Po medli zadnji zimi v nov napad na stopničke

Reprezentanca ambiciozno v sezono tudi z razmišljanjem o zimi 2020/21 in svetovnem prvenstvu na Pokljuki.
Fotografija: Tudi v tej sezoni gre največ pričakovati od Jakova Faka (levo), pod drobnogledom bosta tudi Klemen Bauer in Rok Tršan. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Tudi v tej sezoni gre največ pričakovati od Jakova Faka (levo), pod drobnogledom bosta tudi Klemen Bauer in Rok Tršan. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Tako kot pred dnevi smučarski tekači so zdaj tudi biatlonci zadnjič pred odhodom na evropski sever skupno spregovorili o ciljih v novi zimi. Njihovo srečanje z novinarji je bilo obarvano tudi v luči pričakovanja svetovnega prvenstva na Pokljuki, to bo sredi februarja 2021. Tudi zato že ta sezona prinaša poseben motiv odmevnih dosežkov kot popotnice za naslednjo zimo z vrhuncem pri nas.

Ob spominu na sezono 2018/19 se lahko v slovenskem taboru namrščijo. Ciljev niso uresničili, v vsem obdobju, od decembrske pokljuške premiere do tradicionalnega marčnega finala na Holmenkollnu nad Oslom, ni bilo niti ene slovenske uvrstitve na stopničke. Začetek je vsekakor s 4. mestom Jakova Faka na Pokljuki obetal precej več.

»Ko je Jakov zbolel, je bilo realno konec sanj o uvrstitvah med najboljše tri, v hipu so zbledeli tudi nekateri drugi spodobni dosežki,« se dobro zaveda glavni trener slovenskih biatloncev Uroš Velepec, vodja panoge Janez Ožbolt pa je začrtal nove visoke cilje: v moški konkurenci si priboriti končno uvrstitev med najboljših 10 reprezentanc v pokalu narodov in tako sedanjo kvoto štirih reprezentantov zvišati na pet, tudi v posamični razvrstitvi imeti enega tekmovalca v »klubu 10«, se na svetovnem prvenstvu (to bo februarja v Anterselvi, središču italijanskega biatlona) boriti za kolajno ali vsaj uvrstitev med elitno peterico, med biatlonkami pa obdržati kvoto treh tekmovalk za svetovni pokal ter vsaj z dvema reprezentantkama osvajati točke.

Jakov Fak se bo kot vedno zelo resno lotil sezone. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Jakov Fak se bo kot vedno zelo resno lotil sezone. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Brez Rusinje vsaj do 15. januarja

Sicer pa je v izbrani vrsti nekaj sprememb, izkušnje pogreša zlasti ženska zasedba. Zapisana postava za novo sezono – Polona Klemenčič, Nina Zadravec, Lea Einfalt in Nika Vindišar – razkriva, da za zdaj zaradi ponavljajočih se zdravstvenih težav na seznamu ni Urške Poje, naše vodilne biatlonke zadnjih dveh sezon, kot tudi še ne napovedane okrepitve iz ruske reprezentance – Olge Podčufarove.

»Dobili smo zeleno luč ruske zveze za prestop in zbrali vso dokumentacijo za pridobitev slovenskega državljanstva. Upamo seveda, da doma ne težav, nakar mora prestop potrditi še izvršni odbor Mednarodne biatlonske zveze,« je poudaril Ožbolt, dodal, da se biatlonka zaradi posebnih pravil ne more vrniti svetovni pokal pred 15. januarjem, v slovenskem taboru pa seveda upajo, da jo bodo, če bo seveda ustrezno pripravljena, uvrstili na seznam za februarsko SP.

Udarni adut moške vrste seveda ostaja Jakov Fak, ob njem bodo slovenske barve branili še Klemen Bauer, Miha Dovžan, Rok Tršan in zdaj tudi novinec, dvakratni mladinski svetovni prvak, Alex Cisar. Pri vseh je glavni cilj sezone svetovno prvenstvo, radi bi bili vidni na pokljuški tekmi, od 23. do 26. januarja, pred uvodno postajo zime v Östersundu (od 30. novembra do 8. decembra) pa se bodo v prihajajočih dneh preizkusili še na močni odprti kvalifikacijski tekmi norveške reprezentance.

Alex Cisar je novinec pri udarnem moštvu slovenskega biatlona. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Alex Cisar je novinec pri udarnem moštvu slovenskega biatlona. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Prav na vseh postajah sezone v svetovnem pokalu bo navzoč »Biatlon Tour Mobil«, posebno vozilo, ki bo vabilo na pokljuško prvenstvo 2021. V Anterselvi pa bo v dneh zadnjega prvenstva pred odhodom na osrednjem trgu postavljena Slovenska hiša. Pokljuški prireditelji si obetajo obisk 135.000 gledalcev, delež obiskovalcev iz tujine naj bi bil kar 70-odstoten.

Preberite še:

Komentarji: