Sijajni Anže Lanišek odličen drugi v Garmisch-Partenkirchnu

Tudi na drugi tekmi 71. novoletne turneje v smučarskih skokih je zmagal Norvežan Halvor Egner Granerud, z odličnim nastopom navdušil tudi Anže Lanišek.
Fotografija: Anže Lanišek se je takole veselil drugega mesta v Garmisch-Partenkirchnu. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Odpri galerijo
Anže Lanišek se je takole veselil drugega mesta v Garmisch-Partenkirchnu. FOTO: Lisi Niesner/Reuters

Slovenski skakalni as Anže Lanišek je na drugi tekmi 71. novoletne turneje v Garmisch-Partenkirchnu spet pokazal zobe. S poskusoma, dolgima 140,5 in 137 metrov, je na najbolj gledani preizkušnji leta v smučarskih skokih zablestel z imenitnim drugim mestom, potem ko je zaostal le za norveškim zmagovalcem Halvorjem Egnerjem Granerudom (140 m in 142 m). Laniška, ki je bil drugi že po prvem »polčasu«, je od Graneruda ločilo 6,4 točke. Na tretjo stopnico zmagovalnega odra se je pred 20.000 gledalci zavihtel poljski zvezdnik Dawid Kubacki (136 m in 138,5 m), ki je za 26-letnim Domžalčanom zaostal za 2,9 točke. 

Granerud je prišel do svoje 16. zmage v karieri. Po tekmi je dejal, da je bil to izjemen začetek novega leta, vendar ničesar ne jemlje za samoumevno. »Tudi pred tremi leti sem vodil po polovici turneje, pa sem nato izgubil zlatega orla,« je dejal Granerud.

Za člana SSK Mengeš pa so bile to že sedme stopničke v tej sezoni in skupno 20. v svetovnem pokalu. »Uspeli so mi super skoki in lep začetek novega leta. Spet sem skakal lepo, tokrat je bil Granerud malo močnejši, a verjamem, da bo že v Innsbrucku drugače. Vsem želim srečno novo leto! Veliko zdravja, uspeha in vsega, kar si sami želite,« se je po imenitni predstavi veselil Lanišek.

Najboljši trije, ki so bili za razred boljši od konkurence, so skakali z dveh naletnih mest nižje kot večina finalistov in eno nižje od tekmovalcev, ki so se zvrstili na mestih od štiri do devet. Poleg Laniška, ki se je ob spomladanskih temperaturah in čudovitem soncu pred 20.000 gledalci še sedmič to zimo povzpel na zmagovalni oder svetovnega pokala, skupno pa je osvojil svoje 20. stopničke, so v finalu nastopili še trije Slovenci.

image_alt
Schuster: Zdaj ni več nobenega dvoma, Anže je slovenska št. 1

Lovro Kos (129 m in 135,5 m) in Timi Zajc (128 m in 134 m) sta v drugo pokazala boljša nastopa in napredovala po razpredelnici; Lovro je na koncu zasedel 13., Timi pa 14. mesto. Domen Prevc (124 m in 125 m) je v finalu izgubil eno mesto in je na koncu pristal na 29. mestu. »Lahko sem zelo zadovoljen. Še dve tekmi sta do konca, upam, da bom še dvakrat v točkah,« si je zaželel Kos, Zajc pa je dejal: »Manjša napaka v prvi seriji me je stala še boljše uvrstitve, toda glede na Oberstdorf sem napredoval.«

Norvežan Halvor Egner Granerud je takole poletel do nove zmage. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Norvežan Halvor Egner Granerud je takole poletel do nove zmage. FOTO: Lisi Niesner/Reuters

Lanišek drugi že po prvem »polčasu«

Laniška je v uvodni seriji po izjemnem odskoku, po katerem ga je kar dvignilo v višino, odneslo do 140,5 metra, po seštevku vseh točk pa se je zasidral na drugem mestu. Za malenkost boljši nastop je uspel le Granerudu (140 m), ki je imel kot vodilni pičle 0,6 točke naskoka pred 26-letnim Domžalčanom.

Za mnoge favorizirani Kubacki (136 m), ki je včeraj v svojo korist odločil kvalifikacije, je bil na tretjem mestu, za Laniškom pa je zaostajal za 6,2 točke. Četrti je bil Kubackijev rojak Piotr Żyła (135,5 m), peti pa Nemec Andreas Wellinger (137 m).

Od naših reprezentantov so se v finale druge tekme 71. novoletne turneje prebili tudi Lovro Kos (129 m), Timi Zajc (128 m) in Domen Prevc (124 m), ki so zasedali 16., 19. oziroma 28. mesto.

Prekratka za drugo serijo pa sta bila Žiga Jelar in Peter Prevc, ki sta doskočila pri 118 metrih. Tekmo sta končala na 34. oziroma 39. mestu.

Lovro Kos je takole poletel proti množici. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Lovro Kos je takole poletel proti množici. FOTO: Lisi Niesner/Reuters

»To je bil vrhunski začetek leta 2023. Res vrhunsko skakanje Anžeta in odlično drugo mesto. Trenutno je mogoče Granerud malce močnejši, a z malo sreče več bi bil lahko Lanišek še bližje zmagi. Menim, da mora le nadaljevati v tem ritmu. Tudi Lovro in Timi sta prikazala zelo dobra druga skoka, manjše napake v prvi seriji pa so ju oddaljili od prve deseterice. Ti trije fantje lahko nadaljujejo v takšnem ritmu. Preostali trije pa imajo malo več dela do naslednje tekme,« je pojasnil glavni trener slovenske reprezentance Robert Hrgota.

Jutri bodo imeli skakalci prosti dan, ki ga bodo izkoristili za selitev v Innsbruck, kjer bodo v torek (13.30) kvalifikacije za sredino tretjo tekmo 71. novoletne turneje. Po dveh preizkušnjah je v seštevku tega tekmovanja prepričljivo v vodstvu Granerud, ki ima že 26,8 točke zaloge pred drugouvrščenim Kubackim. Tretji je še en Poljak Żyła (- 40,1 točke). Najboljši Slovenec je Lanišek, ki drži četrto mesto, za prvouvrščenim Norvežanom pa zaostaja za 51,4 točke.

V svetovnem pokalu še naprej vodi Kubacki pred Laniškom, razlika med njima je zdaj 88 točk.

Preberite še:

Komentarji: