Najraje v življenju smuča in temu se tudi zdaj ne bo odrekla

Ilko Štuhec, ki je začela proces zdravljenja poškodovanega kolena z opornico, čaka mirovanje. Obeta se ji pol krajša rehabilitacija od sprva pričakovane.
Fotografija: Rehabilitacija in vračanje po poškodbah Ilki Štuhec nista tuji. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Rehabilitacija in vračanje po poškodbah Ilki Štuhec nista tuji. FOTO: Tadej Regent/Delo

Dvakratna svetovna prvakinja v smuku Ilka Štuhec zelo dobro ve, kakšne telesne in psihične udarce prinašajo poškodbe in kako se je treba z njimi soočiti. Prav po vsaki – prestala je šest operacij kolen – se je tudi uspešno pobrala. Tudi zadnja nezgoda, zaradi katere je v soboto v Crans Montani predčasno končala sezono, jo je močno potrla, a zadnja novica jo je vendarle razveselila: tokrat ne bo treba pod nož.



Zadnja diagnoza za mariborsko šampionko, ki je bila v Baslu spet v oskrbi starega znanca dr. Niklausa Friedericha, ki jo je v preteklosti že operiral, je močno raztegnjena zadnja križna vez v levem kolenu. Pretrgala se vendarle ni, čeprav so na to nakazovale prve preiskave po sobotni tekmi. Pri padcu je dobila tudi močan udarec v desno koleno, ki pa je po nekaj dnevih že videti veliko bolje.
 

Na glavo! Kot se za tekmo spodobi


»Vrgla sem se na glavo, kot se za tekmo spodobi. Občutek je bil zelo dober, hiter, kar prinaša daljše skoke. Ni problema, rada letim. Ampak včasih je lahko tudi predaleč,« je Štuhčeva na družbenih omrežjih podoživela padec, po katerem se je postavila na noge in sama odsmučala v ciljno areno. »To je bil še čisti adrenalin, saj dve minuti pozneje nisem več mogla hoditi. Takoj sem vedela, da je sezone zame konec, ne pa tudi, kako hudo je. Izid je na srečo boljši, kot smo predvidevali ... Operacija ni potrebna. Možnost regeneracije je izjemna, če je noga v pravem položaju,« je napovedala, da jo čaka prisilni počitek.

Smučanje je življenje mariborske šampionke, ki je predčasno končala sezono po grdem padcu. Dobra novica je, da ji ni treba pod nož. FOTO: Reuters
Smučanje je življenje mariborske šampionke, ki je predčasno končala sezono po grdem padcu. Dobra novica je, da ji ni treba pod nož. FOTO: Reuters


Dobila je opornico za stabilizacijo poškodovanega kolena in hitrejše zaraščanje vezi. Ključno za uspešen proces celjenja bo mirovanje, saj leve noge, na kateri nosi opornico, ne sme obremenjevati. Čez dva tedna bo morala na še en pregled v Basel, da bo zdravnik videl, kako napreduje, čez en mesec pa bo jasno, ali se bo dokončno izognila operacijski mizi.

Operacija zadnje križne vezi je zelo zahtevna, zdravljenje po metodi, po kateri je že začela okrevati 28-letna Štajerka, pa naj bi rehabilitacijo skrajšalo za polovico v primerjavi s tisto po operativnem posegu. »Zdravljenje raztegnjene vezi z opornico je svetovalo več strokovnjakov za to poškodbo, saj naj bi glede na izkušnje ta pristop omogočil najboljše rezultate in hitrejšo vrnitev,« so v sporočilu za javnost zapisali v njenem taboru.
 

Če ne boli, je čudno


Štuhčeva je v tej sezoni na novinarska vprašanja, kako se odzivata koleni, razkrila, da levo tu in tam malo potarna (na njem je prestala eno operacijo), desno (pet operacij) pa se vseskozi oglaša: »Če ne boli, je čudno.« Stiskanje zob ji ni tuje, a z zdravstvenimi preglavicami nikoli ni obremenjevala ljudi okoli sebe, sprejela je, da so bolečine njene sopotnice. Tudi ob zadnji poškodbi se je zrelo soočila s stanjem.

Sedem let je mimo, odkar je dvakratna svetovna prvakinja v smuku, ki se je poškodovala v soboto, odstopila v kraljevski disciplini. FOTO: Tadej Regent/Delo
Sedem let je mimo, odkar je dvakratna svetovna prvakinja v smuku, ki se je poškodovala v soboto, odstopila v kraljevski disciplini. FOTO: Tadej Regent/Delo


»Delujemo v športu, v katerem se lahko takšne stvari zgodijo vsak dan. Položaj, v katerem sem se znašla, moram sprejeti. Že večkrat sem si dokazala, da se lahko vrnem po poškodbi in takšen načrt imam tudi tokrat. V življenju najraje smučam in temu se ne mislim kar tako odreči,« je odločno sporočila močna Štuhčeva in se zahvalila vsem, ki so ji pošiljali pozitivne misli in besede podpore, saj je ta še posebej dragocena v težkih trenutkih. »To mi resnično veliko pomeni. Nadejam se, da bomo kmalu znova skupaj uživali na tekmah,« je še zapisala navijačem. Vselej sta jo krasili vztrajnost in potrpežljivost, korakov ne bo prehitevala niti ob tej bolniški odsotnosti, ki jo čaka.

»Občudujem njeno pozitivno držo, ki jo odlikuje, tudi ko se spopada s poškodbami. Vsak od nas bi se lahko nekaj naučil od nje v takšnem položaju,« se je na začetku te sezone, v katero se je Štuhčeva vračala po operaciji strgane sprednje križne vezi v levem kolenu, a se štirikrat uvrstila na stopničke in ubranila naslov svetovne prvakinje v smuku, priklonila njena tekmica in kolegica na smučeh istega proizvajalca Viktoria Rebensburg. Zdi se, da je seznam poškodovanih v tej zimi presegel vse meje, vodilni v tem športu pa bi se lahko zamislili, ali bi vsaj načeli razpravo, kaj storiti oziroma kako vplivati, da bi se statistika polomljenih popravila.

Nemška šampionka Viktoria Rebensburg je ob lanski poškodbi Ilke Štuhec dejala, da občuduje pozitivno držo, s katero se Mariborčanka sooča s poškodbami. FOTO: Usa Today Sports/Reuters
Nemška šampionka Viktoria Rebensburg je ob lanski poškodbi Ilke Štuhec dejala, da občuduje pozitivno držo, s katero se Mariborčanka sooča s poškodbami. FOTO: Usa Today Sports/Reuters

 

Komentarji: