Parisu smukaški hat-trick v Kitzbühlu, Čaterju prve točke na Streifu

Italijansko slavje na prestižni preizkušnji v smučarskem Wimbledonu
Fotografija: Dominik Paris je še tretjič zmagal na smuku na slovitem Streifu.  FOTO: AFP
Odpri galerijo
Dominik Paris je še tretjič zmagal na smuku na slovitem Streifu.  FOTO: AFP

Dominik Paris je zmagal na smuku za svetovni pokal alpskih smučarjev v Kitzbühlu. Južni Tirolec je s startno številko 13 poskrbel za najhitrejšo vožnjo na Streifu ter za dve desetinki sekunde prehitel Švicarja Beata Feuza, ki je še tretjič ta smuk končal na drugem mestu. S 26. mestom je Martin Čater osvojil svoje prve smukaške točke na Streifu.

Enaintridesetletni Paris je še tretjič dobil najbolj prestižno tekmo, ki je bila tokrat zaradi slabe vremenske napovedi prvič v petek. Italijanski tekmovalec je smuk v Kitzbühlu dobil že v letih 2013 in 2017, leta 2015 pa je na tej lokaciji zmagal tudi na superveleslalomu.

Paris je 3312 metrov dolgo ledeno progo Streif prevozil s časom 1:56,82 minute, njegova hitrost je v spodnjem delu presegala hitrost 135 km/h, ter Feuzu preprečil prvo smukaško zmago v Kitzbühlu. S startno številko 27 je odlična vožnja uspela Avstrijcu Otmarju Striedingerju za prve smukaške stopničke v karieri, njegov zaostanek je znašal 37 stotink sekunde.

Tudi po Kitzbühlu Feuz (420) ostaja na mestu vodilnega v smukaškem seštevku. Paris na drugem mestu zaostaja sto točk. Avstrijec Marcel Hirscher, ki ne tekmuje v hitrih disciplinah, ostaja vodilni v seštevku sezone.
 

Ček za 84.360 frankov


Paris je s tremi smukaški zmagami na Streifu najuspešnejši smukač v karavani med še aktivnimi smučarji. Izenačil se je z legendami Streifa Švicarjem Franzem Heinzerjem, Avstrijcem Karlom Schranzem, Francozom Lucom Alphandom in Švicarjem Pirminom Zurbriggnom. Rekorder smukov v Kitzbühlu je s petimi zmagami Švicar Didier Cuche, Avstrijec Franz Klammer jih ima štiri.

Paris je prišel do svoje desete smukaške zmage v svetovnem pokalu. Med še aktivnimi smučarji jih ima več le Norvežan Aksel Lund Svindal (14).

Tekmovanje s Petelinjega grebena ima status najbolj prestižnega v neformalni smučarski prestolnici na avstrijskem Tirolskem, organizatorji zagotovijo tudi največji nagradni sklad. Za zmago na smuku je Paris dobil ček v višini 84.360 švicarskih frankov, brez odbitega davka. Enak znesek bo prejel tudi zmagovalec sobotnega slaloma.

Martin Čater je bil najboljši Slovenec v smučarskem Wimbledonu.
Martin Čater je bil najboljši Slovenec v smučarskem Wimbledonu.


Za edine današnje slovenske točke je poskrbel Čater, ki je prišel v Kitzbühl s popotnico najboljšega smukaškega dosežka v karieri, ko je bil v Wengnu osmi. Na Streifu v vremenski loteriji ni posegel tako visoko. Je pa 26. mesto njegov najboljši dosežek na smukih na tem prizorišču ter prve smukaške točke v Kitzbühlu. Pred tem je bil njegov najboljši dosežek na tem smuku 39. mesto pred dvema letoma.

Miha Hrobat je tekmo končal na 34. mestu (+3,00), Klemen Kosi je bil 40. (+3,57), Tilen Debelak pa 45. (+4,93).

"Na najtežjih delih je smučal korektno, tudi pogumno, deloval je v redu. Izhodna hitrost iz strmine na cesto je bila dobra, na cesti pa je potem ogromno izgubil. V srednjem delu, kjer smo vedeli, da bo malce izgubil, je izgubil praktično sekundo, potem pa znova dobro odsmučal v spodnjem delu. Prve točke so v redu, a je sposoben več. Potem je bilo še takšno vreme, da so imeli tekmovalci, ki so mu nevarni oziroma so v njegovem razredu, boljše pogoje, tako da se je pred njim naredila kar gneča," je po tekmi o nastopu najboljšega Slovenca dejal glavni trener slovenske vrste Peter Pen.

"Proga je bila takšna, da bi se dalo zmagati z zadnjo številko. Vidljivost pa kroji rezultate, ko so tako majhne razlike. Včasih smo tu osvajali točke s tri in pol sekunde zaostanka, danes si pa štirideseti s tremi sekundami. Gremo dalje z osredotočenostjo na superveleslalom. Upam, da bo odločitev, ki so jo sprejeli organizatorji dobra, danes je bil res kraljevski smuk. Upam, da bodo tudi na superveleslalomu dobri pogoji in da bo tekma zanimiva," je še dodal.

Kitzbühel bo v soboto gostil slalomsko preizkušnjo, ki je zaradi slabe vremenske napovedi prehitela superveleslalomsko, s tremi Slovenci na startu, Žanom Kranjcem, Štefanom Hadalinom in Jakobom Špikom.

Današnjo preizkušnjo v smuku je sicer zaznamoval grd padec avstrijskega smučarja Alexandra Kölla, ki nastopa za Švedsko.

Komentarji: