Nekoč z Lindsey Vonn, zdaj z Ilko Štuhec

Novi trener Ilke Štuhec Stefan Abplanalp je največji pečat pustil z močno švicarsko smukaško ekipo med leti 2006 in 2012.
Fotografija: Švicar in Štuhčeva sta se kot trener in tekmovalka hitro »začutila«. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Švicar in Štuhčeva sta se kot trener in tekmovalka hitro »začutila«. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Lani je izkušeni smučarski trener Stefan Abplanalp zapustil svetovni pokal in svoje znanje usmeril v mlajše kategorije v Švici. Ko so ga vprašali, ali se v sezoni 2019/20 vrača na najvišjo raven, je v šali dejal, da bi o tem razmišljal le, če bi ga poklicali Mikaela Shiffrin ali Ilka Štuhec. »Preostali del zgodbe poznate,« je dejal Švicar, zdaj novi trener mariborske šampionke. V preteklosti je že sodeloval z velikimi zvezdnicami, kot so Lindsey Vonn, Julia Mancuso in Dominique Gisin. »Upam, da bom zadovoljil tudi Slovence,« si je zaželel Švicar.

Na predstavitvi nove Ilkine ekipe na novinarski konferenci v Ljubljani je Stefan Abplanalp pustil vtis zgovornega človeka s prepričljivim nastopom, trenerja, ki ve, kaj dela. Kako bo njegova kakovost prišla do izraza v navezi z dvakratno svetovno prvakinjo in njeno ekipo, bodo pokazali rezultati na belih strminah. Pravi, da ni Harry Potter, je pa oseba s pozitivno držo in se bo potrudil po najboljših močeh.
 

Afera v Švici


Na papirju so njegovi dosežki impresivni. Od 2006 do 2012 je v svetovnem pokalu služboval v ženski švicarski reprezentanci, zgradil je močno ekipo za hitre discipline. Med drugim je pod njegovim vodstvom Dominique Gisin (pozneje je na olimpijskih igrah v Sočiju 2014 s Tino Maze osvojila zlato v smuku) dosegla svoje najboljše uvrstitve v svetovnem pokalu v karieri, prav vse stopničke si je prismučala, ko je bil reprezentančni trener Abplanalp. Tudi Fabienne Suter je z njim napredovala po lestvici navzgor, 14-krat je bila na stopničkah pod njegovim vodstvom, dvakrat je bila tretja na svetu v superveleslalomskem seštevku, niti prej niti pozneje ni zmogla više. Uspešne so bile še Nadja Kamer, Nadia Styger in Fraenzi Aufdenblatten.

Stefan Abplanalp je trener z bogatimi izkuš­njami. V preteklosti je delal z Lindsey Vonn, Julio Mancuso, Dominique Gisin, Ragnhild Mowinckel ... FOTO: Voranc Vogel/Delo
Stefan Abplanalp je trener z bogatimi izkuš­njami. V preteklosti je delal z Lindsey Vonn, Julio Mancuso, Dominique Gisin, Ragnhild Mowinckel ... FOTO: Voranc Vogel/Delo


A od domače smukaške vrste se je poslovil z grenkim priokusom. Ko je na čelo reprezentance prišel Mauro Pini (nekdanji trener Lare Gut in poznejši Tine Maze), so se začeli nesporazumi, saj mu način dela, ki ga je imel oziroma zahteval rojak, ni ustrezal. Vodstvu je Abplanalp sporočil, da z njim več ne more sodelovati.

Na olimpijski generalki 2012 v Sočiju je v medijih odjeknil pripetljaj, v katerem naj bi se na enem od večernih druženj Abplanalp vedel neprofesionalno, pod vplivom alkohola je med drugim menda v zrak zalučal kozarec in ta je poškodoval enega od trenerjev. Po pisanju Berner Zeitung je Švicar vse zanikal in dodal, da z nočnim pripetljajem ni imel nič, saj je bil takrat že v hotelski sobi. »Nisem svetnik. Če se katera od mojih tekmovalk uvrsti na stopničke, spijem tudi pivo ali dve, vendar je velika razlika med besedama spiti in popivati. Sem resen trener,« je tedaj zanikal, da bi kdaj imel težave z alkoholom, na kar so namigovali, in se razšel s Švicarji.
 

S Sopotnikom spet sodelavca


V naslednjih dveh sezonah (2012/13 in 2013/14) je delal pri Norvežankah, zimo 2014/15 pa je preživel pri Američankah. Z njimi je zbral 12 stopničk v svetovnem pokalu, z zgodovinsko trojno ameriško zmago Vonn-Stacey Cook-Mancuso v smučarskem središču Lake Louise vred. Vonnova je v sezoni vrnitve po poškodbi osvojila smukaški in superveleslalomski globus, na svetovnem prvenstvu pa superveleslalomski bron.

Zimo pozneje se je Abplanalp vrnil v Švico, znanje in izkušnje je uveljavljal pri najmlajših v C-ekipi, nato pa spet odskočil v svetovni pokal, kjer je dve sezoni (2016/17 in 2017/18) skrbel za Madžarko Edit Miklos. Preden je prejel klic iz tabora Štuhčeve, je treniral otroške in mladinske kategorije v Breinzu (2018/19).

Ilka Štuhec že pridno trenira. Poškodba je že pozabljena. "Katera poškodba?" se je pošalila na novinarski konferenci. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Ilka Štuhec že pridno trenira. Poškodba je že pozabljena. "Katera poškodba?" se je pošalila na novinarski konferenci. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Zakaj je pravzaprav pred dvema letoma zapustil svetovni pokal? »Razlogi so bili tudi zasebni. Doma imam družino, ne vidim je pogosto. Kot športni direktor sem dobil priložnost pri delu z mlajšimi,« je razkril, da je užival v svoji novi vlogi, potem pa je dobil ponudbo iz Ilkine ekipe. »Nisem več načrtoval vrnitve v svetovni pokal, nisem iskal službe. Še vedno pa imam v sebi ogenj. Ko sem se doma pogovoril z ženo o ponujeni priložnosti v Ilkini ekipi, mi je dejala: To moraš vzeti!« je pripovedoval in dodal, da trener ne dobi vsak dan ponudbe, da bi delal s tako veliko šampion­ko, kot je štajerska zvezdnica.

Ključni člen pri povezovanju je bil Ilkin serviser Aleš Sopotnik, s katerim sta v preteklosti delala skupaj pri Američanih. »Vedel je, koga sem treniral in kakšne rezultate sem imel,« je razkril Abplanalp, navdušen, koliko trenerjev in serviserjev iz majhne države službuje v svetovnem pokalu.
 

Brez razmerja šef : delavci


Značaje največjih zvezdnic je dobro spoznal. Skupaj so se naučili, kako osvojiti največje lovorike. »Tudi Ilka to pozna, tega ji ni treba pojasnjevati,« je Abplanalp razmišljal pred slovenskimi novinarji in dodal, da ima dober občutek glede njunega sodelovanja.

Kakšne cilje so si začrtali? »Najprej jo je treba vrniti zdravo na sneg, pomembno bo, da smuča z zaupanjem in varno. To je cilj za sezono, v kateri se vrača po poškodbi kolena. Potem bomo pa videli, kako naprej. Za novo zimo še ne bi rad govoril o uvrstitvah. Če se ozremo dolgoročno, pa je naš cilj olimpijsko zlato v Pekingu 2022,« je razgrnil načrte.

»Stara« člana Ilkine nove ekipe sta mama Darja Črnko in serviser Aleš Sopotnik, novi pa fizioterapevt David Kukovec (levo), kondicijski trener Jani Gril (drugi z desne) in trener Stefan Abplanalp (desno). FOTO: Voranc Vogel/Delo
»Stara« člana Ilkine nove ekipe sta mama Darja Črnko in serviser Aleš Sopotnik, novi pa fizioterapevt David Kukovec (levo), kondicijski trener Jani Gril (drugi z desne) in trener Stefan Abplanalp (desno). FOTO: Voranc Vogel/Delo


Od Ilke, ki ima izostren občutek za hitrost in je pri drvenju po strmih poboč­jih neustrašna in brezkompromisna, kot trener ne bo zahteval, naj bo na progi manj pogumna. »Tega nočem spreminjati. Pomembno pa je, da ko se pri smučanju približuje svoji meji, ohrani ravnovesje. Slog naj bo hiter, ampak varnejši. Pomembna je tudi taktika, da veš, kdaj je pravi čas za napad. So tekme, na katerih greš na polno, so pa tudi tiste druge, ko moramo biti malce bolj pametni, saj imamo v mislih njeno zdravje in dva velika cilja – svetovno prvenstvo in olimpijske igre,« je razpredal novi trener v Ilkini šestčlanski ekipi, v kateri sta še dva nova člana, kondicijski trener Jani Gril in fizioterapevt David Kukovec.

Kdo bo šef v ekipi? »To je občutljivo vprašanje. Glavna je Ilka, menim pa, da si bomo to vlogo delili. Pri opremi ima glavno besedo Aleš, pri telesni pripravi Jani, za smučarski del sem odgovoren jaz, Darja je menedžerka ekipe. Ne bomo imeli razmerja šef : delavci. Bolj pomembno je imeti vodjo kot pa šefa,« je razmišljal. Na nekatera prizorišča bodo odpotovali prej, da bi preverili razmere na terenu in naredili najboljši mogoč načrt pred tekmami ter bili tako korak pred drugimi.

Zase pravi, da je perfekcionist. Enako sebe vidi Štuhčeva, ki bo v novo sezono štartala v začetku decembra na tekmah v Kanadi.
 

Komentarji: