Prva zvezdnica si želi, da se prejšnja sezona ne bi končala

Mikaela Shiffrin pred uvodno tekmo nič več živčna. Samozaupanje Mete Hrovat je tako močno, da lahko med sezono poseže zelo visoko.
Fotografija: Mikaela Shiffrin je drugič prejela nagrado Sergea Langa, ustanovitelja svetovnega pokala, ki jo podeljujejo športni novinarji, ki spremljajo smučanje. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Mikaela Shiffrin je drugič prejela nagrado Sergea Langa, ustanovitelja svetovnega pokala, ki jo podeljujejo športni novinarji, ki spremljajo smučanje. FOTO: AFP

»Kar nisem hotela, da bi se prejšnja sezona končala,« je pred današnjim štartom v smučarsko zimo poudarila Mikaela Shiffrin, ki so jo včeraj v Söldnu na velikem odru pred predstavniki smučarskih zvez, prireditelji tekem in mediji z vseh koncev pohvalili, da je s svojo osebnostjo najboljša reklama za alpsko smučanje. Tekmovalka, ki je z rekordi zaznamovala minulo zimo, je prva favoritinja današnjega veleslaloma – in sezone.



Samo v minuli zimi je ameriška zvezdnica nanizala 17 zmag za svetovni pokal, se pri slalomskih izenačila z legendarnim Ingemarjem Stenmarkom, osvojila veliki globus ter tri male (slalomski, veleslalomski, superveleslalomski), postala prva smučarka z zmagami v vseh šestih disciplinah svetovnega pokala in osvojila tri kolajne na svetovnem prvenstvu v Åreju (dve sta bili zlati). Ni čudno, da si želi, da se sezona ne bi nikoli končala. A kljub lepim vtisom je zdaj vendarle nared za nove izzive.

»Sölden je tekma zase, precej časovno oddaljena od tistih v preostalem delu sezone. Vedno sem hotela priti na uvodno preizkušnjo pripravljena, vendar sem bila vselej živčna. Letos nisem. Vadila sem tudi s tekmicami iz drugih reprezentanc, nekaj jih je res hitrih, nisem bila najhitrejša na vsakem treningu, a tudi jaz sem bila hitra,« je šampionka, ki ji je Mednarodna zveza novinarjev, ki spremljajo alpsko smučanje, včeraj podelila nagrado Sergea Langa, ustanovitelja svetovnega pokala, napovedala začetek sezone. Tekma bo danes ob 10. in 13. uri.
 

Najprej elitna sedmerica


Najvišje med slovenskimi smučarkami kotira Meta Hrovat. Veleslalomska prvokategornica, ki o svojih ciljih nikoli ne razmišlja na glas, pravi pa, da je samozaupanje tako močno, da če bo skozi sezono zdrava in brez bolečin, lahko pristane zelo visoko. Novi odgovorni trener v reprezentanci Janez Slivnik poudarja prav to: da ga zanimajo samo najvišji cilji. »Njen mora biti preboj v elitno sedmerico. Ko si enkrat tam, pa je vse mogoče. Pomembno je, da gremo korak za korakom, naj najprej odsmuča prvo tekmo,« je dejal smučarski strokovnjak, ki se je po dolgih letih vrnil v slovenski ustroj, pred tem je delal z avstrijsko moško vrsto.

Veleslalomska prvokategornica Meta Hrovat ima v novi sezoni visoke cilje, ki jih najraje obdrži zase. FOTO: AFP
Veleslalomska prvokategornica Meta Hrovat ima v novi sezoni visoke cilje, ki jih najraje obdrži zase. FOTO: AFP


Ko je prevzel ekipo, so se slovenske tekmovalke ukvarjale z rehabilitacijo po poškodbah. »Vesel sem, da ni bilo večjih težav in smo lahko nemoteno trenirali. Dekleta so se morala navaditi na novo trenersko ekipo, smo pa našli skupno pot, kako se dela in kaj hočemo od njih. Zelo so pridna, napredek je viden – v opremi, odpravljanju napak, hitrosti. Veliko stvari smo popravili, zdaj bo to treba pokazati še na tekmah. Nismo imeli primerjav z drugimi ekipami, smo pa vadili z našimi fanti. Razlika med najboljšim, torej Žanom Kranjcem, in najboljšo, Meto, je v mejah normale, nimamo se česa bati,« je optimističen Slivnik, ki je z dekleti na ledeniku Rettenbach treniral dva dni: »Proga je res zahtevna, a treba se jo je lotiti brez strahospoštovanja, čim manj izgubiti na ravninah oziroma pridobiti čas, če se le da, tekma se dobi v spodnjem delu. Ničesar ne bomo zapletali: treba je dirkati!«
 

Po potrditev in samozavest


Najboljši rezultat v Söldnu ima po obdobju Tine Maze med dekleti Tina Robnik, ki je bila v sezoni 2017/18 – v svoji najboljši zimi – deveta. »Poldrugo leto je bila odsotna zaradi poškodbe kolena, želim ji dober rezultat, da dobi potrditev, da sodi med 30. Cilj je nižji kot pred poškodbo, ampak bodimo za začetek malo bolj skromni. Je borka in menim, da bo normalno prebrodila daljšo odsotnost od tekem,« v Lučanko verjame Slivnik.

Ledenik Rettenbach nad Söldnom bo triindvajsetič odprl sezono za svetovni pokal v alpskem smučanju. FOTO: AFP
Ledenik Rettenbach nad Söldnom bo triindvajsetič odprl sezono za svetovni pokal v alpskem smučanju. FOTO: AFP


Poleg Hrovatove in Robnikove bosta danes na štartu še Ana Bucik in Neja Dvornik. Bucikova, najboljša slovenska slalomistka med sezonama 2015/16 in 2017/18, se je letos obeh tehničnih disciplin lotila enakovredno. »Na tekmah bi rada sproščeno nastopala in pokazala svoje najboljše nastope, kar mi v minuli sezoni prav nikoli ni uspelo. Izgubila sem samozaupanje, ki si ga bom skušala povrniti na začetku sezone, potem pa bo tudi lažje govoriti o ciljih sezone,« je odkrito povedala Primorka.
 

Komentarji: