Nazaj med elito s pomočjo Rusa

V udarni ekipi Uroša Velepca le štirje tekmovalci.
Fotografija: Uroš Velepec meni, da lahko majhna ekipa doseže veliko. FOTO Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Uroš Velepec meni, da lahko majhna ekipa doseže veliko. FOTO Matej Družnik/Delo

Za biatlonce je po dolgih poletnih pripravah napočil čas zadnjega počitniškega tedna pred novo tekmovalno sezono. V teh dneh so prosti, tudi glavni trener Uroš Velepec se je za nekaj dni odpravil na hrvaški otok Pag, zanj že dolgo paradiž. Tik pred odhodom smo se z njim pogovarjali o trenutnem utripu izbrane vrste in kadrovskih spremembah v njej.

Zaveda se, da je bila poolimpijska sezona za slovensko biatlonsko reprezentanco – slaba. Ta se ni niti enkrat razveselila uvrstitve na stopničke, zatikalo se je z zdravjem Jakova Faka, izbira smuči ni bila vselej posrečena, vidneje kot kadarkoli prej je udarilo na plano pomanjkanje kakovosti v slovenskem ženskem biatlonu.

»Res pa je, da bi bil učinek naše izbrane vrste povsem drugačen, če bi bil Jakov zdrav. Sposoben bi bil doseči več od ene uvrstitve na 4. mesto, ekipa bi bila posledično z njim močnejša. O tem smo se ne nazadnje prepričali ob koncu svetovnega prvenstva in potrdili, da se tudi moštveno lahko borimo za kolajne,« se je glavni trener slovenskih biatloncev spomnil izjemnega 5. mesta slovenske moške štafete, ki je po 16 letih in Hanti-Mansijsku 2003 izenačila najvišjo slovensko ekipno uvrstitev na svetovnem prvenstvu.

Ta nastop je prižgal luč v mračnem predoru, bilo je še nekaj posamičnih prebliskov med sezono, a za reprezentanco z dvakratnim svetovnim prvakom in obenem srebrnim olimpijcem so povsem razumljivi višji cilji. »Zato smo realno začeli razmišljati o spremembah in jih nekaj tudi uresničili,« je potrdil prvi mož stroke. Z njim bo zdaj pri strelskem delu sodeloval izkušeni trener s tega področja Ljubo Tomažič, zdaj očitno naslednik Lenarta Oblaka, poslej prvega sodelavca Andreje Mali v mladi ženski izbrani vrsti: »Lenart se je trudil po najboljših močeh, a kot dolgoletni sotekmovalec sedanjih reprezentantov si še ni ustvaril želene avtoritete. Odločili smo se tudi za menjavo fizioterapevta. David Kukovec je bil po nekaj zaporednih zimah izčrpan, s prihodom Ule Hafner vlada nova energija. Naša zdravnica bo Eva Topole iz klinike na Golniku, delala je že s športniki.« Največji zasuk pa je očitno zaznati v servisu.


Dostopne bodo ruske maže


Jasno je bilo, da se poslavlja »čarodej« Anže Globevnik, vrsto let zelo cenjeni vodja za izbiro in pripravo smuči slovenskega biatlonskega tabora. Zadnji dnevi so sicer razkrili, da bo še naprej pomagal reprezentanci – tako ob uvodu sezone na Švedskem kot tudi na januarski domači tekmi ter nato še svetovnem prvenstvu v Anterselvi –, vendar pa k slovenskemu servisu prvič doslej prihaja okrepitev iz tujine, povrh iz Rusije, ene vodilnih velesil biatlona. »Dobili bomo strokovnjaka, ki je pripravljal smuči ruskim biatlonkam ter vrhunskima tekmovalcema Antonu Šipulinu in Aleksandru Loginovu, obenem bomo imeli tudi dostop do ruskih maž,« se veseli Velepec, zdaj trener le štiričlanske zasedbe: Jakova Faka, Klemna Bauerja, Mihe Dovžana in Roka Tršana. Mitja Drinovec se je odločil za študij, Urška Poje, ki se te dni ubada z zdravstvenimi težavami, se seli k ženski vrsti.

»Nikdar ne bomo tako močni, kot so Švedi ali Norvežani, a tudi majhna ekipa lahko doseže veliko. Podobno kot nazadnje italijanska, ki ima le četverico odličnih biatloncev in z njimi dosega vrhunske rezultate,« je še dodal slovenski trener.

Preberite še:

Komentarji: