Odpravila se je v nov svet, ki ga mora še spoznati

Smučarska skakalka Ema Klinec se po hujši kolenski poškodbi z etapnimi cilji postopoma vrača v svetovni vrh.

Objavljeno
18. oktober 2019 06.00
Posodobljeno
18. oktober 2019 10.18
Ema Klinec je po daljšem okrevanju po januarski operaciji kolena že dvakrat skočila do zmage. FOTO: Blaž Samec
Koper – Po hujši poškodbi kolena, ki jo je konec lanskega leta utrpela na državnem prvenstvu v Planici, januarskem kirurškem posegu in polletnem okrevanju se je Ema Klinec na skakalnice vrnila na približno enako visoki ravni, na kateri je bila že pred padcem. Na prvi tekmi po operaciji je pred mesecem dni na dvodnevni prireditvi za celinski pokal v Stamsu skočila na četrto mesto, že dan pozneje pa se je na tamkajšnji 110-metrski napravi zavihtela na vrh.

Nove zmage se je 21-letna skakalka iz Poljan nad Škofjo Loko minulo soboto veselila tudi na državnem prvenstvu v Kranju.
»Za Stams sem vedela, da se mi morajo za dober rezultat pokriti vse stvari. Na prvi tekmi se mi še niso povsem, pred drugo pa sem ugotovila, kaj je bilo narobe, odpravila napake in odrezala bolje. Všeč mi je, da sem se tako hitro znašla tako dobro, sem pa vseskozi verjela vase. Če ne bi, tudi ne bi mogla doseči teh uvrstitev,« je pojasnila Klinčeva.
 

Videla je, da lahko doseže marsikaj


S strokovnim vodstvom slovenske reprezentance z glavnim trenerjem Zoranom Zupančičem na čelu je med okrevanjem skovala natančno določene načrte za vrnitev med elito. »Imeli smo več etapnih ciljev; najprej smo dorekli, kdaj se bom priključila ekipi, treba je bilo izenačiti mišice, določili smo, kdaj se bom spet spustila po zaletišču, se udeležila prve preizkušnje in dosegla določen rezultat, kar mi je tudi uspelo. Zdaj me naprej ženeta zima in tekmovanje za svetovni pokal,« je razkrila članica SSK Žiri, ki se lahko pohvali s sedmimi uvrstitvami na zmagovalni oder v svetovnem pokalu.

Na vprašanje, kaj si obeta od nove sezone, ki se bo s prvima tekmama za svetovni pokal začela 7. in 8. decembra v Lillehammerju, je odvrnila, da bo postopoma stopnjevala svoje dosedanje cilje. »Videla sem, da lahko dosežem marsikaj, verjamem, da sem se spet sposobna kosati z najboljšimi, se pa morajo seveda vsi dejavniki sestaviti v mozaik, teh pa je zelo zelo veliko,« je poudarila državna prvakinja.
 

Najpomembneje, da zaupa kolenu


Kar zadeva koleno, je pri takšni poškodbi – kakor je razkrila – vselej tako, da te vedno na kaj opozarja. »Za zdaj je super. Že nekaj časa vadim po celotnem programu in lahko opravljam vse vaje. Je pa seveda težko pričakovati, da bo koleno še kdaj popolnoma takšno, kot je bilo pred poškodbo. Zdaj je pomembno predvsem, da mu zaupam,« je dodala Ema, ki – zanimivo – kot edina iz naše udarne ženske ekipe skače še naprej s Slatnarjevimi smučmi.
image
V začetku tega meseca je začela študirati anglistiko na Filozofski fakulteti v Ljubljani. FOTO: Mavric Pivk


»Ko smo se pogovarjali o tem, s kakšno opremo bom skakala, smo se odločili, da je ne bomo bistveno spreminjali, ker že okrevanje in vračanje po poškodbi zahteva toliko pozornosti, da je ne bi motili še s testi smuči in drugih stvari,« je razložila mlada Gorenjka.

Spomladi je opravila gimnazijsko maturo. »Da med okrevanjem nisem toliko razmišljala o tem, kdaj se bom vrnila na skakalnico, sem se zamotila s šolskimi obveznostmi. Naravnana sem tako, da vseskozi potrebujem nekaj, kar me žene naprej. Vpisala sem se na Filozofsko fakulteto v Ljubljani – smer anglistika. To je nov svet, ki ga moram najprej še spoznati, se pozanimati, kako stojijo stvari, nato pa najti pot, kako opraviti vse obveznosti,« je zaupala Klinčeva in pribila, da je kljub vsemu šport zdaj pri njej na prvem mestu, zato bo vse podredila temu, da bo pozimi skakala tako, kot najbolje zna.