalu zime v Andori je bila v veleslalomu druga, je tudi aktualna mladinska svetovna prvakinja v tej disciplini. Druga je bila v Söldnu Shiffrinova, tretja Tessa Worley.

V slovenski vrsti je lep vtis pustila povratnica po poškodbi Tina Robnik z 11. mestom, Ana Bucik pa je s 23. poskrbela za svoj najboljši veleslalomsi rezultat v karieri. Največ je obetala Meta Hrovat, četrta po prvem nastopu, a je z začetniško napako v finalu predčasno končala tekmo.
 

Tri Slovenke v finalu Söldna prvič po 19 sezonah


Jasno nebo in čudovit sončen dan. Takšno je bilo stanje na ledeniku Rettenbach na približno 3000 m nadmorske višine pred, med in po otvoritveni tekmi sezone v alpskem smučanju. Dekleta so se lani mučila v snegu in vetru, letos pa jih je narava nagradila za lanski izziv. Tudi prireditelje, ki so odlično pripravili progo.

image
Meta Hrovat je imela odlično izhodišče s prve proge, bila je četrta, a je v finalu odstopila. FOTO: Joe Klamar/AFP


Po prvem nastopu je slovenska reprezentanca imela tri finalistke: Hrovatovo na četrtem mestu, Bucikovo na 16. in Robnikovo na 20. Nazadnje je na tem prizorišču imela takšen izkupiček v sezoni 2000/2001, ko so se štiri tekmovalke uvrstile v finale, to so bile Mojca Suhadolc, Špela Pretnar, Tina Maze in Alenka Dovžan. Novo trenersko vodstvo – v pripravljalnem obdobju je krmilo ženske vrste prevzel Janez Slivnik – je dobilo potrditev o dobrem delu.
 

Robnikova napredovala za devet mest


V finalu je največ pokazala Robnikova, ki se je po dolgi odsotnosti vrnila po poškodbi kolena (strgala si je sprednjo križno vez v sezoni 2017/18), dosegla je peti čas in pri končni uvrstitvi napredovala za devet mest. "Končno sem spet začutila tekmovalni ritem, psihično sem se pripravila za to, zbrala sem misli in se osredotočila na izvedbo – s pristopom sem zadovoljna. Naredila pa sem nekaj manjših napak, ki jih delam tudi na treningih. V prvem nastopu sem pri prehodu s strmine v ravnino, ki sicer velja tukaj za moj del, saj mi gre tam najboljše, vsakič tam pridobim, danes popustila. V drugem nastopu pa sem šla malo preveč previdno v ta del. Na strmini – na njej imam ponavadi največ težav – mi je uspelo dobro sestaviti zavoje," je dejala Robnikova in poudarila, da je opazila, da je konkurenca vidno napredovala, odkar je nazadnje tekmovala v Söldnu: "Zdi se mi, da bolje smučam, kot sem tedaj, pa sem bila takrat deveta."

image
Mikaela Shiffrin je bila zadovoljna z 2. mestom, številne pohvale pa je namenila 17-letni zmagovalki Robinsonovi. FOTO: Joe Klamar/AFP


Bucikova je za sedem mest pokvarila uvrstitev. "Nista mi uspela najboljša nastopa, a bila sta dovolj za 30, kar je dober začetek, sploh ker je tekma na tem terenu precej težka. Zdaj sem lahko bolj mirna in samozavestna za nadaljevanje sezone. Morala pa se bom še naučiti, kako se na štartu sprostiti, da lahko na tekmi pokažem svoj maksimum," si je Primorka po slabi sezoni, v kateri ji nič ni šlo, oddahnila in okrepila samozaupanje, ki je bilo na dnu.
 

Meta z mislimi prehitro v cilju


Najbolj se je po glavi tolkla Hrovatova, ki je po četrtem času prve proge v finalu v spodnjem delu naredila napako in odstopila. "Na smučeh se dobro počutim, sem samozavestna. A v finalu sem bila z mislimi prehitro že v cilju – kar se ne dela. Naredila sem začetniško napako. Upam, da je to samo šola za naprej, da tega ne bom nikoli več naredila," je bila samokiritična. Po začetnem razočaranju se je vendarle umirila: "Ničesar ne moreš več spremeniti, ne moreš se vrniti na štart, čeprav bi si to želela," je še dejala in dodala, da ve, da dela v pravi smeri in tako bo tudi nadaljevala. Kako deluje, ko je jezna? "Slabo. Zato se moram umiriti in delati naprej, saj se lahko le tako izboljšam."

Z realno oceno in kritiko ni ovinkaril niti glavni trener Slivnik, vendar je poudaril, da je v Söldnu padla, bo pa drugje zmagala.

Jutri bo še moški veleslalom (ob 10. in 13. uri). Moška karavana na otvoritveno tekmo na ledeniku Rettenbach čaka že dve sezoni, prireditelji so bili namreč zaradi težkih vremenskih razmer obakrat primorani odpovedati preizkušnjo. Na štartu bosta tudi Žan Kranjec, ki bo kot tretji veleslalomist sveta med aduti za stopničke, in Štefan Hadalin.