Norvežanka Johaug z zmago potrdila vodstvo v svetovnem pokalu, Lampičeva tokrat sedma

Norvežanka Therese Johaug je dobila današnjo preizkušnjo v smučarskem teku v Falunu in tako še povečala vodstvo v svetovnem pokalu. 

Objavljeno
09. februar 2020 15.15
Posodobljeno
09. februar 2020 15.53
Vodilna v sprinterski razvrstitvi Anamarija Lampič je bila sedma, 46,2 sekundi je edina slovenska predstavnica na tekmi zaostala za Johaugovo. FOTO: Roman Šipić
STA
STA
Norvežanka Therese Johaug in Rus Aleksander Bolšunov sta zmagala na tekmah s skupinskim startom v smučarskem teku v Falunu in še povečala vodstvi v skupnem seštevku svetovnega pokala. Vodilna v sprinterski razvrstitvi Anamarija Lampič je bila na 10 km sedma, edina slovenska predstavnica na tekmi je za Johaugovo zaostala 46,2 sekunde.

Na 15 km je bil drugi Norvežan Sjur Roethe (+0,8), tretji še drugi Rus Ivan Jakimuškin (+9,7). Na 72. mestu je končal Miha Šimenc (+4:32,3), na 75. med 78 uvrščenimi pa drugi Slovenec Janez Lampič (+5:40,9).

image
Med tekačicami je bila druga Švedinja Ebba Andersson s 6,5 sekunde zaostanka, tretja Norvežanka Heidi Weng (+23,8). FOTO: Henrik Montgomery/Afp


Med tekačicami je bila druga Švedinja Ebba Andersson s 6,5 sekunde zaostanka, tretja Norvežanka Heidi Weng (+23,8).
Lampičeva, ki je v soboto na četrtem mestu prvič po dveh zmagah in drugih mestih na peti tekmi v nizu v sprintu ostala brez zmagovalnega odra, je bila po prvih merjenjih časa okrog 20. mesta. Bila je v skupini tekačic, ki so za Johaugovo in Anderssonovo ter Wengovo na polovici tekme zaostajale za okrog 40 sekund.

Tri kilometre in 300 metrov pred ciljem je bila Lampičeva že 11., nekaj pozneje je padla na 13., 800 m pred ciljem pa je bila deseta. Na koncu je v cilju v tej skupini zasledovalk zaostala le za 1,4 sekunde za Rusinjo Natalijo Neprjajevo, ki je bila na koncu šesta. A je Slovenka izenačila sedmi dosežek na razdalji, ki je njen najboljši doslej, zmogla ga je že lani v Dobbiacu na 10 km v klasični tehniki.

Anderssonova je bila edina, ki se je resneje upirala Johaugovi in ta jo je ugnala šele v zaključku, Wengova pa je povsem popustila v zadnjih dveh kilometrih, a je imela že prej dovolj veliko prednost pred rojakinjama, ki sta bili med prvimi tremi, ter večjo skupino zasledovalk z Lampičevo in Neprjajevo.

»Proga je bila težka, sploh zaradi pogojev. Pihal je veter, vmes je tudi deževalo in malo snežilo. Naši serviserji so to odlično izpeljali, imela sem vrhunske smuči, mislim, da sem pokazala, da tudi v takih pogojih lahko dobro tekmujem in sem zelo vesela. Dokazala sem, da tudi v prosti tehniki lahko tekmujem, to je še večja motivacija za naprej. Vem, da imam še veliko rezerv in komaj čakam naslednje tekme. Za naprej se bom vseeno bolj osredotočila na sprinte, tudi razdaljo pa bi rada odtekla dobro in turnejo, ki prihaja, zaključila čim višje,« je povedala Lampičeva.

Lampičeva ima po sobotni tekmi 20 točk prednosti v seštevku sprintov pred Švedinjo Linn Svahn, v skupni razvrstitvi sezone pa je ostala osma. Johaugova ima na čelu že 1690 točk, Neprjajeva jih je na drugem mestu zbrala 1212.
 

Rus Aleksander Bolšunov vodi že za več kot 400 točk


image
Norvežanka Therese Johaug in Rus Aleksander Bolšunov sta zmagala na tekmah s skupinskim startom v smučarskem teku v Falunu in še povečala vodstvi v skupnem seštevku svetovnega pokala. FOTO: Henrik Montgomery/Afp


Med tekači ima Bolšunov v seštevku zime 1647 točk, Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo, ki ga zaradi poškodbe ni bilo v Falun, zaostaja že za več kot 400 točk.

Svetovni pokal se bo s prvo tekmo skandinavske turneje nadaljeval konec prihodnjega tedna v švedskem Oestersundu, kjer bosta v soboto naprej tekmi v prosti tehniki na 10 km za ženske in 15 km za moške.