Prva kombinacija sezone Federici Brignone, Ilka Štuhec odstopila

Ženska smučarska karavana se seli v Flachauu, kjer bo v torek slalomski spektakel pod žarometi.

Objavljeno
12. januar 2020 13.09
Posodobljeno
12. januar 2020 13.40
Zmaga na prvi kombinacijski tekmi sezone je pripadla Italijanki Federici Brignone, zmagala je dvanajstič v karieri. FOTO: Matej Družnik/Delo
Prvo žensko kombinacijo sezone za svetovni pokal je dobila Federica Brignone. To je 12. karierna zmaga za italijansko smučarko oziroma četrta v tej disciplini, za katero so si pri Mednarodni smučarski zvezi v preteklih letih prizadevali, da bi jo prečrtali iz programa, a so jo na koncu obdržali. Vendar s spremembo: vrstnega reda po nastopih v hitri disciplini se več ne obrača, v slalomu najprej štarta najhitrejša po prvem "polčasu". Tako se je danes v Zauchenseeju zgodilo, da je bila Brignonejeva, ki je v slalomu štartala prva (vodila je že po superveleslalomu), na položaju vodilne skozi vso slalomsko tekmo.

image
Švicarka Wendy Holdener, svetovna prvakinja v kombinaciji, je tekmo v Zauchenseeju končala na drugem mestu. FOTO: Matej Družnik/Delo


Karte se niso nič kaj premešale, saj sta tudi druga in tretja najhitrejša po superveleslalomu držali stopničke vso slalomsko tekmo. Druga je bila na koncu Švicarka Wendy Holdener, ki je odsmučala najboljši slalom v konkurenci, na tretje mesto pa se je povzpela še ena Italijanka Marta Bassino. Edina slovenska predstavnica na Solnograškem Ilka Štuhec je bila ena od tistih, ki so odstopile v superveleslalomu. Poleg Štuhčeve so po napaki ostale brez uvrstitve tudi favoritinje Mikaela Shiffrin, Petra Vlhova, Michelle Gisin in Sofia Goggia. Rezultati so dostopni tukaj.
 

Naprej z napadalnim pristopom


"Videla sem nekaj tekmovalk pred sabo, imela sem tudi informacije s proge. Hotela sem tekmovati, napadati, ampak je šlo vse narobe. Namesto da bi še bolj stopila na spodnjo smučko, ko je nemirno, ledeno, sem odstopila," je po spodletelem nastopu povedala Štuhčeva. "Teren je eden od težjih, saj ima vse raznovrstne prvine, prehodi si zelo hitro sledijo, veliko je neravnin, vidljivost je bila slaba, treslo je smuči ..." je ocenila svoj nastop.

image
Ilka Štuhec je bila med tistimi, ki so na zahtevnem terenu odstopile že v superveleslalomskem delu. FOTO: Matej Družnik/Delo


Kljub vsemu bo Mariborčanka zadovoljna zapustila Avstrijo, saj je na sobotnem smuku vknjižila 7. mesto, dosegla je najboljši rezultat sezone, ki ga je močno potrebovala: "Danes nisem smučala kot znam, je bil pa včeraj dober vtis in dobra popotnica za naprej. Zdaj je steklo, z napadalnim pristopom grem na naslednje tekme," je dejala 29-letnica. Kaj je odnesla od tega vikenda? "Zdaj vem, da znam, da lahko smučam in da delamo v pravi smeri. Moram si zaupati in biti še naprej potrpežljiva," je še dodala dvakratna svetovna prvakinja, ki bo danes še ostala v Zauchenseeju, jutri pa se spet odpravila v San Pellegrino na trening, kjer je vadila pred prihodom v Avstrijo.

Karavana se premika v Flachauu, kjer bo v torek slalomski spektakel pod žarometi. Današnja zmagovalka Brignonejeva ga bo izpustila, saj se bo pripravljala za tekme v Sestrieru.