Prevc v breznu skupaj z velikimi imeni

Novoletna turneja je presenetila s polomom skakalnih šampionov, ki so krojili vrh na vseh velikih tekmovanjih v zadnjih letih.

Objavljeno
05. januar 2019 11.30
Posodobljeno
05. januar 2019 14.44
Za Petra Prevca je bila novoletna turneja 2018/2019 jubilejna deseta, prvič pa jo je končal predčasno. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
Olimpijske igre končujejo štiriletno obdobje, začenja se novo, s tem se lahko končajo nekatere zgodbe in začnejo pisati nove. Se je to v smučarskih skokih zgodilo s Pjongčangom? Morda, odgovor bo dala prihod­nost, lahko da gre le za trenutni nihaj navzdol, dejstvo pa je, da se v tej sezoni od največjih asov dobro drži le branilec skupne zmage Kamil Stoch, ki pa na novoletni turneji, na kateri je lani slavil s pokrom asov, prav tako ni zdržal pritiska, da bi zlatega orla osvojil še tretjič zapored, kar bi se zgodilo šele drugič v 67-letni zgodovini (pred 50 leti Bjørn Wirkola).

Poljak se je že po polovici tekmovanja znašel v velikem zaostanku, kriva je menda tudi poljska javnost, ki hoče, obsedena s smučarskimi skoki, vedno le največ. »Ko bom popravil eno ali dve tehnični podrobnosti, bom spet skakal veliko bolje in dlje,« pravi Stoch, ki pa je v svetovnem pokalu še vedno pri vrhu in rešuje čast največjih imen zadnjega obdobja.


Šport vzponov in padcev


Da, v skokih se še hitreje dogajajo vzponi in padci, malenkosti odločajo o tem, ali je tekmovalec med najboljšimi ali pa se izgublja v povprečju. Pogosto niti sam ne ve, zakaj mu gre in zakaj mu ne gre. Ta čas so se – zaradi različnih vzrokov – v krizi hkrati znašla takšna imena, kot so Gregor Schlieren­zauer, Stefan Kraft, Andreas Wellinger, Richard Freitag, Severin Freund, Daniel Andre Tande in seveda tudi Peter Prevc.

V skokih malenkosti odločajo o tem, ali je tekmovalec med najboljšimi ali pa se izgublja v povprečju.


»Smučarski skoki so šport, pri katerem zgodovina in štartna številka ne pomenita nič. Občutki, ki se porajajo pri skakalcu, ki si naloži določeno breme, so tako moteč dejavnik za doseganje rezultata, da ni možnosti, da bi tekmovalec z rutino obvladoval sceno deset, petnajst let. Za najboljše štejejo le mesta med peterico, šesterico, in ko se zgodi padec, nimajo potrpljenja dolgo čakati na dober rezultat, sploh ker že prihajajo mlajši, ki so neobremenjeni,« razmišlja Jelko Gros, nekdanji trener, zdaj pa med drugim predsednik strokovnega sveta za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo.

image
»Smučarski skoki so šport, pri katerem zgodovina in štartna številka ne pomenita nič,« pravi Jelko Gros. FOTO: Leon Vidic/Delo

 

Schlierenzauer brez turneje


Schlierenzauer, s 53 zmagami rekorder v moškem svetovnem pokalu, nikakor ne najde poti za vrnitev po poškodbah kolena pred dvema letoma, njegova rezultatska kriza pa se je začela že precej prej. Po slabih nastopih na začetku te sezone, ko je na petih tekmah zgolj enkrat osvojil točke, je izpadel tudi iz avstrijske ekipe za novoletno turnejo. Namesto tega se je začel pripravljati (tudi v Planici) na februarsko svetovno prvenstvo, ki ga bosta gostila Seefeld in njegov domači Innsbruck.

image
Gregor Schlierenzauer, s 53 zmagami rekorder svetovnega pokala pri moških, se ni uvrstil v avstrijsko ekipo za novoletno turnejo. FOTO: Matej Družnik/Delo


»Gregor ta čas ni konkurenčen, dobri rezultati so pri njem stvar naključja. Preizkušal je nove stvari, a ni bil uspešen, dejstvo pa je, da se vse spreminja, zato ne moreš predolgo vztrajati pri starih vzorcih. Vzemimo za primer Kamila Stocha, po tehnični plati njegovi današnji skoki nimajo nič skupnega s tistimi, s katerimi je osvojil dva naslova olimpijskega prvaka v Sočiju. Gregor je spregledal napredek v skokih, a gre še vedno za izjemnega skakalca, zato se ne vdajamo,« je pojasnil Andreas Felder, prvi mož avstrijske skakalne reprezentance.

Tudi svetovni rekorder (253,5 metra iz Vikersunda) Stefan Kraft po velikem globusu in dveh naslovih svetovnega prvaka pred dvema sezonama ni zmogel obdržati forme, s katero je bil najboljši na svetu. Po prvi postaji novoletne turneje, ko je dobil kvalifikacije Oberstdorfa in bil na tekmi tretji, je še kazalo, da bi se lahko dvignil za to prestižno tekmovanje. A je v Garmich-Partenkirchnu ostal brez finala, na komajda 49. mestu, vsi upi na dobro skupno uvrstitev so splahneli, četudi je v Innsbrucku  nato spet pokazal šampionski obraz z 2. mestom ...

image
AFP Stefan Kraft ima na tej novoletni turneji 3. in 2. mesto v Oberstdorfu in Innsbrucku, a je vse možnosti za visoko skupno uvrstitev zapravil z 49. mestom v Ga-Pa. FOTO: Christof Stache/AFP


Wellingerjeva olimpijska slava


In kaj bi šele lahko rekli za Andreasa Wellingerja, pred letom dni drugouvrščenega na novoletni turneji. Če bi hotel rezultat še nadgraditi, kar je vedno želja športnikov, bi moral osvojiti zlatega orla, a je na nemškem delu pristal na 39. in 32. mestu. »Korak naprej in dva nazaj, upam, da bo v prihodnje čim večkrat obratno. To res ni zabavno, a življenje gre naprej,« je razmišljal Wellinger, ki je morda med sezonama tudi malo preveč užival v statusu olimpijskega prvaka, pridružil se je denimo pripravam nogometašev Bayerna v ZDA.

Najboljši skakalci zadnjih let


Svetovni pokal
2012/13: 1. Schlierenzauer, 2. Bardal, 3. Stoch
2013/14: 1. Stoch, 2. P. Prevc, 3. Freund
2014/15: 1. Freund, 2. P. Prevc, 3. Kraft
2015/16: 1. P. Prevc, 2. Freund, 3. Gangnes
2016/17: 1. Kraft, 2. Stoch, 3. Tande
2017/18: 1. Stoch, 2. Freitag, 3. Tande
Olimpijske igre
2014 – velika skakalnica: 1. Stoch, 2. Kasai, 3. P. Prevc; srednja skakalnica: 1. Stoch, 2. P. Prevc, 3. Bardal
2018 – velika skakalnica: 1. Stoch, 2. Wellinger, 3. Johansson; srednja skakalnica: 1. Wellinger, 2. Forfang, 3. Johansson
Svetovno prvenstvo
2013 – velika skakalnica: 1. Stoch, 2. P. Prevc, 3. Jacobsen; srednja skakalnica: 1. Bardal, 2. Schlierenzauer, 3. P. Prevc
2015 – velika skakalnica: 1. Freund, 2. Schlierenzauer, 3. Velta; srednja skakalnica: 1. Velta, 2. Freund, 3. Kraft
2017 – velika skakalnica: 1. Kraft, 2. Wellinger, 3. Žyla; srednja skakalnica: 1. Kraft, 2. Wellinger, 3. Eisenbichler
Novoletna turneja
2012/13: 1. Schlierenzauer, 2. Jacobsen, 3. Hilde
2013/14: 1. Diethart, 2. Morgenstern, 3. Ammann
2014/15: 1. Kraft, 2. Hayböck, 3. P. Prevc
2015/16: 1. P. Prevc, 2. Freund, 3. Hayböck
2016/17: 1. Stoch, 2. Žyla, 3. Tande
2017/18: 1. Stoch, 2. Wellinger, 3. Fannemel


V prejšnji sezoni skupno drugi Richard Freitag se nikakor ne najde po lanskem bolečem padcu v Innsbrucku, s katerim so se končale njegove sanje o zmagi na turneji štirih skakalnic. »Vzponi in padci so nekaj normalnega. V daljšem časovnem obdobju je lahko na vrhu le Kamil Stoch,« je dejal pred dnevi v pogovoru za Delo Freitag, za katerim se je v prejšnji zimi v skupnem seštevku uvrstil Daniel Andre Tande, tretji tudi sezono poprej. Norvežan je razumljivo razmišljal o velikem globusu, a avtoimunska bolezen mu je poleti pobrala preveč moči.

image
»Vzponi in padci so nekaj normalnega. V daljšem časovnem obdobju je lahko na vrhu le Kamil Stoch,« je Richard Freitag  povedal v pogovoru za Delo. FOTO: Matej Družnik/Delo

 

Freund in Prevc domov


»Dva meseca nisem skakal, kar se seveda pozna, predvsem s tehničnega vidika. Pred sezono sem naredil vse, kar sem lahko, a raven ni takšna, kot bi si želel. Zdi se mi, da sem v zadnjem času naredil nekaj korakov v pravo smer, občutki so spet boljši in upam, da bom kmalu spet konkurenčen za deseterico,« je v pogovoru za slovenske medije dejal Tande, ki je še vedno v boljšem položaju kot nekdanja superšampiona Severin Freund in Peter Prevc.

Tekmovalca, ki sta sezono 2014/2015 končala z enakim točkovnim izkupičkom (1729), pri čemer je globus osvojil Nemec (naslednjo zimo pa Slovenec), sta novoletno turnejo zapustila na polovici. Oba se vračata po poškodbi, pri čemer so bile Freundove težave dolgotrajnejše in so se začele, ko je bil še na vrhuncu, medtem ko sta za Prevcem že bili dve slabši sezoni, preden se je odločil za operacijo gležnja.

image
Severin Freund se je tako kot Peter Prevc po polovici turneje odpravil domov. FOTO: Matej Družnik/Delo


»Ko se je Peter vrnil v Engelbergu, so bili njegovi prvi skoki za deseterico. To so bili skoki iz podzavesti, ko je tipal, kam sodi. Ko je začel tekmovati, se mu je žal vse skupaj podrlo. Nekoč so ga občudovali zaradi njegove študioznosti, zdaj pa ga prav ta zavira. Če bi si rekel, kar bo, pa bo, bi bilo drugače. Mislim, da se bo vendarle vrnil na nekdanjo raven, premlad in preveč pameten je, da bi nehal. Bo pa treba z njim delati, gre za zelo zahtevnega človeka,« pravi Gros o Prevčevi prihodnosti. Kaj bo ta zares prinesla, bo treba počakati, tako za Prevca kot za druge ta čas padle zvezde.