Po štirih letih z Ilko odslej v najmočnejši smukaški ekipi na svetu

Kineziologinja Anja Šešum, ki je štiri leta delala z Ilko Štuhec, se seli v avstrijsko žensko smukaško vrsto.

Objavljeno
29. april 2019 15.45
Posodobljeno
29. april 2019 22.26
Kineziologinja Anja ŠŠeššum bo v prihodnje sodelovala s sedmimi avstrijskimi tekmovalkami. Izziv ji bo prehod iz majhne ekipe v veliko. FOTO: Tadej Regent/Delo
Kineziologinja Anja Šešum, ki je štiri leta delala v ekipi najboljše slovenske smučarke Ilke Štuhec, se po razhodu z dvakratno svetovno prvakinjo seli v najmočnejšo žensko smukaško ekipo na svetu. Skrbela bo za avstrijske tekmovalke, med katerimi so tudi najboljše tri v smukaškem seštevku svetovnega pokala v minuli sezoni.

Pred dobrim mesecem je Štuhčeva na novinarski konferenci presenetila z novico, da se sporazumno razhaja s trenerjem Grego Koštomajem in Šešumovo, s katerima je dosegla vse svoje uspehe – devet zmag v svetovnem pokalu, dva mala globusa in dva naslova svetovne prvakinje. O novem kadru v taboru mariborske šampionke še ne govorijo, znana pa sta delodajalca njenih nekdanjih sodelavcev. Koštomaj se seli v moško ekipo za hitre discipline (potrditi ga morata še alpski odbor in zbor, kar je začrtano po prvomajskih praznikih), Šešumova med avstrijske smukačice.
 

Na prvi trening s pozitivno tremo


Nekdanja smučarka in veslačica, ki je lani magistrirala na Fakulteti za šport, se je po sporazumni prekinitvi sodelovanja s Štuhčevo takoj zapodila v nove delovne izzive. "Začela sem delati s športniki iz drugih panog, moje naloge so bile raznovrstne – od vračanja po poškodbi do kondicijske priprave in terapij. Udeležila sem se tudi nekaterih seminarjev. Nisem si vzela prostega časa, ampak se zakopala v delo in izobraževanje," je opisala, kako se je lotevala novih izzivov.

image
Z Ilko Štuhec sta bili sodelavki štiri leta. Enako tudi z Grego Koštomajem, ki bo v prihodnje delal v slovenski moški smukaški ekipi. FOTO: Tadej Regent/Delo


Veliko je razmišljala, kaj bi počela naprej. En izziv je našla v mariborskem veslaškem klubu, v katerem je nekoč trenirala in zanj tekmovala. "Obeta se nam lepo sodelovanje, čeprav bom delala v ženski avstrijski smučarski reprezentanci. Rada bi še naprej širila svoj spekter in tako napredovala," je sogovornica, ki končuje zadnji letnik manualne terapije, razkrivala, kako se je lotila novih načrtov.

Hvaležna je za vse priložnosti in ljudi, ki jih je spoznala med štiriletnim sodelovanjem v ekipi Štuhčeve, strokovnjake na svojih področjih, od katerih se je veliko naučila. "Na podlagi tega sem zrasla in izpopolnila svoje znanje," je poudarila Šešumova, ki je s klicem iz avstrijskega tabora dobila pomembno potrditev. "Seveda si vesel takšne priložnosti, ampak to še nič ne pomeni. Zdaj šele prihaja čas, ko se moram dokazati. Zato odhajam na prvi trening z dekleti s pozitivno tremo," je Šešumova vselej zahtevna do sebe.
 

Iz majhne ekipe v veliko


Prvi stik s smukačicami je že vzpostavila, konec maja pa se bodo sestale na prvem pripravljalnem kampu. Zadolžena bo za sedem tekmovalk. "Prehod iz majhne ekipe v veliko bo največji izziv. Dela bo veliko, kar pa mi nikoli predstavljalo težav, rada imam svojo službo in rada delam," je dejala 27-letnica.

image
Takole se je ekipa Štuhčeve januarja veselila stopničk v Dolomitih. Pred enim mesecem je dvakratna svetovna prvakinja sporočila, da se je s Koštomajem in Šešumovo sporazumno razšla. S kom bo sodelovala v prihodnje, Štuhčeva še ni razkrila. FOTO: Matej Družnik/Delo


Kako pa gleda na to, da bosta zdaj s Štuhčevo tekmici, saj bo skrbela za tekmovalke, s katerimi se je Mariborčanka v minuli sezoni najpogosteje borila za najvišja mesta? "Ne razmišljam o tem, da sva zdaj na nasprotnih bregovih, saj je v smučanju le čas tisti, ki je zares pravi nasprotnik. Smo pa v vrhunskem športu vsi profesionalci in zdaj bom v avstrijski vrsti zato, da opravljam svoje delo in poskrbim za tekmovalke najbolje, kakor znam. Vesela bom svojega rezultata, hkrati pa privoščim Ilki vse najboljše na njeni poti," se je zazrla v novo poglavje.