Veleslalom (Ž): Zmaga Brignonejevi, Hrovatova odstopila v finalu

Alpske smučarke so se iz Levija preselile v ZDA, kjer jih čaka veleslalom. Slovenke so ostale brez točk, po prvi vožnji vodi Ragnhild Mowinckel. 
Fotografija: Meta Hrovat je trenutno prvo ime slovenske reprezentance. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Meta Hrovat je trenutno prvo ime slovenske reprezentance. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Slovenska smučarska reprezentanca bo želela veleslalom v Killingtonu čim prej pozabiti. V pravi zimski pravljici v ZDA se je v finalno vožnjo uvrstila le Meta Hrovat, na prvi progi je dosegela 12. čas, na drugi pa je imela ogromno težav, v srednjem delu jo je odneslo iz idealne linije in Hrovatova je prvič letos odstopila. Ana Drev je bila 33., Ana Bucik pa 53. na sicer dokaj enostavni progi v Killingtonu.

Razlike so bile po prvi progi zelo majhne, zato se je obetal napet boj za zmago v drugi vožnji. Najboljše izhodišče je imela Norvežanka Ragnhild Mowinckel. Nekoliko je domače navijače, bilo jih je več kot 15 tisoč, razočarala Mikaela Shiffrin, ki je v prvi vožnji zasedla šele šesto mesto. Američanka je v drugo napadla na polno in ciljala vsaj na stopničke, a ji tokrat ni uspelo. Prvič v karieri je na stopničke na tekmi svetovnega pokala stopila Stephanie Brunner, ki je bila tretja, dvoboj za zmago z Mowincklovo pa je dobila Federica Brignone, ki je še devetič v svetovnem pokalu stopila na najvišjo stopničko. 

Jutri bo v Killingtonu na sporedu še ženski slalom, na katerem bodo nastopile tri Slovenke -  Meta Hrovat, Ana Bucik in Maruša Ferk.
 

Prva vožnja


Na lahki in položni progi v Killingtonu, kjer žensko tekmo spremlja kar 15 tisoč gledalcev, so razlike med najboljšimi precej majhne. Vodi Ragnhild Mowinckel, ki je izkoristila njej na kožo pisano progo, ima 37 stotink sekunde naskoka pred drugo Federico Brignone. Nato je med drugi in trenutno sedmo smučarko le še 32 stotink razlike, boj za zmago pa je še povsem odprt.

Meta Hrovat ni naredila nobene večje napake, a je od začetka do konca proge izgubljala čas in v cilj prišla na osmem mestu, zaostaja sekundo in 22 stotink. Proga je bila zanjo prelahka, vseeno pa bo imela v drugi vožnji možnost, da dosežek iz prve vožnje nekoliko izboljša. 

V cilju je tudi že Ana Drev, ki še ni stoodstotno pripravljena, kar se je poznalo tudi na progi. Bila je premalo agresivna in v cilj prišla na zadnjem mestu, zaostaja dve sekundi in 22 stotink in na tekmi, kjer so razlike zelo majhne, bo na koncu bržkone še trepetala za uvrstitev v finale. 

Meta Hrovat je po 28 tekmovalkah na 12. mestu, Ana Drev pa je že zdaj na 27. mestu in tudi na drugem veleslalomu sezone ne bo dočakala prvih točk. Na koncu je finale zgrešila za tri mesta, Ana Bucik pa je končala na 53. mestu. 
 

Druga vožnja


Smučarke so imele v drugi vožnji precej težav z grbinami in tudi vetrom v zgornjem delu, predvsem na strmini v drugem delu so se razlike povečevale zelo hitro. Edina slovenska finalistka Meta Hrovat se na drugi progi ni znašla najbolje, že v zgornjem delu je izgubila štiri desetinke, nato pa pred zadnjo strmino naredila napako, odneslo jo je iz smeri in Hrovatova je odstopila. Prvič letos je Hrovatova ostala brez točk svetovnega pokala, prvič je tudi Slovenija praznih rok. 

Preberite še:

Komentarji: