Peterka postal trener Kitajk, v Planici so prvič videle sneg

Mlade Kitajke se šele spoznavajo s smučarskimi skoki.
Fotografija: Primož Peterka se je lotil novega izziva. Po koncu kratkega sodelovanja s Turki bo treniral mlade Kitajke, ki se šele spoznavajo s skoki. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Primož Peterka se je lotil novega izziva. Po koncu kratkega sodelovanja s Turki bo treniral mlade Kitajke, ki se šele spoznavajo s skoki. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Medtem ko smučarski skakalci in skakalke pridno trenirajo za novo sezono – štartali so tudi s turnejo poletne velike nagrade, ki se bo nadaljevala 10. avgusta v Courchevelu –, tudi nekdanji šampion skakalnic in lastnik dveh velikih kristalnih globusov Primož Peterka ne sedi križem rok. Potem ko je končal kratko sodelovanje s Turki, se je zdaj lotil novega izziva: začel je sodelovanje s kitajsko provinco in prevzel delo z mlajšimi kitajskimi dekleti, ki se še spoznavajo s smučarskimi skoki, piše Sportal.

Do zimskih olimpijskih iger, ki jih bo gostil Peking, so še tri leta. Kitajci, ki nimajo tradicije v nordijskih panogah, so štartali v nove športne projekte, med katerimi so tudi smučarski skoki.
 

V ekipi tudi dve prevajalki


Mlade kitajske športnice, nad katerimi bo bdel Peterka, so stare med 13 in 17 let. Večinoma so se ukvarjale z odbojko ali pa so bile vpete v kakšno drugo panogo, s smučarskimi skoki pa so se seznanile šele zdaj. 

"Z njimi smo opravili takšna testiranja, kot jih imajo slovenski skakalci. Izbrali smo jih 15, vendar starši eni niso dali dovoljenja, tako da jih je v Sloveniji zdaj 14. Dekleta so zelo skočna in so vse presenetila. Tudi na snegu se znajdejo, pa čeprav so ga v Planici v petek zjutraj šele prvič videla," je za Sportal pojasnjeval Peterka in dodal, da že dolgo pri svojem delu ni tako užival. Pri novem projektu mu bosta pomagala nekdanja skakalca Andraž in Manja Pograjc.

Najstnice so nastanjene v Kranjski Gori, dvakrat na leto bodo obiskale domače na Kitajskem. V ekipi sta tudi dve prevajalki, saj se dekleta šele spoznavajo z angleščino, okrepil pa jo bo tudi kitajski kuhar.

Komentarji: