Po mesecu odsotnosti se med tekmice vrača sveža Meta Hrovat

Meta Hrovat 19 dni brez smuči, jutri na slalomu v Zagrebu.

Objavljeno
04. januar 2019 09.00
Posodobljeno
04. januar 2019 09.00
Meta Hrovat se vrača po težavah z gležnjem. Bolečine so še prisotne, a glava je sveža, želja po dokazovanju velika. FOTO: Matej Družnik/Delo
Novo leto je čas za nov začetek. Še posebej ta misel odmeva v slovenski ženski smučarski reprezentanci, ki jo vodi trener Denis Šteharnik. Finiš starega leta bi v njegovi vrsti najraje pozabili, na slalomu na Semmeringu dekleta sploh niso vknjižila točk. Žarek upanja prinaša Meta Hrovat, ki se po mesecu dni bolniške odsotnosti vrača v svetovni pokal na jutrišnji tekmi v Zagrebu.

Sljeme, hrib nad Zagrebom, bo gostil prva slaloma v letu 2019 na tekmah za snežno kraljico, ki so jo na Hrvaškem leta 2005 začeli prirejati v čast nekdanje smučarske šampionke Janice Kostelić. Jutrišnji ženski preizkušnji (ob 13. in 16. uri) bo v nedeljo sledila še moška (12.15 in 15.30).

image
Mikaela Shiffrin je na Sljemenu zmagala trikrat. Tudi letos je najbolj vroča kandidatka za sljemensko krono. FOTO: Usa Today Sports/Reuters


Edina lastnica sljemenskih kron med aktualnimi tekmovalkami je Mikaela Shiffrin, zmagala je trikrat (2013, 2015 in 2018). Leto je končala z dvema rekordoma v svetovnem pokalu – s 15 zmagami v koledarskem letu in 36 slalomskimi v karieri. Američanki se tekmovalna zima sanjsko razpleta, a vse bolj je motivirana tudi Slovakinja Petra Vlhova, ki je zablestela s premierno veleslalomsko zmago na svoji športni poti, v novo pa štartala z vzponom na najvišjo stopničko na paralelni tekmi, na kateri je odpravila navidez nepremagljivo Shiffrinovo.
 

Načeta samozavest


Slovenska slalomska bilanca je skromna. »Dekleta od začetka sezone niso dosegala želenih ciljev, iz tekme v tekmo nam nikakor ni steklo. Njihova morala je precej načeta,« je v zadnjih decembrskih dneh stanje v ekipi ocenil glavni trener Šteharnik. Ana Bucik ne najde prave smučine, v štirih poskusih je do točk zmogla le v Courchevelu (22. mesto), izkušeni Maruši Ferk je uspelo dvakrat (obakrat je bila 22.), Hrovatova pa ni imela dovolj priložnosti, da bi pokazala vse, kar zna, na dveh slalomih je iztržila 12. in 27. mesto. Zadnji dve prizorišči v tehničnih disciplinah, Courchevel in Semmering, je izpustila zaradi zdravstvenih težav.

image
Ana Bucik je na Sljemenu tekmovala trikrat, najvišje se je uvrstila na 11. mesto v sezoni 2016/17. FOTO: Boris Kovačev/Cropix


»Pred štirimi leti sem imela operacijo gležnja. Odtlej se mi je na njem naredila manjša pika, ni bila moteča, dokler nisem začela smučati. S treningi se je povečevala, pred dvema letoma se je odprla, nastala je rana. Decembra se je vse skupaj močno zagnojilo. Morali so odpreti in očistiti. Če bi se mi to zgodilo na komolcu, bi lahko smučala že naslednji dan, a ker je na nogi, je zgodba drugačna,« je Hrovatova opisala težave, s katerimi se je soočala. Čakala je, da se rana po posegu zaceli, pojavile pa so se bolečine. Bile so tako močne, da ni mogla obuti smučarskega čevlja.
 

Pametno doziranje


Za 19 dni se je morala odpovedati smučanju. Grizlo jo je, ker ni mogla tekmovati. »A najpomembneje je, da me te misli niso psihično utrudile. Kondicijsko sem lahko trenirala,« je opisovala Hrovatova. Zadnji dan leta 2018 je spet stopila na smuči v Kranjski Gori, dan pozneje je prosto smučala še v Gerlitznu, v sredo je poskusila s treningom na progi v Obdachu, a so bile bolečine še močne, včeraj, ko je vadila s slovenskimi smučarji v domači Zgornjesavski dolini, je bilo že bolje. »Po nekaj zavojih se bolečina umiri. Če pretiravam, se spet pojavi. Pametno moram dozirati količino,« je opozorila 20-letnica, ki si želi leto brez poškodb: »Če si zdrav, pride tudi vse drugo, kar si želiš.«

Na Sljemenu štiri Slovenke in dva Slovenca


Jutrišnji ženski slalom se bo na Sljemenu začel ob 13. uri, finale bo ob 16. uri. Slovenske vrste bodo zastopale Meta Hrovat, Ana Bucik, Maruša Ferk in Neja Dvornik. V nedeljo bo še moška tekma (12.15 in 15.30) s Štefanom Hadalinom in Žanom Kranjcem na štartu.


Na jutrišnji slalom (štartale bodo še Bucikova, Ferkova in Neja Dvornik) se Gorenjka podaja nekoliko negotovo, a hkrati je glava sveža, zato že nestrpno čaka, da se požene med količke v konkurenci. »Moram priznati, da mi teren ne ustreza, všeč pa mi je, da je proga dolga. Rezultatskih ciljev si ne postavljam, rada pa bi pokazala svežino in željo, ki sta v meni,« se Hrovatova veseli vrnitve.