Na tekmi vrnitve bosta ključni sproščenost in zaupanje

Ilka Štuhec drevi na premiernem smuku sezone za svetovni pokal. Samozavest se je dvignila, pravi trener Grega Koštomaj.
Fotografija: Ko bo Ilka Štuhec enkrat spet prikazala svoje najboljše predstave, bo gotovo sposobna premagati vso konkurenco, verjame njen trener Grega Koštomaj. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Ko bo Ilka Štuhec enkrat spet prikazala svoje najboljše predstave, bo gotovo sposobna premagati vso konkurenco, verjame njen trener Grega Koštomaj. FOTO: Tadej Regent/Delo

Drevi ob 20.30 bo na premiernem smuku ženske sezone za svetovni pokal v Lake Louise prvič po bolniški odsotnosti tekmovala svetovna prvakinja v tej disciplini Ilka Štuhec. »Vedno se je prijetno vrniti na prizorišče, na katerem si že dosegel uspehe in se tvoja tekmovalka počuti zadovoljno,« je razmišljal njen trener Grega Koštomaj.
 

Dobila odgovor, koliko stopnjevati nastop


Štuhčeva še v začetku tedna ni vedela, kaj naj po 21-mesečni odsotnosti pričakuje ob vrnitvi med tekmice, a po uradnih smukaških treningih v Lake Louise, na prizorišču, na katerem zelo rada nastopa, ji je zdaj lažje. Na generalki je popustila napetost, saj je dobila približen vtis, kam v konkurenci sodi, kje ima rezerve oziroma koliko mora še stopnjevati nastop, ko bo šlo zares. »Pomembno je, da pri tem, kar počnem, dam od sebe maksimum. Potem si nimam česa očitati,« se glasi vodilo, ki mu sledi 28-letna Mariborčanka, zmagovalka sedmih tekem za svetovni pokal – vse je dosegla v sezoni 2016/17.



V Kanado je pripotovala 12 dni pred smukaškim uvodom v sezono. Zadnje evropske priprave je opravila na Pitztalu, ledeniku, na katerem si je lani med slalomskim treningom strgala sprednjo križno vez v kolenu, tokrat se je navdušena nad spusti po največjih strminah odpravila čez Atlantik. V Nakiski, kjer je uživala v dragocenem miru, preden se začne tekmovalni trušč, ki bo trajal do konca marca, je pilila še zadnje podrobnosti v družbi slovenskih smukačev. V ospredju je bila simulacija tekmovalnih razmer in kakovost smučarske izvedbe. Medtem ko se je ukvarjala s finišem priprav v Skalnem gorovju, je v domovini postala blagovna znamka leta na konferenci Sporto in si tudi s tem dodatno okrepila samozavest.
 

Lake Louise sproža pozitivne občutke


V Ilkini ekipi, ki jo je v pripravljalnem obdobju okrepil izkušeni serviser Aleš Sopotnik, potem ko je njena mama Darja Črnko opustila servisiranje in se posvetila drugim nalogam, so včeraj opravili še zadnje analize pred današnjim smukom, ki mu bo jutri sledil še drugi (prav tako ob 20.30), v nedeljo pa superveleslalom (19). »Podlaga je na progi v Lake Louise zelo kakovostna, tudi vremenska napoved ne obeta več ogromno padavin, tu pa tam kakšen centimeter snega, a proga naj se ne bi več uničila. Prireditelji skrbijo, da bo ostala takšna, kot je,« je povedal trener Koštomaj, ki pravi, da prizorišče prvih Ilkinih zmag v ekipi sproža pozitivne občutke, na katerih je gotovo mogoče ustvariti še kakšen vrhunski rezultat.

Mariborčanka je ta teden v Lake Louise smučala na treh uradnih smukaških treningih. Vknjižila je deseti, tretji in peti čas. FOTO: Usa Today Sports
Mariborčanka je ta teden v Lake Louise smučala na treh uradnih smukaških treningih. Vknjižila je deseti, tretji in peti čas. FOTO: Usa Today Sports


»Treningi v Nakiski so nam dobro uspeli, raven Ilkine samozavesti in zaupanja se je dvignila, z nestrpnostjo pričakuje začetek tekmovalne sezone,« je dejal in dodal, da konkurenca resda v pripravljalnem obdobju ni spala, a se z njo ne obremenjujejo. »Drži tudi, da so nekatere smučarke poškodovane, je pa treba kljub temu premagati vse tiste, ki so na štartu, če hočeš biti najboljši. Vendar pa se s tekmicami ne ukvarjamo, temveč s sabo,« je poudaril, prepričan, da bo Štuhčeva, ko bo enkrat spet prikazala svoje najboljše predstave, sposobna premagati vso konkurenco.

»Od Ilke ne pričakujem nič drugega, kot da bo sproščena in bo v smučanju uživala, si zaupala, se držala zastavljenih linij,« je še dodal Koštomaj, ki je Štajerko vodil do njenih najboljših rezultatov. V Lake Louise je pred dvema sezonama na treh tekmah vknjižila dve smukaški zmagi in 5. mesto v superveleslalomu. Zanimivo, v karieri je zbrala štiri smukaške zmage, enako kot športno upokojena Tina Maze, ki je v Lake Louise slavila v sezoni 2014/15, to je bila tudi zadnja zmaga Korošice v kraljevski disciplini.
 

Preberite še:

Komentarji: