Niz uvrstitev v top 10 prinese stopničke

Gorazd Bertoncelj pravi, da nedeljska podoba slovenske skakalne reprezentance ni realna.
Fotografija: Peter Prevc je nared za vrnitev, a bo počakal še dober teden dni. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Peter Prevc je nared za vrnitev, a bo počakal še dober teden dni. FOTO: Dejan Javornik

Trije v deseterici in še dva s točkami svetovnega pokala ali dva v trideseterici in nihče v top 10? Katera podoba slovenske moške skakalne reprezentance je bolj realna, tista iz Ruke ali iz Nižnjega Tagila, kjer je bil nedeljski iztržek najslabši za našo reprezentanco v tej sezoni? »Nedeljska slika nikakor ni bila realna,« je jasen glavni trener Gorazd Bertoncelj.

Potem ko je bil v soboto Timi Zajc 8., Domen Prevc 14., Jernej Damjan 19. in Anže Lanišek 25., sta bila drugi dan ruskih preizkušenj Prevc 14. in Zajc 24., kar seveda ni ekipni uspeh, kakršnega si želi Bertoncelj in ga tudi izpostavlja kot enega pomembnejših ciljev. »Sobota je bila s tega vidika dobra, nedelja ne. A ker imamo zelo mlado ekipo, ne bomo imeli prav na vsaki tekmi skakalca med deseterico, ne nazadnje pa imajo tudi ostale nacije težave s stanovitnostjo. Poleg tega so bile razmere res težavne in ta čas nimamo pravega 'eksplozivca' zanje, izjema je sicer Peter Prevc, ki lahko tudi pri takšnih zaletnih hitrostih veliko iztrži. Le resnično najboljši lahko na tej skakalnici in s takšnim vetrom skočijo dobro, to so ta čas Rjoju Kobajaši, Johann Andre Forfang in Piotr Žyla,« je ocenil Bertoncelj, ki je imel na nedeljski tekmi zgolj štiri tekmovalce, saj so trije odpadli v kvalifikacijah (Lanišek, Žak Mogel in Tomaž Naglič): »Ti trije se niso znašli že od samega začetka, nato pa napake stopnjevali, namesto da bi jih odpravljali. Zato so se začele napetosti tako v glavi kot v telesu
 

Timi in Domen glavna aduta


Po uvodnih treh postajah svetovnega pokala je jasno, da sta glavna slovenska aduta Timi Zajc in Domen Prevc, prvi je osvojil točke na vseh tekmah, drugi pa na vseh, na katerih je nastopil. »Timi in Domen sta dobro pripravljena, pri čemer smo morali pri Zajcu v nedeljo zamenjati dres, ker je v soboto dobil opozorilo, in gotovo ga je tudi to stalo kakšnega metra. Domen pa še nekoliko niha, ima še rezerve, je pa imel v nedeljo pri prvem skoku srečo z vetrom, pri drugem pa smolo, ob tem je naredil tudi napako med letom. A če bi nanj prišla vrsta le en skok kasneje, bi se lahko tudi drugače izšlo,« pravi prvi mož slovenske ekipe, dobro zavedajoč se, da malce drugačen razplet pomeni stopničke.

»Po tekmi smo se pogovarjali, da smo bili v bistvu še na vseh posamičnih tekmah te sezone v igri za zmagovalni oder, Domen trikrat in Timi dvakrat, sploh v Visli je bil njegov zaostanek zelo majhen. A moje mnenje je, da bodo gotovo prišle, če bomo nizali rezultate med deseterico. Se pa ne smemo s tem obremenjevati, ker potem nastane preveč pritiska,« razmišlja Bertoncelj, da slej ko prej pride do presežka, če se gibaš nekje okoli vrha.

Ob tem ga veseli, da bo kmalu spet lahko računal tudi na najstarejšega od bratov Prevc, ki na treningih zelo dobro napreduje, tako da bi s tega vidika lahko nastopil že konec tedna v Titisee-Neustadtu, a so se v strokovnem štabu odločili, da ne bodo prav nič hiteli, ampak da si bodo vzeli še malo časa. Zato bo najboljši slovenski skakalec sezono začel v Engelbergu. »Odločili smo se, da ne bomo spreminjali prvotnega načrta, držali se bomo začrtanega. Z njegovimi treningi smo zadovoljni, skače stanovitno, seveda bi bilo utopično pričakovati, da bi bil takoj v igri za trojico, takole iz glave bi rekel, da bomo zadovoljni s petnajsterico,« še pravi Bertoncelj v pričakovanju Prevčeve vrnitve.

Preberite še:

Komentarji: