Slab strelski dan Slovencev, Jakov Fak do dveh točk (FOTO)

Po šprintu za biatlonski svetovni pokal na Pokljuki v slovenskem taboru niso imeli razlogov za zadovoljstvo.

Objavljeno
07. december 2018 15.45
Posodobljeno
07. december 2018 16.59
Jakov Fak je zgrešil že prva dva strela. FOTO: Matej Družnik/Delo
Rudno polje – Potem ko se je na včerajšnji prvi posamični preizkušnji svetovnega pokala v poolimpijski sezoni na 20-kilometrski razdalji na domači Pokljuki Jakov Fak, dobitnik odličja srebrnega leska v tej disciplini iz letošnjega Pjongčanga, zavihtel tik pod zmagovalni oder, na nehvaležno četrto mesto, s katerim pa ni bil zadovoljen, je bil danes bistveno manj prepričljiv in predvsem manj natančen na strelišču. Včeraj je od dvajsetih strelov v prazno sprožil le enega, danes je na 10-kilometrski šprinterski preizkušnji pustil nepobeljene kar tri od desetih tarč.

image
Johannes Thingnes Bø je bil v smučini korak pred tekmeci. FOTO: Matej Družnik/Delo


Fak: Zgodnji šok


»Želel sem si nastopiti še bolje kot včeraj, a je danes cela reprezentanca polomila kopja, žal tudi jaz. Šok je bil že po prvih dveh zgrešenih strelih, saj se mi je zdelo, da delam vse pravilno, že prej tudi na progi nisem imel najboljšega časa. V vsakem krogu, sploh v prvi polovici, sem izgubiljal po četrt minute. Ko imaš višje ambicije, se je s tem na progi težko soočiti. Pri zadnjem streljanju nisem bil umirjen, mimo je šel zadnji strel, narejen na pol,« je zmajeval z glavo Jakov Fak.


Dvakrat zapored v prazno


Že v ležečem položaju, v katerem je bil lani več kot 90-odstotno uspešen, mu je roka takoj zadrhtela dvakrat zapored, z dvema kazenskima krogoma pa je ugasnila sleherna iskra upanja po vrhunski uvrstitvi, še tretji zgrešen strel je dodal na drugem postanku na preprogi – stoje. Tudi v smučini ni bil med najhitrejšimi, že v prvem krogu je zamudil skoraj dvajset sekund, v drugem še dodatne slabe pol minute, nato pa do cilja še deset sekund, tako da je bil naposled minuto in 40 sekund počasnejši od zmagovalca, s čimer se je uvrstil na rob dobitnikov točk, na 39. mesto.

image
Klemen Bauer nikakor ne najde strelske forme. FOTO: Matej Družnik/Delo


Na zasledovanju še Dovžan


Bil je tudi edini Slovenec pri točkah, za manj kot štiri sekunde je za njimi na 45. mestu zaostal Miha Dovžan, ki je bil ravno tako nenatančen dvakrat, na nedeljsko zasledovalno tekmo pa se niso uvrstili preostali trije domači zastopniki: Klemen Bauer je bil ponovno neprepoznaven na strelišču, štiri nepobeljene tarče so ga porinile na 62. mesto, Rok Tršan – z eno strelsko napako sploh najnatančnejši Slovenec na preprogi – je bil počasnejši v smučini in zato 76., Mitja Drinovec pa je končal povsem v ozadju, na 101. mestu s štirimi zgrešenimi poskusi.

image
Gledalci nad slovenskimi nastopi niso bili navdušeni. FOTO: Matej Družnik/Delo


Velepec: Biatlon je krut


Nekoliko bolj zadovoljen je bil Miha Dovžan: »Škoda, da nisem ujel točk, a sem v isti sapi lahko vesel, da sem se sploh prebil na nedeljsko zasledovalno tekmo. Tekaško si nimam česa očitati, znova sem dokazal, da sem v smučini v dobri formi, strelsko pa – predvsem stoje – ne morem biti zadovoljen. Moja težava je, da se mi zatresejo noge, kar bom skušal popraviti do nedelje.« Glavni trener Uroš Velepec pa je bil kratek in jedrnat: »Biatlon je krut, kazenski krog je res kazenski v vsem svojem pomenu besede. Fantje so delali napake, ki jih ne bi smeli.«


Bø nenatančen, a izjemno hiter


Z izjemno dominanco v smučini se je prepričljive zmage veselil mlajši od norveških bratov Bø, Johannes Thingnes, ki je za dobre četrt minute pustil za seboj strelsko brezhibna Francoza Antonina Guigonnata in Rusa Aleksandra Loginova, pa čeravno je eno tarčo pustil nepobeljeno. Fakovo usodo je delil še en biatlonski zvezdnik, Francoz Martin Fourcade, ki se mu je roka zašibila enkrat, vendar pa je bil njegov tek – podobno kot že včeraj – prepočasen, da bi se lahko povzpel višje kot zgolj do 24. mesta. Jutri (ob 14.15) čaka 7,5-kilometrski šprint še dekleta.

image
Miha Dovžan si je zagotovil tudi zasledovalni nastop. FOTO: Matej Družnik/Delo

 

IZIDI


1. Johannes Thingnes Bø (Nor) 23:46,3 (1)
2. Antonin Guigonnat (Fra) + 16,1 (0)
3. Aleksandr Loginov (Rus) 16,4 (0)
4. Tarjei Bø (Nor) 31,2 (1)
5. Benedikt Doll (Nem) 32,5 (1)
6. Sindre Pettersen (Nor) 32,9 (0)
7. Simon Desthieux (Fra) 35,1 (2)
8. Henrik L'Abee-Lund (Nor) 35,8 (1)
9. Simon Eder (Avs) 35,9 (0)
10. Michal Krčmar (Češ) 42,5 (0)
39. Jakov Fak (Slo) 1:40,4 (3)
45. Miha Dovžan (Slo) 1:45,1 (2)
62. Klemen Bauer (Slo) 2:04,8 (4)
76. Rok Tršan (Slo) 2:24,2 (1)
101. Mitja Drinovec (Slo) 3:37,4 (4)