Nova zmaga Norvežana Tandeja, na stopničkah spet tudi Lanišek, šok za Prevca

Daniel Andre Tande je po podvigu v Visli v svojo korist odločil še tekmo v Ruki, diskvalifikaciji Petra Prevca in Anžeta Semeniča.
Fotografija: Anže Lanišek je po drugem mestu v Visli na stopničke poletel tudi v Ruki. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Anže Lanišek je po drugem mestu v Visli na stopničke poletel tudi v Ruki. FOTO: AFP

Ljubljana – Slovenski smučarski skakalci so visoke uvrstitve napadali tudi na drugi posamični tekmi za svetovni pokal 2019/20 v Ruki. Najbolje se je vnovič odrezal Anže Lanišek (136,5 m in 135 m/272,4 točke), ki je zaostal le za Norvežanom Danielom Andrejem Tandejem (131 m in 142 m/282,5 točke) in Avstrijcem Philippom Aschenwaldom (129 m in 143 m/273,3 točke). Tande je tako dobil še drugo zaporedno tekmo, potem ko je bil najboljši že v Visli.

Petra Prevca ( 139 m in 134 m), ki je bil prvotno uvrščen na tretje mesto, so naknadno – tako kot drugouvrščenega Norvežana Mariusa Lindvika (136,5 m in 142,5 m) – diskvalificirali zaradi neustrezne opreme (propustnost njunih tekmovalnih dresov ni bila v skladu s pravili), tako da je nazadoval na 28. mesto. Nov Laniškov podvig sta dopolnila Timi Zajc (137,5 m in 127 m) in Domen Prevc (123 m in 135 m), ki sta pristala na osmem oziroma enajstem mestu.


Po uvodni seriji je Timi vodil pred Petrom


Po prvi deseterici tekmovalcev je vodil Poljak Stefan Hula, ki je skočil 127,5 metra daleč. Prvi ga je prehitel slovenski reprezentant Anže Semenič (s štartno številko 15), ki je ponovil zelo dobro daljavo iz poskusne serije (131,5 m). Kot drugi od naših je nastopil Domen Prevc, ki je doskočil pri 123 metrih in si prav tako zagotovil nastop v finalu.

Semenič je vodstvo izgubil šele pri št. 30, ki jo je nosil Stefan Kraft. Avstrijski as je bil sicer pol metra krajši, a je skupno prejel 2,6 točke več od 26-letnega člana NSK Tržič FMG. Odličen nastop je zatem uspel Petru Prevcu, ki je poletel do 139 metrov. Na žalost znova ni naredil telemarka, zaradi česar je zaostal za Timijem Zajcem, ki je potrdil vrhunsko pripravljenost in s 137,5 metra prevzel vodstvo.

Ko je bilo najpomembneje, je svoj najboljši nastop v Ruki prikazal Anže Lanišek (136,5 m), ki je zasedal peto mesto. Po uvodni seriji je imela Slovenija dvojno vodstvo; Zajc je bil prvi pičle 1,3 točke pred drugouvrščenim Petrom Prevcem.

Na tretjem mestu je bil Norvežan Marius Lindvik (136,5 m, + 2,4 točke), četrti Avstrijec Daniel Huber (134,5 m, + 3,7 točke), peti pa Anže Lanišek, ki ga je od vodilnega Zajca ločilo šest točk. Anže Semenič in Domen Prevc sta držala 11. oziroma oziroma 21. mesto.

Norvežana Roberta Johanssona (138 m) in Johanna Andreja Forfanga (137 m) so diskvalificirali zaradi neustrezne opreme.


Diskvalifikaciji Lindvika in Petra Prevca


Domen Prevc se je v drugi seriji (135 m) odrezal dosti bolje kot v prvi in je pridobil deset mest. Še meter dlje je odneslo Anžeta Semeniča. Po dvajsetih tekmovalcih je vodil Avstrijec Philipp Aschenwald (129 m in 143 m) in se na koncu veselil drugega mesta za Tandejem, ki ga je odneslo do 142 metrov.

Lanišek je v drugo pristal pri 135 metrih in si s tretjim mestom še drugič zapored zagotovil stopničke. Petra Prevca so – kot že omenjeno – diskvalificirali tako kot Lindvika, Zajcu pa se drugi nastop ni posrečil najbolje (127 m) in je nazadoval na 9. mesto – tik za osmouvrščenega Semeniča, ki so ga naknadno prav tako diskvalificirali in se je moral na koncu sprijazniti s 30. mestom.

»Seveda sem zelo zadovoljen. Vsake stopničke bom sprejel z odprtimi rokami. Zadovoljen bi bil tudi s petim mestom, ker moja skoka tokrat še nista bila prava, v primerjavi z včerajšnjim dnem pa je bilo to, kar sem prikazal, kot noč in dan,« so bile prve besede 23-letnega Domžalčana, ki je v skupni razvrstitvi zadržal odlično drugo mesto za vodilnim Tandejem.


Zajc odličen že na ogrevanju


Timi Zajc je izvrstno nastopil že v poskusni seriji, v kateri je imel s 131 metri drugo oceno. Boljšo je imel zgolj Norvežan Robert Johansson (138 m).

Med najboljšo deseterico sta pristala tudi Peter Prevc (126 m) in Anže Lanišek (123 m), ki sta zasedla sedmo oziroma osmo mesto, velika skakalnica Rukatunturi (HS-142) pa ustreza tudi Anžetu Semeniču (131,5 m) in Domnu Prevcu (124 m), ki sta doskočila na 13. oziroma 14. mesto.

Zmago na največji finski napravi je branil japonski skakalni zvezdnik Rjoju Kobajaši, ki je lani prav v Ruki začel pohod proti velikemu kristalnemu globusu. Tokrat je zasedel šesto mesto. Jutri (16.30) bo v Ruki še ena posamična tekma.



 

Preberite še:

Komentarji: