Peter spomnil na sebe iz šampionske zime 2015/16

Glavni trener slovenske smučarsko skakalne reprezentance Gorazd Bertoncelj je bil zadovoljen s končnim izkupičkom na novoletni turneji.
Fotografija: Prvi mož skakalne reprezentance Gorazd Bertoncel je svoji ekipi za nastope na novoletni turneji dal prav dobro oceno. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Prvi mož skakalne reprezentance Gorazd Bertoncel je svoji ekipi za nastope na novoletni turneji dal prav dobro oceno. FOTO: Matej Družnik/Delo

Kot glavni trener je Gorazd Bertoncelj slovenske smučarske skakalce na novoletni turneji vodil drugič zapored. Svoje krstne v vlogi selektorja pred letom dni ni ohranil v najlepšem spominu, potem ko je lani v Garmisch-Partenkirchnu čez noč ostal brez bratov Petra Prevca in Domna Prevca, ki sta se po ponesrečenih kvalifikacijskih nastopih vrnila domov. Zatem je vse ostalo na plečih Timija Zajca, ki je po zapletu z zadrgo prav v Bischofshofnu izgubil vse možnosti za vidnejšo skupno uvrstitev.

Na tokratni turneji se je breme bolj ali manj enakovredno porazdelilo med štiri tekmovalce, zato je bilo tradicionalno tekmovanje štirih skakalnic v Nemčiji in Avstriji za Bertonclja – kot je sam poudaril – veliko manj stresno.

»Če upoštevam, kaj se nam je dogajalo v zadnjem mesecu, bi nam dal oceno 4 (od 5). Resda v skupnem točkovanju nihče ni čisto v vrhu, pa vendarle. Naš osnovni cilj je bila ena uvrstitev med osmerico, po zaslugi Domna in Petra smo dosegli dve, s čimer smo zelo zadovoljni. Z odlično oceno pa bi morali biti v top 3,« je 43-letni Kranjčan potegnil črto pod prvi vrhunec sezone 2019/20.

Med vsemi njegovimi izbranci ga je najbolj presenetil Domen Prevc – še zlasti s stanovitnostjo, saj je bilo njegovo skakanje pred začetkom turneje še precej spremenljivo. Razveseljeval ga je tudi najstarejši od bratov Prevc.

Anže Lanišek je zadovoljil selektorja. FOTO: Leon Vidic/Delo
Anže Lanišek je zadovoljil selektorja. FOTO: Leon Vidic/Delo


»S posameznimi nastopi je že spomnil na tistega Petra iz šampionskega obdobja, v katerem je kot po tekočem traku zmagoval. Ne manjka mu več veliko. Upam, da bo v takšnem slogu nadaljeval,« si je zaželel Bertoncelj in pristavil, da bi bil lahko po različnih izračunih – če ne bi delal napak, če bi pristajal v telemark in bi prikazoval po dva vrhunska skoka – uvrščen zelo visoko.


Zajc je že počasi izgubljal vero vase


»Toda o tem, kaj bi bilo, če bi …, zdaj nima smisla razpravljati,« je pripomnil in razkril, da Petrove preglavice izvirajo tudi iz poletnega pripravljalnega obdobja, v katerem je imel težave z asimetrijo. Odpravil jih je zelo pozno. »Posledično je začel zelo pozno dobivati želene občutke in kazati prave skoke, ki jih je bilo premalo v nizu, da bi lahko stanovitnost prenesel v sezono,« je pojasnil Bertoncelj ter posebej pohvalil tudi Anžeta Laniška in Zajca. »Anže je prikazal več zelo dobrih nastopov, pozitivno oceno si zasluži tudi Timi. Očitno je le prebrodil krizo. Kazalo je res že zelo slabo, saj je že počasi izgubljal vero vase,« je zaupal selektor, prijetno presenečen tudi nad Cenetom Prevcem.

Omenjeni peterici – bratom Prevc, Lanišku in Zajcu – se bo konec tedna na tekmah za svetovni pokal v Predazzu na srednji napravi (ker je italijanskim prirediteljem sneg z velike skakalnice odnesel plaz) spet pridružil Rok Justin.

Timi Zajc (levo) se počasi pobira iz krize. FOTO: Roman Šipić/Delo
Timi Zajc (levo) se počasi pobira iz krize. FOTO: Roman Šipić/Delo


»Želim si, da bi fantje ostali stanovitni, da ne bi padli v formi in da bi še kaj dodali,« si je zaželel Bertoncelj in se pridružil vse glasnejšim kritikom turneje.

»Organizatorji bi se lahko bolj potrudili. Če nemško-avstrijsko turnejo primerjam z norveško, je tam organizacija veliko boljša. Razočaran sem tudi nad majhnim nagradnim skladom, to moram povedati na glas. Če skupni zmagovalec prejme manj kot 20.000 evrov, ne moremo govoriti o kakšnem prestižu,« je še pribil glavni in odgovorni v naši skakalni vrsti.

Preberite še:

Komentarji: