Slovenska šesterica na uvodu pot zaključila v četrtfinalu

Na šprintu v prosti tehniki v italijanskem Dobbiacu se je vseh šest slovenskih smučarjev tekačev uvrstilo v izločilne boje, nato pa so obstali v četrtfinalu. 
Fotografija: Katja Višnar je bila v kvalifikacijah povsem blizu najboljših. FOTO:  Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Katja Višnar je bila v kvalifikacijah povsem blizu najboljših. FOTO:  Matej Družnik/Delo

Novoletna turneja svetovnega pokala v smučarskem teku, tradicionalni Tour de Ski, se je za slovenski tabor začela odlično. V ženskih kvalifikacijah šprinta v prosti tehniki v italijanskem Dobbiacu so se namreč kar tri naše predstavnice zavihtele med najboljših trinajst tekmovalk, tudi preostali dve sta si zagotovili nastop v izločilnih bojih.


Presenetila Eva Urevc


Katja Višnar je vpisala četrti kvalifikacijski čas in bila zadnja, ki je za najhitrejšo, Američanko Sadie Bjornsen, zaostala manj kot sekundo (88 stotink). Z odlično predstavo je nekoliko presenetila 23-letna državna prvakinja Eva Urevc, ki je bila na polovici proge, po 650 metrih, celo najhitrejša, ciljno črto pa prečkala s sedmim časom in skoraj sekundo in pol počasneje kot Bjornsenova. 


Polom Norvežank


Trinajsta je bila Anamarija Lampič, ki je zaostala skoraj tri sekunde, več kot pet sekund pa sta zamudili Alenka Čebašek (24. mesto) in Vesna Fabjan (26.), ki sta ravno tako napredovali v izločilne boje. V kvalifikacijah so bile povsem neprepoznavne Norvežanke, saj ni bilo niti ene v najboljši deseterici, najboljša je bila Maiken Caspersen Falla tik pred Lampičevo na dvanajstem mestu.

Eva Urevc je bila pri vmesnem času celo najhitrejša. FOTO: Leon Vidic/Delo
Eva Urevc je bila pri vmesnem času celo najhitrejša. FOTO: Leon Vidic/Delo


Šimenc brez težav


Zato pa so bili prepričljivejši Norvežani na čelu z Johannesom Høsflotom Klæbom, ki je bil daleč najhitrejši v kvalifikacijah, najbližji zasledovalec, Francoz Lucas Chavanat, je za njim zaostal debelo sekundo. Dobro se je izkazal tudi edini slovenski predstavnik Miha Šimenc, ki je zasedel 22. mesto z nekaj več kot petsekundno zamudo. Pri merjenju vmesnega časa je bil celo štirinajsti.
 

Vsi Slovenci obstali v četrtfinalu


Žal nadaljevanje za slovensko izbrano vrsto ni bilo tako uspešno, kot so bile dopoldanske kvalifikacije. Vseh šest je obstalo v svojih četrtfinalnih skupinah, kar je po spodbudnih časih v kvalifikacijah nekoliko manj, kot so si obetali, a je vseeno vseh šest dobilo nove točke za svetovni pokal in uspešno začeli novoletno turnejo. 

"Vesel sem uspeha, da je šest tekmovalcev osvojilo točke. Pri puncah s petimi vedno bolj kažemo, da smo lahko enakovredni v svetovnem pokalu. Moja želja sta bila vsaj dva polfinala. Za malenkost sta se nam izmuznila. To je sprint. Treba je pogledati dobre strani dneva, analizirati, kaj je šlo narobe in nadaljevati," se je na ženski del sprinta ozrl glavni slovenski trener Nejc Brodar.

O edinem Slovencu na turneji pa je povedal: "Za Miho sem vesel, da je brezkompromisno startal in si izboril svoj položaj. Na nek način je pokazal, da prihaja v svetovni pokal in da bo z naslednjimi nastopi treba nanj računati. Ni se mu izšlo. Z napakami se učiš. Če bo nadaljeval v tem ritmu, bomo videli polfinale najmanj do konca te sezone."

Šprinta sta dobila Švedinja Stina Nilsson in Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo. Nilssonova je bila v finalu za tekmice premočna, prvo zasledovalko, rojakinjo Ido Ingemarsdotter, je premagala za tri sekunde. Tretja je bila Američanka Jessica Diggins. Klaebu sta v hrbet gledala dva Francoza, Richard Jouve na drugem in Lucas Chanavat na tretjem mestu.

Preberite še:

Komentarji: