Slovenci nad smukaški urok Val Gardene

Klemen Kosi poudarja, da ni pomembno, kaj pove, ampak kaj bo pokazal na progi.
Fotografija: Martin Čater si je z vstopom v to sezono naložil preveč rezultatskega bremena. FOTO: Alberto Pizzoli/AFP
Odpri galerijo
Martin Čater si je z vstopom v to sezono naložil preveč rezultatskega bremena. FOTO: Alberto Pizzoli/AFP

Z izjemo Klemna Kosija, ki je v uvodnem delu sezone za svetovni pokal poskrbel za dve uvrstitvi med petnajsterico, slovenska ekipa za hitre discipline še ni pokazala, kaj zmore. Po severnoameriški turneji je zdaj na sporedu Val Gardena, kjer bo cilj po smukaških ničlah v zadnjih štirih sezonah na tem prizorišču osvojiti točke v kraljevski disciplini.
 

Nazadnje do smukaških točk v Val Gardeni v zimi 2013/14


Smukaške točke si je slovenska vrsta v Val Gardeni nazadnje priborila v zimi 2013/14, sezono prej pa dosegla največji uspeh na tem tekmovališču z 2. mestom zdaj športno upokojenega Roka Perka. Njegov rezultat kariere sta tedaj s točkami zaokrožila še Andrej Šporn, ki je v minuli zimi končal tekmovalno pot, in Boštjan Kline. Misel na trojico med najboljšo trideseterico je lep, a glede na trenutno stanje bo prvi cilj najprej prekiniti urok valgardenskega smuka.

Najlepši spomin v slovenski reprezentanci je v Val Gardeni v sezoni 2012/13 shranil Rok Perko z 2. mestom v smuku. Tržičan je v letošnjem poletju sklenil svojo športno pot. FOTO: Stefano Rellandini/Reuters
Najlepši spomin v slovenski reprezentanci je v Val Gardeni v sezoni 2012/13 shranil Rok Perko z 2. mestom v smuku. Tržičan je v letošnjem poletju sklenil svojo športno pot. FOTO: Stefano Rellandini/Reuters


»Ocenjujem, da je material, ki ga imamo, boljši in konkurenčnejši predvsem na zgornjem delu proge. Po 40 sekundah se bo videlo, če smo zraven ali nismo, saj je ta del pomemben pri nadaljnjem odvijanju nastopa na progi in končnem rezultatu. Upam, da bodo fantje že v petkovem superveleslalomu pokazali, kaj znajo. Kosiju pripisujem več možnosti prav v tej disciplini, saj ta smuk ni najprimernejši za njegov tip smučanja,« je pričakovanja razgrnil trener hitrih disciplin Peter Pen.



Prav Kosi je tisti, ki je v sezono štartal najbolje, izstopa predvsem njegovo 9. mesto v superveleslalomu v Beaver Creeku, s katerim je dosegel uvrstitev kariere v tej disciplini. »V pripravljalnem obdobju je šlo vse po načrtih, sem pa začel smučati pozneje kot drugi. Nato sem bil na pripravah v Čilu presenečen nad rezultati na tekmah nižje ravni (nastopil je na sedmih, na vseh se je uvrstil med deseterico, na stopničke trikrat, od tega sta bili dve zmagi, s temi rezultati je osvojil južnoameriški pokal, op. a.). Tudi v svetovnem pokalu v ZDA sem se presenetil, zdaj pa se bo treba čim bolje približati tistim nastopom,« je razmišljal Kosi.
 

Marsikaj treba postoriti


Mariborčan je nase opozarjal predvsem v zimi 2015/16, njegova rezultatska krivulja je v svetovnem pokalu nato začela padati. Kaj se je dogajalo v zadnjih dveh sezonah? »Ne vem, kaj bi se posebnega dogajalo, osvajal sem točke, sem pa vedel, da to nista moji najboljši sezoni, a menim, da je to nekaj povsem naravnega pri vsakem športniku. Vsaka sezona ne more biti tvoja najboljša, to je mogoče le pri Marcelu Hirscherju. Ne obremenjujem se s preteklimi zimami. Ne glede na to, koliko so bile dobre in slabe, sem ohranil status reprezentanta, kar je bil moj prvotni cilj. V svetovnem pokalu sem zbral več kot 100 štartov, na olimpijskih igrah v Pjongčangu sem bil 10. (v kombinaciji, op. a.), a me zdaj sprašujete, kako to, da sem bil v minuli zimi tako slab. Zdaj, ko sem bil deveti, je pa to nekaj drugega,« je odgovoril na vprašanje sogovornik, ki je v tej sezoni že po štirih tekmah zbral v svetovnem pokalu več točk kot v celotni prejšnji in sezoni 2016/17.

Klemen Kosi bi rad v Dolomite prenesel smučanje z ameriških tekem. FOTO: Blažž Samec/Delo
Klemen Kosi bi rad v Dolomite prenesel smučanje z ameriških tekem. FOTO: Blažž Samec/Delo


Kosi se zaveda, da uvrstitvi med petnajsterico v ZDA nista zagotovilo za dobro sezono. »Ponosen sem na te rezultate, a smo šele na začetku, tekme, ki prihajajo, bodo pomembnejše od tistih v Ameriki, vrhunec se še bliža, do takrat pa bo treba marsikaj postoriti, gremo korak za korakom,« je še dodal 27-letnik.


 

Preberite še:

Komentarji: