Paris še četrtič kralj Bormia; Kosi z zlomoma, a brez hujših poškodb

Italijanski smučar Dominik Paris je dobil igro stotink na superveleslalomu v Bormiu, s 26. mestom je pet točk za svetovni pokal osvojil tudi Martin Čater. 

Objavljeno
29. december 2018 15.41
Posodobljeno
29. december 2018 19.54
Dominik Paris kraljuje na izjemno zahtevni progi v Bormiu. FOTO: AP
N. Gr., STA
N. Gr., STA
Bormio - Nov dan, nova zmaga Dominika Parisa, velikega zmagovalca Stelvia. Južni Tirolec je po smukaški preizkušnji najhitrejšo linijo na brutalno ledeni progi ubral tudi na superveleslalomski ter osvojil še četrto zmago v Bormiu. Za pet slovenskih točk je s 26. mestom poskrbel Martin Čater. Boštjan Kline in Miha Hrobat sta bila prepočasna za trideseterico.

V boju stotink je krajšo potegnil olimpijski prvak Avstrijec Matthias Mayer, ki je zmago izgubil le za stotinko. Tretje je mesto je pripadlo Norvežanu Aleksandru Aamodtu Kildeju (+0,46). Avstrijec Vincent Kriechmayr je bil četrti z zaostankom 50 stotink sekunde.

Devetindvajsetletni domačin Paris je postal edini Zemljan s štirimi zmagami na tej zahtevni progi. Kralj Stelvia je prehitel Avstrijca Michaela Walchhoferja in Hermanna Maierja, ki sta v Bormiu trikrat stopila na najvišjo stopničko zmagovalnega odra.
Paris je vpisal enajsto zmago v svetovnem pokalu, to so njegove 26. stopničke. Kar devet zmag ima na smukaških progah, dve zmagi pa si po novem lasti v superveleslalomu.
 

Paris končal avstrijsko prevlado


Italijan je postal komaj četrti zmagovalec moških superveleslalomov v Bormiu in prvi ne-Avstrijec. Pred več kot desetimi leti, ko je slavil Hannes Reichelt, je bil Slovenec Aleš Gorza tretji, leta 2000 je preizkušnjo dobil Hermann Maier, leta 1995 pa Richard Kröll. Specialiste za hitre discipline po Bormiu čaka krajši tekmovalni premor, na proge se bodo vrnili sredi januarja v Wengnu z alpsko kombinacijo in smukom.

Po prvem delu svetovnega pokala in 16 tekmah sta na vrhu seznama seštevka zime Avstrijca Marcel Hirscher (620) in Max Franz (408), najboljši Slovenec pa je na 18. mestu Žan Kranjec (189), zmagovalec veleslaloma v Saalbachu. Po štirih superveleslalomih je na vrhu Norvežan Aksel Lund Svindal (219), najboljši Slovenec pa Klemen Kosi 19. (42 točk), ki je zadnjo moško tekmo v letu 2018 izpustil, potem ko je padel na petkovem smuku in se v domovino vrnil z zlomljenim nosom in ličnico.
 

Saugestad kot Kosi


image
Klemen Kosi jo je na srečo odnesel brez poškodb, ki bi pustile dolgotrajne posledice. FOTO: AP

Pen: Ni tako hudo, kot je izgledalo
»Pri Klemnu Kosiju bomo naredili pospešeno regeneracijo, a moramo biti previdni. Ni tako strašno, kot je bil strašen padec. Klemen je z menoj včeraj analiziral smuk. Bil je na poti do svojega najboljšega smukaškega rezultata, a žal je ostal brez rezultata in s težkim padcem, a lahko rečemo z lažjimi poškodbami. Mislim, da se bo že v sredini januarja vrnil in poskušal odsmučati sezono tako, kot je treba,« je trener Peter Pen komentiral zdravstveno stanje Kosija, nato pa še dodal: »Moške hitre discipline so zelo nevarne, kaj takega se zgodi skoraj vsak dan, zato smo padec prenesli dokaj stoično. To smo sprejeli in s tem živimo.«

Kasneje so tudi s Smučarske zveze Slovenije sporočili, da so Kosija že sprejeli v ljubljanski UKC, kjer bo nadaljeval zdravljenje po zlomu nosu in leve ličnice, tudi ljubljanski strokovnjaki pa so potrdili, da pri Kosiju ni prišlo do hujše poškodbe. 


Tudi danes ni šlo brez padcev in prekinitev. Na superveleslalomu je padel Norvežan Stian Saugestad, ki ga je prav tako kot Kosija vrglo s proge v zaščitne mreže. Norvežana, ki so mu reševalci že takoj nadeli oporo za vrat zaradi suma poškodbe, so prav tako v bolnišnico v bližnjem Sondriu prepeljali s helikopterjem, v helikopter so ga dvignili na nosilih in z vitlom.

Še pred prekinitvijo je bilo možno spremljati prvi slovenski nastop, s številko 14 se je po progi pognal Boštjan Kline (+3,01; 37.), ki ne najde izhoda iz rezultatske krize. Za takrat vodilnim Mayerjem je zaostal tri sekunde in pristal na zadnjem mestu uvrščenih. Še eno stotinko zaostanka je dobil po nastopu Parisa ter je do konca izpadel iz trideseterice, kateri razdelijo točke svetovnega pokala.

Po prekinitvi je bil s številko 30 v lovu za točke uspešnejši Martin Čater (+2,40), ki je bil za 61 stotink hitrejši od reprezentančnega kolega. Čater je bil hiter zlasti v zgornjem delu, njegov nastop je zadoščal za edine slovenske točke po dveh dnevih tekmovanj v Bormiu.

Zadnji slovenski nastop je bil pri številki 43. Nosil jo je Miha Hrobat, ki je za zmagovalcem preizkušnje zaostal 2,79 sekunde za 34. mesto. Trideseterico je zgrešil za 23 stotink sekunde.
 
Superveleslalom v Bormiu:
1. Dominik Paris (Ita)            1:29,95
 2. Matthias Mayer (Avt)           1:29,96 +0,01
 3. Aleksander Aamodt Kilde (Nor)  1:30,41 +0,46
 4. Vincent Kriechmayr (Avt)       1:30,45 +0,50
 5. Max Franz (Avt)                1:30,75 +0,80
 6. Beat Feuz (Švi)                1:30,81 +0,86
 7. Adrian Smiseth Sejersted (Nor) 1:30,89 +0,94
 8. Marco Odermatt (Švi)           1:31,13 +1,18
 9. Johan Clarey (Fra)             1:31,15 +1,20
10. Mauro Caviezel (Švi)           1:31,18 +1,23
26. Martin Čater (Slo)             1:32,35 +2,40
34. Miha Hrobat (Slo)                      +2,79
37. Martin Čater (Slo)                     +3,01