Clement Noel na wengenski klasiki do prvenca

Francoski smučarski up je potreboval zgolj 20 tekem za krstno zmago v svetovnem pokalu. Hadalin štirinajsti.
Fotografija: Clement Noel je zmagal že na 20. tekmi v svetovnem pokalu. FOTO: Lionel Bonaventure/AFP
Odpri galerijo
Clement Noel je zmagal že na 20. tekmi v svetovnem pokalu. FOTO: Lionel Bonaventure/AFP

Wengen – Če kje, potem si sleherni alpski smučar želi krstno zmago v svetovnem pokalu osvojiti na klasiki, kakršna je tudi švicarska za pokal Lauberhorn v Wengnu. Toda za komaj 21-letnega Francoza Clementa Noela ima današnji slalomski podvig na eni najslovitejših prog še dodatno vrednost, saj si je vso konkurenco prvič pokoril že v dvajsetem nastopu na preizkušnjah te kakovostne ravni. Vodil je že po prvi progi, v finalu pa izkoristil postavitev svojega trenerja in preprečil dvojno avstrijsko zmagoslavje.



Najprej je nos potegnil Marcel Hirscher, po slabem prvem nastopu šele s petim izhodiščem, ki mu je rojak Manuel Feller preprečil, da bi v Wengnu ubranil lansko zmago. Feller med elito še ni stopil na najvišjo stopničko zmagovalnega odra, ki se mu je danes vendarle nasmihala, ko je za pičli dve stotinki pustil za seboj slovitejšega rojaka. Toda za oba je bil prehiter Noel, ki je zgolj na drugi progi resda za 81 stotink zaostal za Hirscherjem, a imel s prve zadosti zaloge, da je ciljno črto prečkal z najboljšim časom, osem oziroma deset stotink hitreje od obeh Avstrijcev.

Noel je tako še nadgradil drugo mesto s prejšnje slalomske tekme v sosednjem Adelbodnu. Dobro je nastopil tudi eden od dveh slovenskih predstavnikov Štefan Hadalin, ki si je po polovici proge zagotovil dobro izhodišče z enajstim časom in ne prevelikim zaostankom, v drugo resda nekoliko izgubil, a s 14. mestom vpisal drugi najboljši dosežek poolimpijske sezone in četrtega najboljšega v karieri, v Wengnu pa ni bil še nikdar višje. Drugi Slovenec Jakob Špik je odstopil že na prvi progi. Zdaj se karavana iz ene klasike seli na drugo, v avstrijski Kitzbühel.

Štefan Hadalin je bil še posebej hiter v zgornjem delu prve proge. FOTO: Lionel Bonaventure/AFP
Štefan Hadalin je bil še posebej hiter v zgornjem delu prve proge. FOTO: Lionel Bonaventure/AFP


POTEK PRVE PROGE


Razplet prve proge ni bil pričakovan. Branilec lanske zmage in prvi favorit, Avstrijec Marcel Hirscher, ob prečkanju ciljne črte ni prevzel vodstva, temveč je za dotlej najhitrejšim, lani drugouvrščenim Norvežanom Henrikom Kristoffersenom, zaostajal 19 stotink. V cilju je, besen kot ris, glasno zaklel, pustil smuči v izteku in zbežal pred kamero, njegovega slabšega nastopa pa ni znal izkoristiti ta hip najbolj vroč slalomist, njegov rojak Marco Schwarz, predvčerajšnji zmagovalec wengenske kombinacije.

Marcel Hirscher je bil v cilju prve proge besen kot ris. FOTO: Lionel Bonaventure/AFP
Marcel Hirscher je bil v cilju prve proge besen kot ris. FOTO: Lionel Bonaventure/AFP


Danes se je na prvi progi lomil in ni v cilju prehitel nikogar, za vodilnim pa zaostal debelo sekundo, kar mu ni zagotavljalo dobrega izhodišča pred finalom. Je pa avstrijsko čast rešil Manuel Feller, ki je štartal med njima, bil pri vseh vmesnih časih hitrejši od Kristoffersena in ga v cilju ugnal za tri desetinke. Ko ga Schwarz ni prehitel, se je že zdelo, da bo Feller vodil po prvi progi, a mu je načrte prekrižal mladi Francoz Clement Noel, ki je prejšnjič v Adelbodnu – v šele 19. nastopu v svetovnem pokalu – pristal na stopničkah, bil je drugi.



Progo je prevozil brez napak in bil od Fellerja hitrejši za 42 stotink, Hirscherja – ki si je delil peto mesto z rojakom Michaelom Mattom, ki bi najverjetneje prevzel vodstvo, če ne bi v spodnjem delu komajda zvozil – pa je pustil za seboj za že skoraj sekundo (91 stotink). Pred njim je bil po polovici tekme tudi Francoz Alexis Pinturault, ki je odlično unovčil nastop na petkovi kombinaciji, ki jo je končal na zmagovalnem odru. Prva wengenska proga je bila danes zelo neselektivna, v prvi jakostni skupini cilja ni videl zgolj domači adut Ramon Zenhäusern.

Precej bolje kot v petkovem kombinacijskem slalomu pa se je z zahtevnim terenom spoprijel prvi od dveh slovenskih zastopnikov Štefan Hadalin, ki je izkoristil ugodno številko 23 in bil predvsem v zgornjem delu zelo hiter in natančen, po polovici proge je za vodilnim zamujal zgolj 24 stotink, kar je bil četrti najboljši vmesni čas. Nato je opazno zmanjšal ritem in nadaljeval zanesljivo, toda počasneje, vseeno pa zasedel enajsto mesto z zaostankom sekunde in četrt. Imel je odlično izhodišče pred finalom, za devetim mestom je zaostajal pičle štiri stotinke.

Marco Schwarz se danes ni dobro ni znašel. FOTO: Lionel Bonaventure/AFP
Marco Schwarz se danes ni dobro ni znašel. FOTO: Lionel Bonaventure/AFP


Za njim ni bilo več nikogar, ki bi posegel tako visoko. Odstopi so se – od štartne številke 21 dalje – kopičili, kar 33 slalomistov ni ugledalo cilja, z visoko številko 46 se je razmeroma dobro s progo spopadel Rus Aleksandr Horošilov, ki se je zavihtel na 17. mesto in ni niti za Hadalinom zaostal veliko, le 32 stotink. Drugi slovenski predstavnik Jakob Špik je bil manj uspešen, bil je eden od mnogih, ki so odstopili, potem ko je pri drugem vmesnem času držal 34. položaj. Finale bo na sporedu ob 13.15.

Preberite še:

Komentarji: