Vlhova do krstne veleslalomske zmage z nekdanjim trenerjem Tine Maze

Trener Šteharnik: "Raven tveganja Ane Drev je v primerjavi s tekmicami nična." Meta Hrovat ni več prvokategornica.

Objavljeno
28. december 2018 15.30
Posodobljeno
28. december 2018 17.06
Takole so se premierne veleslalomske zmage Petre Vlhove veselili v slovaški ekipi, v kateri je tudi Livio Magoni (na fotografiji sedi desno od Vlhove), nekdanji trener nekdanje tekmovalke Tine Maze. FOTO: AP
M. U., M. F.
M. U., M. F.
Ljubljana - Petra Vlhova je novo ime med zmagovalkami veleslalomov za svetovni pokal alpskih smučark. Slovakinja, ki se kali pod taktirko nekdanjega trenerja Tine Maze, sicer italijanskega strokovnjaka Livia Magonija, se je po četrtem času prve proge v finalu zavihtela na najvišjo stopničko na tekmi na Semmeringu. "Vselej sem bila druga, Mikaela je bila vedno boljša. Presrečna sem in ponosna na svojo ekipo. Livio je zame zelo pomemben. Pogosto z mano deli izkušnje, ki jih je imel s Tino, kar mi zelo pomaga," se je zahvalila Magoniju.

Nemka Viktoria Rebensburg je bila druga, Francozinja Tessa Worley tretja. Edina slovenska predstavnica v finalu Ana Drev je zadnji veleslalom v letu 2018 končala na 24. mestu.

image
Petra Vlhova je bila presenečena in ganjena ob svoji prvi veleslalomski zmagi. FOTO: AFP


Najhitrejša na prvi progi Američanka Mikaela Shiffrin je lovila rekordno 15. zmago v koledarskem letu, a je v finalu dosegla šele 10. čas, ostala je brez stopničk in vknjižila 5. mesto. Za nov zgodovinski mejnik bo imela še zadnjo priložnost na jutrišnjem slalomu. Shiffrinova, ki je v Courchevelu števec zmag premaknila na številko 50, še naprej ohranja prepričljivo vodstvo v skupnem seštevku.

image
Mikaela Shiffrin, izjemna v tej sezoni, je lovila še en rekord, niz 15 zmag v koledarskem letu, vodila je po polčasu, a v finalu je zdrsnila na končno peto mesto. FOTO: AP


Že na jutrišnjem slalomu bi lahko točkovni izkupiček premaknila čez številko 1000. Trenutno ima 934 točk, Vlhova na drugem mestu jih je zbrala 488 oziroma 446 manj od vodilne. V veleslalomskem seštevku še naprej vodi danes šestouvrščena Italijanka Federica Brignone.
 

Šteharnik: S takšno negotovostjo ni mogoče konkurirati najboljšim


Na štartu veleslaloma na Semmeringu so bile tudi tri slovenske predstavnice. Ana Bucik in Neja Dvornik sta bili prepočasni za finale, Drevova, ki si je finale zagotovila s 15. časom prve proge, pa je v finalu nazadovala za devet mest.

Meta nič več prvokategornica, Ana na robu


Tako kot na tekmah v Courchevelu tudi na Semmeringu v konkurenci manjka Meta Hrovat. Pred kratkim so ji odstranili tekočino v predelu gležnja, odtlej pa ima težave z bolečinami. Tako močne so, da ne more obuti smučarskega čevlja. Hrovatova je zaradi nove odsotnosti izgubila status veleslalomske prvokategornice, po lestvici navzdol pa polzi tudi Drevova, ki je tik pred izpadom.


"Anin prvi nastop je bil v zgornjem delu slab, srednji del je presmučala dobro, spodnji celo odlično. Vsi so pričakovali, da bo na drugi progi naredila nadgradnjo in sestavila cel nastop, zgodilo pa se je ravno nasprotno. V zgornjem, ravninskem, delu je izgubila ogromno. Vemo, da spada med lažje tekmovalke, da na ravnini ni tako hitra, a vseeno je izgubila preveč. Ne počuti se tako, da bi iskala hitrost skozi zavoje. Smuči jo prehitevajo, pasivna je. Ni v položaju, v katerem bi pridobivala na hitrosti. Njena raven tveganja je v primerjavi s tekmicami praktično nična. Tri ali štiri zavoje naredi dobro, potem pa takoj neha iskati hitrost. Ne, nisem zadovoljen. Ne počuti se suvereno, nekaj ji manjka. Pri taki negotovosti pa ni mogoče konkurirati najboljšim," je predstavi Drevove komentiral glavni reprezentančni trener Denis Šteharnik.

Na jutrišnji slalom (pb 1.30 in 13.30) Šteharnik poleg Bucikove in Dvornikove pošilja še Marušo Ferk in Andrejo Slokar.