Slovenski orli v Vikersundu veličastno preleteli vso konkurenco

Levji delež k zmagi slovenske četverice na ekipni tekmi je prispeval Domen Prevc s poletoma, dolgima 232 in 235.5 metra.
Fotografija: Slovenska četverica je bila premočna za vse. FOTO: Terje Bendiksby/AFP
Odpri galerijo
Slovenska četverica je bila premočna za vse. FOTO: Terje Bendiksby/AFP

Vikersund – Slovenci so rojeni smučarski letalci! To so dokazali tudi na današnji moštveni preizkušnji v smučarskih poletih v Vikersundu, na predzadnjem dejanju letošnje tretje desetdnevne surove in peklenske norveške turneje raw air. Brata Domen in Peter Prevc, Timi Zajc in Anže Semenič so bili vodilni že po prvi seriji, po koncu pa so imeli kar 26,3 točke naskoka pred prvimi zasledovalci Nemci, na zmagovalni oder so se po zaslugi Stefana Krafta, ki je bil z 239.5 metra nadaljši v finalu (v prvi seriji je bil še dva metra daljši Japonec Rjoju Kobajaši), zavihteli še Avstrijci.


Domen Prevc z daljavo dneva


Iz slovenske četverice je izstopal Domen Prevc, ki je že v poskusni seriji pokazal mišice z odličnim poletom, dolgim kar 245.5 metra, kar je seveda ostala največja daljava dneva. Niti na tekmi ni bil mladenič nič manj prepričljiv: v prvi seriji je jadral 232 metrov daleč, v drugi je bil še tri metre in pol daljši. Če bi bila današnja ekipna tekma posamična, bi stal na stopničkah za tretje mesto, predse pa spustil le oba kandidata za končno zmagoslavje na turneji. Kraft ima pred jutrišnjo posamično preizkušnjo, ki se bo prav tako začela ob 17. uri, pičlih 8,5 točke naskoka pred Kobajašijem.

Domen Prevc je bil tretji najboljši posameznik na tekmi. FOTO: Terje Bendiksby/Reuters
Domen Prevc je bil tretji najboljši posameznik na tekmi. FOTO: Terje Bendiksby/Reuters


Vsi slovenski poleti prek 210 metrov


Prav vseh osem slovenskih poletov na današnji moštveni tekmi je bilo daljših od 210 metrov. K Domnovemu levjemu deležu so svoje prispevke dodali še njegov (naj)starejši brat Peter Prevc (215 in 226.5 metra), Timi Zajc (218.5 in 219.5 metra) in Anže Semenič (211.5 in 218.5 metra). Peter je z zelo spodobnima dosežkoma zadržal trinajsto mesto v skupni razvrstitvi turneje, izhodišče sta pred zadnjim dejanjem popravila Zajc (17.) in Domen Prevc (21.). Za slovensko skakalno reprezentanco so bile to jubilejne desete ekipne stopničke v svetovnem pokalu, četrte v poletih.


POTEK PRVE SERIJE


Poskusna serija tik pred tekmo je bila za slovensko četverico navdušujoča. Predvsem za Domna Prevca, ki je bil daleč najdaljši in točkovno najprepričljivejši. Za izjemen polet, dolg kar 245.5 metrov, kar je nov neuradni mladinski svetovni rekord, je prejel 183,8 točke oziroma deset več kot prvi zasledovalec, Avstrijec Stefan Kraft, ki je predlani ravno na tej napravi postavil svetovni rekord z 253.5 metra. V poskusni seriji se je izkazal tudi Anže Semenič, ki je pristal pri 238.5 metra.

In ravno Anže je bil prvi iz slovenske četverice, ki je v Vikersundu branila lansko moštveno tretje mesto. Ni ponovil dosežka iz poskusne serije, se je pa s poskusom, dolgim 211.5 metra, zavihtel na tedanje prvo mesto, ki pa ni zdržalo dolgo. Takoj za njim ga je namreč sklatil Norvežan Johann Andre Forfang, ki je z 219 metrov dolgim poletom svoji reprezentanci zagotovil deset točk naskoka pred Slovenci, ki so po nastopu prve deseterice zasedali tretje mesto. Predse so spustili še Poljake, Piotr Zyla je pristal pri 219.5 metra, kar je zadostovalo za vodstvo.



Drugi slovenski zastopnik Peter Prevc, ki se je boril tudi za čim boljšo posamično uvrstitev v skupni razvrstitvi turneje raw air (pred današnjo preizkušnjo je držal trinajsto mesto), je bil še daljši kot Semenič in doskočil pri 215 metrih, vendar pa se je po drugi skupini zaostanek za Norvežani še povečal, saj je Anders Fannemel vlekel 218 metrov in oplemenitil razkorak na 13,1 točke. Približali so se tudi Avstrijci, Philipp Aschenwald je bil z 220 metrih najdaljši dotlej. A ne dolgo, Richard Freitag je jadral kar 231 metrov daleč in Nemce popeljal pet točk pred Slovence.

Izkazal se je tudi Jakub Wolny (227.5 metra) in poskrbel, da je Poljska po polovici prve serije vodila šest točk pred Norveško, 14 točk pred Nemčijo, 19 točk pred Slovenijo in 27 točk pred Avstrijo. Domen Prevc pa je ponovno dokazal, da je rojen letalec, z 232 metri je bil najdaljši dotlej in vrgel tudi rokavico ekipam, ki so bile dotlej pred četverico Gorazda Bertonclja. Norvežan Marius Lindvik ga je polomil z zgolj 186 metri, tudi Avstrijec Daniel Huber ni dosegel dvestotice (196 metrov), Slovenija je pridobila še eno mesto, potem ko je Karl Geiger pristal že pri 209.5 metra.

Peter Prevc je sodeloval pri vseh desetih slovenskih ekipnih zmagah v svetovnem pokalu. FOTO: Terje Bendiksby/AFP
Peter Prevc je sodeloval pri vseh desetih slovenskih ekipnih zmagah v svetovnem pokalu. FOTO: Terje Bendiksby/AFP


Tudi Poljak Dawid Kubacki je bil povprečen z 205 metri, kar je pomenilo, da je po treh serijah Slovenija celo vodila kar 21,9 točke pred Poljsko. V zadnji skupini prve serije je najprej za dotlej največjo daljavo tekme poskrbel Švicar Simon Ammann (234.5 metra), takoj za njim pa se je z zaletišča pognal Timi Zajc in pristal pri 218.5 metra. Jasno je bilo, da se bo slovenska prednost pred zasledovalci nekoliko stopila: Norvežan Robert Johansson je bil daljši za tri metre in pol, Avstrijec Stefan Kraft za 14 metrov in pol.

Prvi skakalec poolimpijske zime Rjoju Kobajaši pa je povsem ponorel in pristal pri kar 241.5 metra. Markus Eisenbichler je z 227 metri Nemce približal 13,2 točke za Slovence, medtem ko je Kamil Stoch komaj preletel dvestometrsko mejo – za dva metra – in Poljsko porinil precej navzdol, na le šesto mesto. Že tretjeuvrščena Avstrija je imela za našo četverico skoraj 35 točk zaostanka, za njenim hrbtom pa je bila izjemna gneča, saj je bila manj kot deset točk pred Poljaki. To je obetalo odličen finalni boj.

Timi Zajc je kot zadnji potrdil slovenski podvig. FOTO: Terje Bendiksby/Reuters
Timi Zajc je kot zadnji potrdil slovenski podvig. FOTO: Terje Bendiksby/Reuters


POTEK FINALA


Da Slovenija ni nameravala kar tako oddati vodilnega mesta, je dokazal njen prvi predstavnik v finalu Semenič, ki je izboljšal svoj prvi dosežek in potegnil do 218.5 metra, s čimer je še povečal slovensko prednost pred Avstrijci, Japonci in Norvežani. Constantin Schmid pa je bil nekoliko boljši, letel je 222 metrov daleč, vendar pa se Nemci vodilnim kljub temu niso približali. Najboljši polet prve serije se je posrečil Poljaku Zyli, ki je doskočil pri 232 metrih in svojo reprezentanco popeljal na tretje mesto.

Odličen finalni poskus je zmogel »kapetan« slovenske reprezentance Peter Prevc, njegovih 226.5 metra je bilo le potrditev občutnega vodstva, zdelo se je, da stopničke naši četverici ne morejo več uiti. Toda še daljši je bil Freitag, ki je za svoj polet, dolg 231.5 metra, prejel celo dvajsetico (italijanskega sodnika), s čimer se je Nemčija Sloveniji približala na zgolj 3,8 točke oziroma tri metre. Tudi Wolnyja je neslo 229.5 metra daleč, s čimer je tretjeuvrščena Poljska za vodilnimi zaostajala manj kot trideset točk.

Anže Semenič je dvakrat preletel 210 metrov. FOTO: Terje Bendiksby/AFP
Anže Semenič je dvakrat preletel 210 metrov. FOTO: Terje Bendiksby/AFP


Izjemno navdahnjeni Domen Prevc pa je tudi v finalu pokazal, iz kakšnega testa je. Potegnil je kar 235.5 metra daleč, kar je bila največja daljava serije dotlej, verjetno pa je bil to tudi že polet za slovensko zmago. Nemec Geiger je bil kar 20 metrov krajši, pred zadnjo skupino je imela torej Slovenija že ogromnih 33 točk prednosti pred Nemčijo, kar je pomenilo, da bi moral biti v finalu finala Eisenbichler vsaj 25 metrov daljši od Zajca. V prvi seriji je bila razlika med njima manj kot deset metrov ...

V zadnji skupini je Japonec Rjoju Kobajaši ponovno letel izjemno daleč, kar 237 metrov, kar bi ga – če bi bila danes namesto ekipne na sporedu posamična preizkušnja – popeljalo do zmage. Vendar pa je bil Kraft še prepričljivejši, pristal je pri 239.5 metra in tako tudi zadržal vodstvo v skupni razvrstitvi turneje z osmimi točkami in pol naskoka pred Kobajašijem. Trenutek resnice je prišel ob nastopu Eisenbichlerja, ki pa ni izstopal. Njegov poskus, dolg 223.5 metra, je pomenil, da je moral Zajc zgolj preleteti dvestotico. Ni imel težav: z 219.5 metra je Sloveniji zagotovil deseto ekipno zmago doslej.

Preberite še:

Komentarji: