Na SP favoriti padejo, pridejo drugi (Slovenci) iz ozadja

Tako skakalci kot skakalke se spogledujejo z najvišjimi mesti, na jutrišnji slovesnosti ob odprtju zastavonoša Timi Zajc.
Fotografija: Slovenski skakalci in skakalke računajo, da se bodo na SP vmešali v boj za najvišja mesta. FOTO Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Slovenski skakalci in skakalke računajo, da se bodo na SP vmešali v boj za najvišja mesta. FOTO Voranc Vogel/Delo

Precej optimizma preveva slovensko skakalno reprezentanco pred vrhuncem sezone, svetovnim prvenstvom v Seefeldu in Innsbrucku. Tako v moškem kot v ženskem taboru napovedujejo boj za kolajne in glede na zadnje rezultate se stopničke ne zdijo nerealne, saj so v zadnjem času naši tekmovalci zbrali kar nekaj uvrstitev med najboljše tri. Prvi bodo na sceno stopili moški, ki jih v petek v Innsbrucku na veliki skakalnici čakajo kvalifikacije, v soboto posamična tekma in v nedeljo ekipna.

V Avstrijo so se takoj po današnji novinarski konferenci pod vodstvom glavnega trenerja Gorazda Bertonclja odpravili Timi Zajc, Anže Lanišek, Peter Prevc, Anže Semenič, Jernej Damjan in Žiga Jelar. O prvem imenu ekipe seveda ni dvoma, to je Zajc, ki že vso sezono kaže zelo stanovitne predstave, dvakrat je stal na stopničkah zmagovalnega odra med posamezniki, nazadnje v Willingenu pa še z ekipo. »Moj cilj na svetovnem prvenstvu je kolajna,« je zelo jasen Zajc, ki so mu apetiti ob dobrih rezultatih sezone občutno narasli, močno so mu tudi okrepili samozavest. Osemnajstletnik – jutri bo na slovesnosti ob odprtju SP slovenski zastavonoša – se zdi na posamičnih tekmah edini od naših tekmovalcev, ki se lahko vmeša v boj za najvišja mesta, na ekipnih pa so v tej sezoni Slovenci kazali zelo toplo-hladne predstave, od zares slabih do 3. mesta v petek v Nemčiji. Seveda pa bo tu tudi zanimivo videti, ali bodo Norvežani prav na vrhuncu leta prvič ekipno tekmo oddelali brez napak ...

»Čas je, da gremo v boj za kolajne, bodisi posamično ali ekipno. Ekipno smo bili zelo uspešni v Willingenu, kar nam daje samozaupanje in sproščenost. Res je, da nismo med glavnimi favoriti, a na svetovnih prvenstvih je vse možno. Favoriti padejo, pridejo drugi iz ozadja in na to računamo tudi mi. Krog favoritov na posamični tekmi je zelo širok, kakšnih dvajset tekmovalcev se lahko vmeša v boj za kolajne, na ekipni pa je takšnih šest reprezentanc. Naš cilj je kolajna,« je bil jasen Bertoncelj, ki se ni znašel v nikakršnih dvomih glede sestave reprezentance, četudi v njej ni Domna Prevca, drugega najvišje uvrščenega Slovenca v skupnem seštevku svetovnega pokala.


Resno tudi na tekmo mešanih ekip


»Domen je dobro prenesel to odločitev, saj se zaveda, da ta trenutek ne bi mogel poseči po najvišjih mestih, ki so sicer njegov cilj. Zdaj se bo doma pripravil za norveško turnejo, ki mu zelo ustreza, in za Planico, morda bo spet ujel formo, ki jo je imel v Ruki. Mislim, da se bo vrnil željan dokazovanja. Vsekakor je bolj smiselno, da gre na SP Žiga, saj na teh skakalnicah ne pridejo do izraza letalne sposobnosti, ampak je treba imeti dober odskok, dinamit v nogah in on je v tem močan,« je pojasnil glavni trener ter zatrdil, da se bodo tokrat v moški ekipi brez rezerv, torej z najboljšima posameznikoma, lotili tudi tekme mešanih ekip, saj da bi bilo vse drugo nespoštljivo do ženskega dela.

Zadnje SP, pred dvema letoma v Lahtiju, se ni razpletlo po slovenskih željah, saj je bila najvišja posamična uvrstitev 9. mesto Petra Pevca na veliki skakalnici (na srednji je bil 11.), nazadnje se je s prvenstva Slovenija s kolajno vrnila leta 2013, ko je Prevc osvojil srebro in bron. Naš najboljši skakalec v zgodovini tokrat po dolgem času ne bo prvo ime ekipe, njegovi cilji že dolgo niso bili tako skromni (stopnjevanje nastopov, brez ponesrečenih skokov), mu je pa Bertoncelj izkazal zaupanje, ko ga je vpoklical med šesterico navkljub slabim rezultatom. »To me po eni strani pomirja, po drugi strani pa obvezuje, da zaupanje upravičim. Moji rezultati sicer niso najboljša popotnica, sem pa zadovoljen, da grem na SP,« pravi Prevc, ki si bo moral mesto v štiričlanski ekipi za tekmo še izboriti, za zdaj ima namreč zagotovljenega le Zajc.

Dekleta, Špela Rogelj, Maja Vtič, Jerneja Brecl, Nika Križnar in Urša Bogataj, se bodo na SP – njihove tekme bodo v Seefeldu – odpravila v nedeljo, saj jih prva končna odločitev čaka v torek, s premierno ekipno preizkušnjo. »Nastope stopnjujemo in imamo možnosti za vrhunske uvrstitve tako na ekipni kot posamični tekmi. Nekaj rezerv še imamo in upam, da jih po SP ne bo več,« pa pravi glavni trener ženske ekipe, ki bo zdaj še trenirala v Planici, Zoran Zupančič.

Preberite še:

Komentarji: