»Resda ni velike tekme, a globuse bodo še vedno delili«

Ilka Štuhec se podaja v ZDA na zadnje priprave pred začetkom smukaške sezone.

Objavljeno
30. oktober 2019 12.19
Posodobljeno
30. oktober 2019 16.23
Ilka Štuhec je presenetila trenerja Stefana Abplanalpa, kako močna se je vrnila na smuči po poškodbi. Besede strah v ekipi ne uporabljajo. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Dvakratna svetovna prvakinja v smuku Ilka Štuhec je pripravljena na nove podvige. Danes je sedla pred medije v Mariboru skupaj z novim trenerjem Stefanom Abplanalpom in razkrila vtise pred sezono, ki se zanjo začne s prvim uradnim smukaškim treningom 3. decembra v Kanadi. 

»Tu pa tam mi kakšna misel res že pobegne v Lake Louise. Po eni strani je do uvodne tekme še daleč, po drugi pa blizu. Zelo dobro mi bo del daljši kamp v Copper Mt., kjer so vrhunske razmere,« se Mariborčanka veseli zadnjih treningov na ameriškem snegu.

Njen trener pravi, da je pozitivno presenečen, kako močna se je po poškodbi vrnila na smuči že na prvem treningu: »Z Janijem (Grilom, kondicijskim trenerjem, op. a.) je delala nekaj novih stvari, ki so se lepo obnesle tudi na smučeh. Ukvarjali smo se tudi s tehniko, nazadnje pa z izvedbo in taktiko. Ilka je zelo ambiciozna športnica, razmišlja na visoki ravni, kar mi je blizu, saj me zanimajo visoki cilji.« 
 

Zaupa v svoje telo


V pripravljalnem obdobju je Štuhčeva trenirala tudi s tekmicami, denimo švicarsko ekipo in Nemko Viktorio Rebensburg. »Lahko smo se primerjali, a to je še vedno trening,« je opozoril Abplanalp in v smehu dodal, da ne obžaluje svoje odločitve za sodelovanje s Štuhčevo in njeno ekipo. »Zadovoljen sem. Moj glavni cilj je ustvariti dobro delovno klimo za najboljšo možno izvedbo. Takšno, da Ilki omogoča napredovanje,« je dejal Švicar.

image
Štuhčeva motivirana pričakuje nova dokazovanja v konkurenci. Z nekaterimi tekmicami se je že merila na pripravah, a trening je vendarle trening. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Štuhčeva ima za sabo 27 smučarskih dni. »Naredili smo vse, kar smo si začrtali,« je razkril Abplanalp in dodal, da pri vrnitvi na sneg ni bilo nobenih ugibanj: »Besede strah nikoli ne uporabljamo.« Zmagovalka devetih tekem za svetovni pokal se zaveda izzivov, ki jih prinaša njena panoga, vendar se s tem ne obremenjuje. »Žal smo v takšnem športu, pri katerem se lahko v vsakem trenutku komu kaj zgodi, vendar o tem posebej ne razmišljam. Zaupam v svoje telo, vem, kako se odziva, skratka, osredotočena sem na smučanje,« je razmišljala 29-letnica.

Zdaj jo čakajo priprave v ZDA, kjer se bo privajala na specifičen severnoameriški sneg, merila se bo na daljših progah. »Čakajo nas zadnje podrobnosti, pilili smo tehniko in taktiko, zdaj pa smo v fazi, ko prehajamo k tekmovalnim občutkom,« je povedala.
 

Konkurenca ni počivala


Karavano čaka sezona brez velikega tekmovanja, a motivacija zato ni nič manjša. Za Štuhčevo bo pomembna vsaka preizkušnja, zaradi svetovnega prvenstva 2021 pa bo še posebej pozorna na finale sezone v Cortini. »Resda v tej zimi ni velikih tekem, globuse pa še vedno delijo. Bomo videli, kako bo, menim pa, da konkurenca ni ravno počivala. Vsak dan bo cilj zase,« je razmišljala.

image
Mariborčanka bo sezono začela decembra na smukaški uverturi sezone v Kanadi. FOTO: Tomi Lombar/Delo