Neznank veliko, za uvod želja stik z najboljšimi

V petek se s kvalifikacijami v Visli začenja nova sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih.
Fotografija: SPORT_Tekme za SP
Odpri galerijo
SPORT_Tekme za SP

Potem ko so alpski smučarji oziroma smučarke že štartali v novo sezono, prvi iz nordijske družine v poolimpijsko zimo stopajo smučarski skakalci. Tako kot pred letom dni jih uvodna preizkušnja čaka v Visli, kamor se bodo izbranci novega glavnega trenerja Gorazda Bertonclja odpravili v četrtek. Kot vedno je ob začetku velika neznanka, kam kdo sodi, zato so napovedi nehvaležne, optimizem pa seveda ni prepovedan.

Z Vislo se začenja dobre štiri mesece trajajoči maraton, ki se bo, kot je v navadi, končal v Planici, vmes bo prost le en konec tedna, in sicer pred božičem, skakalci pa bodo le enkrat zapustili Evropo, ko bosta konec januarja preizkušnji na Japonskem. Prvi seznam selektorja Bertonclja so dodobra skrojile poškodbe, saj je zavoljo tega ostal brez dveh članov reprezentance A, Petra Prevca, ki naj bi se vrnil na tekme čez mesec dni, in Tilna Bartola, ki naj bi tedaj začel spet skakati. Zaradi težav s kolenom je bil več kot dva meseca odsoten tudi Žiga Jelar, bolečine se zdaj pojavljajo le še občasno, tako da bi s tega vidika lahko tekmoval, a ima zdaj težave z opremo, saj še nima pravih smuči.

Na uvodni preizkušnji bodo tako nastopili Jernej Damjan, Anže Semenič, Timi Zajc, Anže Lanišek, Žak Mogel, Bor Pavlovčič in Tomaž Naglič. Povprečna starost sedmerice je 23 let, pri čemer jo precej dviguje 35-letni Damjan … »Za Vislo si želimo, da bi bili v stiku z najboljšimi, saj se bosta na ta način stopnjevali samozavest in sproščenost, posledično pa tudi rezultati,« je na predstavitveni novinarski konferenci dejal Bertoncelj, zadovoljen, da je njegova ekipa lahko v nedeljo in ponedeljek trenirala v Planici ter tako nadomestila izpad treninga iz Innsbrucka, od koder je Slovence pregnal veter.

Na zadnjih treningih je bil v ospredju zdaj eden, zdaj drugi, zato glavni trener ni želel nobenega posebej izpostavljati, tudi primerjav s tujimi tekmovalci ni bilo prav veliko. »Po eni strani je to dobro, po drugi pa tudi ne. Samo v Oberstdorfu smo imeli na veliki skakalnici na enem treningu primerjavo s Čehi ter Rusi in bilo je obetavno. Naši skakalci so bili na ravni Jevgenija Klimova, zmagovalca poletne velike nagrade,« je pojasnil Bertoncelj, ki doma pušča še enega člana ekipe A, Domna Prevca: "Domen je bil sicer v igri za sedmo mesto, a on mora biti po rezultatih nosilec ekipe. Ko bo toliko pripravljen, da bo to lahko, bo šel na tekme. Ne more biti on št. 7."
 

Od debitanta do aduta


Če bi sodili po poletni veliki nagradi, potem bo glavni slovenski adut Timi Zajc. Kar hiter preskok za 18-letnika, ki je lani prav v Visli debitiral v svetovnem pokalu, zdaj pa bodo vanj uperjena največja pričakovanja. »Da, lani sem prvič nastopil v svetovnem pokalu, bil sem živčen, nisem vedel, kako bo, kaj lahko pričakujem, zdaj poznam ta cirkus. Vsekakor bom bolj sproščen, mislim, da sem zadržal formo iz poletnega dela oziroma jo še nadgradil, dobil še boljšo opremo. Upam, da bom poletne rezultate prenesel v zimsko sezono, želim si konstantno zimo, skakati med 15. Mislim, da grem lahko z mirno glavo na prvo tekmo,« razmišlja Zajc, ki je na lanski premieri doživel razočaranje, saj je uspešno prebrodil kvalifikacije, na tekmi pa bil diskvalificiran zaradi dresa.

Njegovo mesto debitanta letos prevzema 17-letni Mogel, ki je Sloveniji zagotovil sedmo kvoto skozi celinski pokal. »To me je malo presenetilo, saj nisem pričakoval tako dobrih skokov v poletnem delu. V jesenskem delu sem jih še nadgradil, kar mi daje dodatno motivacijo za zimo. V Visli se z rezultatom gotovo ne bom obremenjeval, saj bo to moja prva tekma, tovrstni cilji pridejo na vrsto pozneje,« je dejal novinec, ki bi bil za začetek zadovoljen s točkami.

Nordijski kombinatorci bodo sezono začeli teden dni kasneje, ko bodo skupaj s skakalci v Ruki, medtem ko bo za skakalke prvo prizorišče Lillehammer konec novembra oziroma v začetku decembra.

Preberite še:

Komentarji: