»Pinturault tokrat ni bil premagljiv, bo pa kdaj drugič«

Kranjec prvi Slovenec v moški konkurenci s stopničkami na ledeniškem uvodu sezone.

Objavljeno
27. oktober 2019 16.30
Posodobljeno
27. oktober 2019 16.30
Žan Kranjec je s 3. mestom na uvodni tekmi sezone potrdil izjemno pripravljenost in odgnal dvome, da ni dober v toplejših razmerah, dokazal je, da je lahko kos prav vsaki podlagi. FOTO: AFP
Sölden – Optimistične napovedi v slovenskem taboru o vrhunski pripravljenosti veleslalomskega asa Žana Kranjca pred uvodno tekmo sezone so bile več kot upravičene. Tudi prvi favorit smučarske zime Alexis Pinturault, zmagovalec otvoritvene tekme za svetovni pokal, je dobro vedel, kaj govori, ko je med največjimi tekmeci najprej omenil prav njega.

Vodičan je s 3. mestom postal prvi Slovenec, ki je v moški konkurenci osvojil stopničke na zahtevnem ledeniku Rettenbach.

Alta Badia (2017/18), Saalbach, Soldeu (2018/19), Sölden (2019/20) – tako si sledijo prizorišča, na katerih je Kranjec osvojil stopničke. Dane si jih je na Tirolskem pred svojimi glasnimi navijači (zanj so pesti na prizorišču stiskali tudi mama, oče, brat in prijatelji) prismučal s četrtim časom prve proge in dvanajstim finala.»Prva tekma v sezoni je zame vedno najtežja, saj ne veš, kako dober si. Začeti jo s stopničkami, je super, saj veš, da si na pravi poti. Včasih sem imel večjo tremo pred prvo tekmo, izgleda, da izkušnje delajo svoje,« je bil zadovoljen 26-letnik, pred katerega se je na drugo mesto vrinil še en Francoz, Mathieu Faivre.

Kranjec se vselej najbolj odziva na ledeni podlagi, na kar tokrat v toplem vremenu ni mogel računati, a se je pri izstopu iz cone udobja z njo odlično soočil. "Ko sem videl žensko tekmo dan pred našo, mi je bilo jasno, da se proga ne bo kaj dosti predrla. Malo me je skrbela le ravnina, a kot kaže, sem vendarle lahko dober v različnih razmerah," je poudaril, da nič ni zmotilo njegove osredotočenosti, čeprav so se v misli prikradli številni dvomi.

image
FOTO: Joe Klamar/AFP


Za tekmovalca iz Bukovice pri Vodicah, ki je v sezono štartal kot tretji veleslalomist sveta, v smučarski karavani pravijo, da je tehnično izjemen, ima odličen položaj na smučeh, telesna priprava je brezhibna, včasih mu zmanjka le tisti kanček drznosti v psihološki pripravi. »Za oba nastopa sem se dobro pripravil, psihološko sem dal od sebe vse, kar sem lahko," se zdi, da je tudi v tem segmentu naredil pomemben korak naprej. »Ko sem pred dvema sezonama osvojil premierne stopničke v karieri, sem si želel, da bi bilo že po prvem nastopu tekme konec. Tudi na kakšni drugi preizkušnji po dobrem nastopu na prvi progi nisem najbolje deloval pred finalom. To se je zdaj spremenilo,« je dejal.

Je bil Pinturault, za katerim je zaostal 63 stotink, danes premagljiv? »Vedno pravim, da je vsak premagljiv, a zasluženo je zmagal. Verjamem pa, da ga bom premagal na kakšni drugi tekmi,« je samozavesten.
 

Tekmeci na Headu razred zase


Prav z odločnim pristopom je v Söldnu najbolj prepričal tudi glavnega reprezentančnega trenerja Klemna Berganta. »Žan je dober smučar, treba pa je to zavedanje preslikati še v rezultat. Ve, na kakšen način se pride do vrhunske uvrstitve, mi pa ga skušamo spodbuditi v to smer, da se ne bi prehitro zadovoljil,« je Bergant svojemu tekmovalcu namenil najboljšo oceno in opozoril, da je na otvoritveni tekmi veliko vlogo odigrala oprema.

image
Drugouvrščeni Mathieu Faivre, zmagovalec Alexis Pinturault in Žan Kranjec. FOTO: Joe Klamar/AFP


Med najboljšo peterico je bil namreč Kranjec edini na smučeh znamke Rossignol, vsi drugi so tekmovali na Headovih smučeh. »Naslednji najboljši na Rossignolovi opremi je bil namreč deseti. Žan je pokazal maksimum, v teh razmerah je bil edini, ki je lahko konkuriral tekmecem na Headu. Verjamem pa, da bo na naslednjih tekmah za nas lažje,« je razmišljal trener in pojasnil, da ima slovenski as agresivne nastavitve, s katerimi na ravnini ne more biti najhitrejši: »Vendar pa toliko, kot je izgubil na tej tekmi, kljub vsemu ne bi smel. Takšnih ravnin, kot so na tej progi, v tej sezoni nimamo več,« se je zadovoljno ozrl v nadaljevanje sezone.

Kranjec je potrdil Bergantove pripombe. »Kaže, da je Head naredil korak naprej, tudi Atomic ni slab, a tudi mi bomo morali malo bolj delati, da bomo konkurenčni. Čeprav drugim Rossignolovcem tokrat ni šlo dobro, jaz nisem imel slabih občutkov. Smo pa zdaj že tako daleč, da morata oba, tekmovalec in proizvajalec, veliko delati, da ostaneš zraven,« so Kranjčevi apetiti vse višji. Prvo potrditev je dobil, naslednjo priložnost pa bo v svoji paradni disciplini iskal čez več kot mesec dni v ZDA.

image
FOTO: Joe Klamar/AFP