Prevc: Dobro je vedeti, da sem lahko tudi številka 1

Nova zmaga mladega Norvežana Mariusa Lindvika, Slovenci so se na Bergislu predstavili v lepi moštveni luči.
Fotografija: Domen Prevc je v seštevku novoletne turneje pridobil eno mesto. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Domen Prevc je v seštevku novoletne turneje pridobil eno mesto. FOTO: Reuters

Innsbruck – Mladi norveški smučarski skakalec Marius Lindvik je po Garmisch-Partenkirchnu slavil še drugo (zaporedno) zmago, potem ko je v svojo korist odločil tudi tekmo za svetovni pokal na Bergislu. S skokoma, dolgima 133 in 120,5 metra, je v izenačenem dvoboju za prvo mesto za pičle 1,3 točke ugnal Poljaka Dawida Kubackega, ki je v obeh serijah skočil enako daleč kot 21-letnik iz Søruma približno 30 kilometrov vzhodno od Osla.

»Med turnejo sem našel vrhunsko formo. Upam, da bom nadaljeval v takšnem slogu. Pogled na skupno razvrstitev novoletne turneje je lep, toda Kubacki ima dokaj veliko prednost. O skupni zmagi zato ne razmišljam preveč, toda možnosti zanjo vsekakor imam,« je ocenil Lindvik, ki ima pred ponedeljkovim sklepnim dejanjem 68. novoletne turneje v Bischofshofnu 9,1 točke zaostanka za vodilnim Kubackim. Kljub slabšima današnjima nastopoma v lovu na »zlatega orla« ostajata tudi Nemec Karl Geiger (117,5 m in 126 m) in Japonec Rjoju Kobajaši (122 m in 120 m), ki sta se morala tokrat sprijazniti z osmim oziroma 14. mestom; od 29-letnega Poljaka ju loči 13,3 oziroma 13,7 točke.
Marius Lindvik (na sredini) se je veselil druge zaporedne zmage, potem ko je v tesnem dvoboju ugnal Dawida Kubackega (levo). Tretji je bil Daniel Andre Tande. FOTO: AFP
Marius Lindvik (na sredini) se je veselil druge zaporedne zmage, potem ko je v tesnem dvoboju ugnal Dawida Kubackega (levo). Tretji je bil Daniel Andre Tande. FOTO: AFP


Norveško zmagoslavje je v Innsbrucku dopolnil Daniel Andre Tande (126 m in 131 m), ki se je z najboljšo oceno finala z 12. mesta zavihtel na tretjo stopnico odra za najboljše skakalce na svetu. V lepi moštveni luči so se v rahlem dežju predstavili tudi slovenski skakalci, saj so se Peter Prevc (127 m in 122 m), Domen Prevc (125 m in 122 m) in Anže Lanišek (124 m in 120,5 m) drug za drugim zvrstili od devetega do 11. mesta.


Po prvem »polčasu« je bratoma Prevc kazalo še bolje


Toda po uvodni seriji je bratoma Prevc kazalo še bolje, saj sta držala četrto (Peter) oziroma šesto mesto (Domen). »Dobro je vedeti, da sem lahko – ko naredim super skok – številka 1, toda po drugi strani me tudi malo skrbi, ker napake, ki se mi prikradejo, niso velike in sem vseeno 'šele' deveti. Če bi delal velike napake in tekmo končal na tem položaju, me ne bi nič skrbelo,« je razmišljal Peter Prevc, potem ko je v finalu izgubil pet mest.

Za štiri mesta pa je nazadoval Domen Prevc. »S prvim skokom sem zadovoljen, z drugim ne, pričakoval sem, da bom skočil bolje. Prikradla se mi je napaka, zato daljava ni bila takšna, kot bi si želel,« je dejal najmlajši od bratov Prevc, ki je v seštevku turneje pridobil eno mesto, tako da je zdaj osmi. Bolj zadovoljen je bil po tekmi Anže Lanišek, ki je v drugi seriji pridobil tri mesta. »Finalni skok je bil tehnično boljši od prvega, na žalost sem imel malo smole z razmerami, vendar pa moram biti kar zadovoljen z doseženim,« je povedal 23-letni Domžalčan.

Točke je od naših osvojil tudi Timi Zajc (123,5 m in 114,5 m), ki je v finalu izgubil pet mest in na koncu pristal na 20. mestu. Po koncu tekme so ga prireditelji hitro odpeljali na dopinško kontrolo. Ob Cenetu Prevcu (116,5 m), ki je zasedel 36. mesto, je praznih rok ostal tudi Rok Justin (113,5 m), ki tako končuje svoje nastope na 68. novoletni turneji. Namesto njega bo v jutrišnjih kvalifikacijah v Bischofshofnu (16.30) nastopil Anže Semenič.
 

Komentarji: