Timi Zajc je kralj Planice

V zadnjem dejanju 44. sezone v smučarskih skokih na zmagovalnem odru drugi Anže Lanišek in tretji Stefan Kraft, ki je osvojil mali kristalni globus v poletih.
Fotografija: FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

Slovenski skakalec Timi Zajc (455,1 točke) je zmagovalec zadnje tekme sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih. Pred 13.500 gledalci v Planici je na finalu najboljših 30 v svetovnem pokalu svetovni prvak za vsega desetinko točke premagal Anžeta Laniška. Tretji je bil Avstrijec Stefan Kraft (445,1).

Za 22-letnika iz Hramš, ki je v Planici pred slavim mesecem dni postal tudi svetovni prvak na veliki skakalnici, je bila to tretja zmaga v karieri. Prav vse je slavil na letalnicah. Na tekmah v Planici je sploh prvič stal na stopničkah za svetovni pokal.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

Zajc je kot že običajno ta konec tedna znova skočil z nižjega naleta na zahtevo glavnega trenerja Roberta Hrgote, v finalu kar z dveh mest nižje kot tekmeci. Poletel je 234 m in dobil kar 27,3 dodatne točke in zanesljivo prevzel vodstvo.

Po tem skoku je bilo že znano, da bo tudi na tretji planiški tekmi slovenski skakalec na stopničkah. Japonec Naoki Nakamura je kot naslednji precej zaostal, tudi Kraft pa ni premagal Zajca in zaostal natanko deset točk.

Na vrhu sta bila le še dva Slovenca. Najprej je Domen Prevc (441) zaostal tako za Zajcem kot Kraftom s poletom dolgim 232 m in zasedel četrto mesto. Lanišek pa je na koncu skočil 242 m, prejel tri dvajsetice, na koncu pa z najmanjšo možno razliko končal na drugem mestu.

Timi Zajc. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Timi Zajc. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Trener potegnil pravo taktično odločitev

»V Planici imam zdaj na vseh skakalnicah zmago, razen na majhni. Zelo sem vesel. Hvala tudi Robiju (Hrgota, op. STA), da je v taktičnem smislu pripomogel k uspehu. Zelo lepo sem zaključil sezono z zmago pred domačimi navijači,« je v prvi izjavi za RTV Slovenija dejal zdaj trikratni zmagovalec tekem za svetovni pokal.

»Skok je bil zelo dober, prekrasen, kaj dosti ni za komentirati. Šolsko,« je še dodal Zajc in se potem v studiu RTV Slovenija zahvalil tudi vzorniku Petru Prevcu, ki v Planici zaradi posledic padca na SP ni skakal.

Anže Lanišek. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Anže Lanišek. FOTO: Voranc Vogel/Delo

»Bil je boljši, to je treba sprejeti. Naredil sem dva super poleta, 242 m in nisem zmaga. Telemark sem pa spodaj 'prilepil', to je pomembno,« pa je po kar sedmih dvajseticah za slog za RTV Slovenija dejal Lanišek. »Skok je bil res fenomenalen. Tisto, kar včeraj nisem naredil, mi je danes uspelo,« je še dodal tretji najboljši skakalec te sezone.

Po bolezni se je za zadnjo tekmo vrnil tudi Žiga Jelar (429,1) in takoj ujel pravi ritem. Vključno s poskusno serijo je skakal zelo dobro, v finalu pa je po 236,5 m dolgim poletom s sedmega mesta napredoval na šesto.

Lovro Kos (392,9) je v drugi seriji izgubil štiri mesta in zadnjo tekmo sezone končal na 20. mestu.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

Lanišek: Naslednjo sezono še boljši

Veliki kristalni globus si je že nekaj tekem pred koncem zagotovil Norvežan Halvor Egner Granerud. Zbral je 2128 točk. Kraft je sezono končal s 1790 točkami, Lanišek pa je na tretjem mestu zbral 1679 točk.

Kljub temu je Domžalčan v zadnjih tednih večkrat poudaril, da si je mesto na stopničkah zaslužil nesrečni Poljak Dawid Kubacki. Ta na zadnjih tekmah ni nastopil, potem ko v domovini skrbi za hudo bolno ženo.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

Po koncu je Lanišek za RTV Slovenija podal še oceno sezone. »Vesel sem celotne sezone, pomirjen sem nad sabo. Lahko se le zahvalim vsem za podporo. Sezono smo lepo zaključili in upam, da bo to dalo zagon, da bomo naslednje leto še boljši, predvsem v pokalu narodov, v katerem lahko posežemo višje. Sezona je bila odskočna deska za naprej, hkrati tudi sezona učenja, imel sem težke preizkušnje, a vse dobro oddelal.«

Seštevek poletov je pripadel Kraftu, ki je zbral 480 točk. Avstrijec je izkoristil slabše polete do zadnje tekme vodilnega Graneruda. Ta je po 13. mestu na koncu zbral 450 točk. Tretji je v seštevku poletov končal Lanišek, ki je na šestih tekmah zbral 314 točk.

Skupaj se je sicer v Planici od četrtka po podatkih organizatorjev zbralo 57.000 gledalcev.

Preberite še:

Komentarji: