Na štartu se je pogovarjal le s sabo, nato pa »raztrgal« progo

Hirscher mojstrsko, Kranjec s številko 73 enajsti.
Fotografija: Marcel Hirscher je v Schladmingu uprizoril pravo smučarsko mojstrovino. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Marcel Hirscher je v Schladmingu uprizoril pravo smučarsko mojstrovino. FOTO: Reuters

Izjemno razpoloženje z več kot 40.000 navijači – takšna je ponavadi kulisa na slalomskem spektaklu pod žarometi v Schladmingu, ki si jo želi izkusiti vsak alpski smučar. Česa takšnega namreč na belih strminah ne doživijo prav pogosto. Tudi sinoči, na zadnji tekmi v tej disciplini pred svetovnim prvenstvom v Åreju, je bilo tako. Junak večera? Marcel Hirscher! Z mojstrskim nastopom je slavil 68. zmago v karieri.



Pred včerajšnjo nočno tekmo je bila vsa pozornost usmerjena na 21-letnega Clementa Noëla, ki je po zmagah v Wengnu in Kitzbühelu lovil hat-trick. A mladostno neobremenjeni Francoz, ki ga zahtevnost najtežjih slalomov v svetovnem pokalu ni zmedla kljub primanjkljaju izkušenj, se je v Schladmingu poslovil že na prvi progi; presmučal je količek. Bil je eden od 23, ki jim ni uspelo doseči cilja. Nastope tekmecev si je ogledal v ciljni areni. In imel je kaj videti.

Hirscher je z napadalnim pristopom »raztrgal« prvo progo, s sekundo prednosti se je zasidral na vrhu. »Našli smo, kar smo potrebovali – napad je bil pravi, oprijem tudi. Počutil sem se izpolnjeno! Pravi užitek,« je dejal pred finalom, v katerega se je podal v povsem svojem filmu (na štartu se je na glas pogovarjal sam s sabo), progo pa presmučal skorajda popolno. Pred najbližjim zasledovalcem Alexisom Pinturaultom si je zagotovil sekundo in 20 stotink prednosti. Tretji je bil Daniel Yule.
 

Kranjcu 3. čas finala


Hirscher si je prismučal tudi prvi čas finala, tretjega pa Žan Kranjec, ki je z 11. mestom izenačil svojo najboljšo slalomsko uvrstitev v karieri. V finale se je prebil s številko 73, dolgo časa je sedel v fotelju vodilnega in napredoval po lestvici za 17 mest! To so njegove tretje slalomske točke v tej zimi. »Trenutno odlično smuča,« je povedal trener tehničnih disciplin Klemen Bergant, ki je Kranjca dopoldan poslal na trening veleslaloma, preden se bo v nedeljo zadnjič pred SP podal na štart v svoji paradni disciplini.

Štefan Hadalin je po 13. času na prvi progi nato v finalu štartal odločno, hitro in napadalno, a v spodnjem delu storil napako in odstopil. FOTO: Reuters
Štefan Hadalin je po 13. času na prvi progi nato v finalu štartal odločno, hitro in napadalno, a v spodnjem delu storil napako in odstopil. FOTO: Reuters


Še hitreje od Kranjca je smuči po progi Planai vodil Štefan Hadalin. Po 13. času prvega nastopa je v finalu pokazal popoln napad, povečal prednost pred tedaj vodilnim Kranjcem za več kot osem desetink, v spodnjem delu pa storil napako in odstopil. »Smučal je tako, kot je treba v svetovnem pokalu. Škoda za napako, bil bi globoko med deseterico, a zdaj je, kar je,« je bil Bergant razočaran, da je najboljšemu slovenskemu slalomistu iz rok spolzela vrhunska uvrstitev.

Pred SP na Švedskem fante čakata še smuk in veleslalom v Garmischu. Kot kaže, se bo po vrhuncu sezone poslovil še en veliki as. Po Akslu Lundu Svindalu, ki je napovedal upokojitev, se mu bo po gestah v Schladmingu pridružil tudi Felix Neureuther ...

 

Komentarji: