Posebni užitki na domačih tleh

Vodilni slovenski biatlonec užival v Poreču
Fotografija: Jakov Fak je na Pokljuki vedno užival v podpori številnih privržencev.
FOTO Matej Druznik
Odpri galerijo
Jakov Fak je na Pokljuki vedno užival v podpori številnih privržencev. FOTO Matej Druznik

Poreč – Izbira Pokljuke za prizorišče svetovnega prvenstva 2021 je kajpak prav posebna za vodilnega biatlonca slovenske izbrane vrste Jakova Faka. Dvakratnega svetovnega prvaka in nazadnje srebrnega olimpijca do takrat čaka še marsikaj, vseeno pa je včeraj v Poreču prav užival, ko je bilo jasno, da bo največje biatlonsko tekmovanje pri nas.

Sklepno predstavitev kandidature bi si bilo kar težko predstavljati brez navzočnosti enega najbolj prepoznavnih akterjev slovenske zimske športne scene. Povrhu je v teh dneh skupaj z drugimi našimi biatlonci Fak prav v osrednjem domačem pripravljalnem taboru, od Pokljuke do Poreča ni dolge vožnje. »Že takrat, ko je bilo jasno, da bo naša kandidatura edina za SP 2021, sem se kot tekmovalec dobro zavedal velike priložnosti za nov vzpon biatlona pri nas. Zdaj je zgodba potrjena, lahko se je veselim,« je poudaril ob koncu včerajšnjih glasovanj, med katerimi je kajpak pri slovenski delegaciji največ pozornosti pritegnila izbira Pokljuke.

»Prirejanje svetovnega prvenstva v katerikoli športni panogi ponuja izjemno priložnost za izboljšanje infrastrukture, tekmovalci bomo zagotovo veseli posodobitve prizorišča, na katerem že tako radi nastopamo. Ko pa imaš domače občinstvo na največjem tekmovanju zime, je počutje še toliko lepše,« ni dvoma za biatlonca, ki se veseli tudi prihajajoče sezone, saj bo prav na Pokljuki uvodna postaja svetovnega pokala. In ko smo ga vprašali o izboljšavah, ki bi jih sam najraje doživel na tem edinem slovenskem biatlonskem prizorišču, je odkrito dejal: »Rad bi videl, ko bi omogočili ogled tekme obiskovalcem tudi ob progi. Na Pokljuki je bilo doslej tako, da nas je večina občinstva v živo lahko pospremila le ob prihodu na strelišče, pa še ta je tam po hitrem, strmem in kratkem spustu, tako da za občinstvo vse skupaj mine kot v hipu. Sicer pa nad namestitvami na bližnjem Bledu nikdar ni bilo pripomb, verjamem tudi, da bo nova obvoznica omogočila še lažji dostop na prizorišče.«


Tudi na Pokljuki brez bremena


A pred Pokljuko 2021 sta, če bo šlo vse po načrtih, pred Fakom še dve prvenstvi: v novi sezoni na Švedskem, leto pozneje v Anterselvi. Ne skriva, da se obeh veseli – Östersund je že dolgo med njegovimi najljubšimi prizorišči, v Anterselvi, na 1700 m nadmorske višine, pa uživa v južnotirolskem gorskem ozračju, možnosti za kakovosten trening, okusni hrani. »Za sleherno prvenstvo pa se poskusim pripraviti kar najbolj umirjeno in zbrano, tudi pred Pokljuko bo tako. Ne glede na to, da bo tekmovanje doma, ne bom občutil kakšnega posebnega bremena,« mu gre verjeti, saj se je doslej pogosto najbolje odrezal prav na največjih tekmovanjih, nazadnje na olimpijskih igrah v Južni Koreji.

Nenavadno med letošnjimi pripravami pa je zanj le, da se ga ni lotila še nikakršna zdravstvena težava. »Res, kar čudno je vse skupaj,« se je nasmehnil in – glede na vse izkušnje iz preteklosti – še dodal: »Nočem biti evforičen, da me ne bi potem kaj presenetilo. Da ne bi bilo to le kot zatišje pred viharjem …«

Komentarji: