Kranjec zapravil lepo priložnost in ostal brez rdeče majice

V Hinterstoderju je najboljši slovenski smučar zasedel 13. mesto in izgubil vodstvo v skupni veleslalomski razvrstitvi, v kateri je zdaj na vrhu Norvežan Henrik Kristoffersen.

Objavljeno
02. marec 2020 17.39
Posodobljeno
02. marec 2020 17.39
Žan Kranjec si je po lepem izhodišču s prve proge pokvaril tekmo in po 13. mestu zdrsnil z vrha veleslalomske razvrstitve sezone. FOTO: AFP
Hinterstoder - Vodilni adut slovenskega alpskega smučanja Žan Kranjec je zapravil lepo priložnost, da bi se obdržal na vrhu veleslalomske razvrstitve sezone. Na drugi postaji je ostal daleč za stopničkami, po 9. mestu pred dobrim tednom na Japonskem je bil tokrat šele 13. Pa mu je po uvodnem nastopu v Zgornji Avstriji zelo spodbudno kazalo, nakar mu v drugo zlepa ni šlo, tako so ga tudi v skupnem seštevku prehiteli trije neposredni tekmeci. Med njimi je bil najboljši Francoz Alexis Pinturault.

Smučar iz Savojskega Alp, star 28 let, si bo Hinterstoder 2020 ohranil v zelo lepo luči, saj je zablestel že v nedeljo v alpski kombinaciji, nakar je včeraj prepričljivo vrgel rokavico izziva tekmecem s sijajnim prvim nastopom. Toda takrat je bil v igri za visoko uvrstitev in tako nov lepo bero točk tudi Kranjec. Na 3. mestu je bil denimo pred velikim tekmecem Henrikom Kristoffersnom, pred reprezentantom iz Bukovice pri Vodicah sta bila takrat le omenjeni francoski as in novi hrvaški zvezdnik belih strmin Filip Zubčić.

image
Zmagovalec nedeljske alpske kombinacije Alexis Pinturault je bil najboljši tudi v veleslalomu. FOTO: AFP


Toda na mehki drugi progi pri našem smučarju ni bilo zaznati želene hitrosti, resda brez kakšne večje napake je zdrsel v vrstnem redu navzdol, na koncu zasedel le 13. mesto in v skupni veleslalomski razvrstitvi padel z vrha na 4. mesto. Nedeljski in obenem tudi včerajšnji junak Pinturault je zdaj vodilni v boju za veliki kristalni globus, med veleslalomisti je na vrhu Kristoffersen. Na večni lestvici najboljših alpskih smučarjev pa se je Francoz na 10. mestu po številu zmag izenačil z Avstrijcem Stefanom Eberharterjem – oba sta jih zbrala po 29. Na vrhu je kajpak Ingemar Stenmark (86), a prav Francoz je med aktivnimi tekmovalci v tej razvrstitvi najvišje.

Slovenski adut pa si po tekmi ni znal razložiti, čemu je tako vidno zaostal za najboljšimi. ""Občutki med smučanjem niso bili slabi, natančnejša analiza bo pokazala, kam je šla po zlu pričakovana višja uvrstitev," je poudaril in misli že usmeril k treningu za pomemben kranjskogorski nastop, 14. t. m. Tekma na domačem snegu pa bo pomembna tudi za Štefana Hadalina, za katerega je bilo tokrat vsega konec že z odstopom na prvi progi. Verjetno se bosta oba kot tudi drugi člani slovenske izbrane vrste pripravljali prav na podkorenski strmini in tako – podobno kot nazadnje naše lisičke  – poskusili izkoristiti prednost tekme na slovenskem prizorišču, ki ga v primerjavi s tekmeci poznajo do potankosti.

image
AFP Filip Zubčić je po zmagi na Japonskem spet potrdil vrhunsko pripravljenost. FOTO: AFP


Seveda pa bo trener Klemen Bergant moral nameniti precej pozornosti treningu, saj zlasti s Kranjcem ohranja precej višje cilje od tistega, kar je tekmovalec pokazal na zadnjih dveh postajah na Japonskem in v Avstriji. "Tudi v drugo je Žan napadel, ampak se v težkih razmerah na progi ni znašel. Na tem prizorišču začetni strmini sledi ravnina, na kateri moram biti smučar res hiter," je dejal Bergant in poudaril, da na tem prizorišču brez posebne drznosti v smučini ne gre. In prav to je tokrat pogrešal zdaj četrtouvrščeni veleslalomist sezone.

.

Vrstni red:
1. Pinturault (Fra) 2:41,96
2. Zubčić (Hrv) +0,45
3. Kristoffersen (Nor) 0,72
4. Odermatt (Švi) 0,80
5. De Aliprandini (Ita) 1,21
6. Kilde (Nor) 1,34
7. Meilard (Švi) 1,80
8. Luitz (Nem) 1,67
9. Faivre (Fra) 1,69
10. Nestvold-Haugen (Nor) 1,69
13. Kranjec (Slo) 1,90