Nika našla formulo za dolge skoke

Norveška smučarska skakalka Maren Lundby po lovoriki na OI tudi do naslova tudi na SP, Križnarjeva znova sedma.
Fotografija: Nika Križnar se je zelo razveselila svojih včerajšnjih skokov in sedmega mesta na nordijskem SP. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Nika Križnar se je zelo razveselila svojih včerajšnjih skokov in sedmega mesta na nordijskem SP. FOTO: Reuters

Seefeld – Norveška skakalna zvezdnica Maren Lundby je naslovu olimpijske prvakinje iz Pjongčanga 2018 včeraj pričakovano dodala še zlato lovoriko na nordijskem SP, za katero pa se je morala nadvse potruditi. Veliko nemško tekmico Katharino Althaus je namreč na napravi Tonija Seelosa (HS-109) ugnala za pičle pol točke. Najvišje uvrščeni Slovenki sta bili Nika Križnar in Urša Bogataj, ki sta pristali tik za elitno šesterico na sedmem oziroma osmem mestu.

Althausova je obakrat skočila najdlje med vsemi, v uvodni seriji je s 108 metri izenačila tukajšnji ženski rekord Lundbyjeve, v finalu je bila nato le meter krajša, vendar pa to kljub vsemu ni bilo dovolj za zmagoslavje. Izračun vseh točk je na koncu jeziček na tehtnici za las prevesil na stran 24-letne Norvežanke (106,5 m in 104,5 m), ki po novi lovoriki ni mogla v sebi zadrževati solz. »Vesela sem, da sem zdržala pritisk in izpolnila zastavljeni cilj,« je bila presrečna Lundbyjeva, ki jo je za nagrado v posebni »loži« sprejel norveški kralj Harald V.


Naučiti se mora še pristajati


Zmago so ji iz srca privoščile tudi Slovenke. »Maren si je zaslužila ta uspeh, med spremljanjem napetega boja za kolajne pa sem bila tudi sama izjemno živčna. Tekma je potrdila, da je vrh širok, razlike pa majhne. Veliko skakalk je zelo dobrih, menim, da še več kot, recimo, lani,« je razmišljala Križnarjeva, nasmejana, kot je v Seefeldu do včeraj še nismo videli.

Potem ko je bila s skokom, dolgim 101,5 metra, po prvem »polčasu« deveta, je s petim dosežkom finala (102,5 m) napredovala na končno sedmo mesto, s katerim je – zanimivo – ponovila svojo uvrstitev z lanskih olimpijskih iger v Južni Koreji. Z lepšim pristankom, zlasti v uvodni seriji, pa bi bila zanesljivo pred šestouvrščeno japonsko šampionko Saro Takanaši, od katere jo je ločilo vsega 0,6 točke.

»Končno sta mi na tej napravi uspela dva lepa skoka. Če na ekipni preizkušnji nisem skakala vrhunsko, sem tokrat pokazala, da znam. Vseskozi sem se spodbujala, da sem vso zimo skakala dobro in da sodim zelo visoko, zakaj ne bi tega pokazala tudi tu. Zdaj mi je uspelo, zato se lahko veselim do konca dneva,« je bila dobro razpoložena 18-letna skakalka iz Delnic nad Škofjo Loko, dobro zavedajoč se izgubljenih točk zaradi slabšega doskoka, zaradi katerega se ji je za čisto malo izmuznilo šesto mesto. »To je šola za naprej, moram se še naučiti pristajati.«

Ker ji sprva v Seefeldu ni šlo po željah, se je že ustrašila, da je morda izgubila tiste prave občutke. »Veliko ljudi me je podpiralo in verjelo vame, prejela sem namreč veliko spodbudnih sporočil, s pomočjo katerih sem izbrisala slabe stvari in šla na tekmo pozitivno nastrojena. To je bila moja formula. Hvala vsem, dobro vedo, koga imam v mislih,« se je Križnarjeva zahvalila vsem za pozitivne misli.
 

Odraz stanja v tej sezoni


Bogatajeva (102 m in 99 m), ki je bila po prvem »polčasu« še peta, je v drugem izgubila tri mesta. »Za cilj sem si zastavila pokazati dva normalna skoka; pri prvem mi je to uspelo zelo dobro, pri drugem malce manj, a sem zelo vesela. To je ena lepa izkušnja, osmo mesto je zame lep rezultat, zato sem zadovoljna,« je povedala 23-letna članica Ilirije, ki ima občasno še vedno precejšnje težave s hrbtom.
Urša Bogataj je takole odrinila in skočila do osmega mesta v Seefeldu. FOTO: AFP
Urša Bogataj je takole odrinila in skočila do osmega mesta v Seefeldu. FOTO: AFP


Najmlajša slovenska reprezentantka Jerneja Brecl (94 m in 98,5 m) je posamični ognjeni krst na članskem nordijskem SP končala na 18. mestu, na katerega je napredovala s 24. po uvodni seriji. »Zadovoljna sem, iz dneva v dan sem stopnjevala svoje nastope, vzdušje je bilo super,« je omenila 17-letna Velenjčanka, pozitivno oceno pa si je dala tudi Špela Rogelj (95 m in 93,5 m), ki je s 17. zdrsnila na končno 22. mesto.

»V finalu sem malo več tvegala, ker nisem imela česa izgubiti. Na svetovnem prvenstvu pač štejejo le kolajne. Ker sem v drugo skočila bolj na silo, se mi je v zraku tudi prikradla napaka. Vseeno sem zadovoljna, glede na začetek sezone sem pokazala napredek,« je pojasnila 24-letnica iz Jezera pri Ljubljani.

Z nastopi slovenskih deklet je bil včeraj zadovoljen tudi glavni trener Zoran Zupančič. »Manjših napak jim ne smemo zameriti, te se pač prikradejo zaradi prevelike želje, kot se je to, denimo, v finalu zgodilo Urši, ki je napadala stopničke,« je pojasnil selektor in glede končnega izplena pristavil: »To je odraz stanja v sezoni. Če bomo želeli višje, bomo morali še kaj postoriti.«

Preberite še:

Komentarji: