Vlhova sljemenska kraljica, Slovenke po sto tisoč dobrih ponovitev

Snežna kraljica na Sljemenu je postala Petra Vlhova. Mikaelo Shiffrin je odpravila s sekundo in 31 stotinkami. Meta Hrovat na 28. mestu.

Objavljeno
04. januar 2020 17.30
Posodobljeno
05. januar 2020 01.20
Takole se je Petra Vlhova veselila zmage s svojo ekipo, ki jo vodi italijanski trener Livio Magoni, nekdanji trener Tine Maze ob njenih največjih uspehih. FOTO AFP
Slovakinja Petra Vlhova je zmagovalka slaloma za Snežno kraljico na Sljemenu nad Zagrebom. Prvič po enem letu je v svoji paradni disciplini premagala največjo tekmico, prvo zvezdnico svetovnega pokala Mikaelo Shiffrin, in to prepričljivo – s sekundo in 31 stotinkami prednosti. Pred številnimi slovaškimi navijači, ki so se zbrali na hribu nad hrvaškim glavnim mestom, je slavila enajsto zmago v karieri. Tretja je bila Avstrijka Katharina Liensberger s tremi sekundami in pol zaostanka. Slovenska četverica je iztržila skromne tri točke, prismučala si jih je Meta Hrovat na 28. mestu.

Rezultati so dostopni tukaj."Počutila sem se, kot da smučam doma. Veliko navijačev je prišlo iz Slovaške. Zelo sem vesela, da me podpirajo povsod, tudi na drugih prizoriščih," se je veselila snežna kraljica Vlhova. O njenem nastopu je Shiffrinova govorila z izbranimi besedami, češ da je bila tokrat močnejša, boljša, prikazala je odlično izvedbo. Lahko Vlhova ponovi tako tekmo? "To je bil eden od mojih najboljših nastopov. Upam, da ga lahko še ponovim. Včasih je težko, saj pridejo dnevi, ko sem dobra in dnevi, ko sem malo manj. Če pa tekmuješ ob Mikaeli, moraš biti vedno odličen," je dejala 24-letna Slovakinja, ki je uživala v sljemenskem vzdušju. Hrvaška ji je ostala v lepem spominu, saj je v otroštvu z družino hodila v Dalmacijo na morje.

image
Petra Vlhova je bila najhitrejša na slalomu nad Zagrebom, kjer je zanjo navijalo ogromno slovaških navijačev, počutila se je kot doma. FOTO: Damir Sencar/Afp

 

Razočarana in potrta Hrovatova


Prva slovenska adutinja Hrovatova je v Zagrebu tokrat prvič osvojila točke za svetovni pokal, a ji drobtinice ne pomenijo prav dosti, saj ve, da je sposobna precej več. Na prvi progi je imela celo šesti čas, a nato na sredini storila napako in vknjižila 19. mesto, podobno se ji je zgodilo tudi v drugem nastopu, nazadovala je za devet mest.

"Razočarana sem nad nastopoma in napakami, ki jih delam. Težka tekma je za mano, ker mi nikakor ne uspe pokazati tistega, kar znam. Po takšnih tekmah se je treba znati pobrati, iti dalje in se boriti," je bila razočarana. Na zadnjem slalomu v letu 2019 v Lienzu je z 10. mestom nakazala, da je vendarle našla pravo smučino, a se je na Hrvaškem zdaj spet vse podrlo. "V Lienzu mi je kazalo dobro in tudi na treningih, ampak danes se mi ni izšlo, kot sem si želela," je dodala. Kako naprej? "Trening, trening in potem tekma v Flachauu," je razkrila, kaj jo čaka. Ana Bucik in Neja Dvornik sta bili prepočasni za finale, Klara Livk je odstopila.
 

Treba je pozabiti in iti naprej


"Leto se je začelo slabo, 28. mesto ni bilo v našem načrtu. S takima dvema napakama, kot ju je naredila Meta, kaj boljšega ni moglo biti," je oceno podal glavni trener ženske reprezentance Janez Slivnik. Hrovatovi se na vsaki tekmi pripeti kakšna napaka, sta bili tisti v Zagrebu posledica nezbranosti? "Ne bi rekel. V Lienzu je dobila potrditev, da je dosti hitra. Tudi na treningu, ko smo trenirali z Nino Haver-Løseth. Na prvi progi je do napake smučala, kot je treba, ne bi rekel, da nima prave smučine, a če padeš in izgubiš dve sekundi ... Povsem drugačen občutek je, če štartaš v finale z 20. mesta, kot pa če si peti. V finalu je skoraj na istem mestu naredila identično napako, rezultat je temu primeren," je povedal Slivnik.

image
Meta Hrovat je spet doživela razočaranje. Tako na prvi kot drugi progi je naredila veliko napako, kar jo je zasidralo na končno 28. mestu. FOTO: Antonio Bronic/Reuters


Kako bodo odpravili napake? "Sto tisoč dobrih ponovitev, drugih možnosti ni. Treba bo analizirati, zakaj se je napaka zgodila, iti čim bolj sproščeno naprej, saj za nazaj nimaš kaj popraviti. Treba je pozabiti to, pa če še tako boli, to sposobnost imajo dobri tekmovalci," je povedal, kako bodo premagali še eno razočaranje. Dekleta v naslednjih dneh čakajo tekme FIS, "da dobijo potrditev, da znajo smučati". Naslednja tekma v tehničnih disciplinah bo čez deset dni, ko bo v Flachauu še en slalom. Še prej pa bodo tekmovale smukačice v Altenmarktu. 

Jutri bo na Sljemenu moški slalom s Štefanom Hadalinom in Žanom Kranjcem (ob 14.15 in 17.40).