Slovenski orli tretjič zapored na zmagovalnem odru

Na moštveni tekmi v Oslu zmagoslavje Norvežanov, naši smučarski skakalci osvojili odlično tretje mesto.

Objavljeno
07. marec 2020 16.32
Posodobljeno
07. marec 2020 21.01
Anžže Laniššek je prispeval pomemben delež k tretjemu mestu Slovenije na Holmenkollnu. FOTO: AFP
Ljubljana – Slovenski smučarski skakalci (v postavi Žiga Jelar, Timi Zajc, Anže Lanišek in Peter Prevc) so na moštveni tekmi na znamenitem Holmenkollnu nad Oslom osvojili odlično tretje mesto. Tako so se izbranci glavnega trenerja naše reprezentance Gorazda Bertonclja še tretjič zapored zavihteli na zmagovalni oder, potem ko so pred tednom dni v Lahtiju navdušili z drugim mestom, konec januarja pa so bili tretji tudi v Zakopanah.

Prepričljive zmage so se pred praznimi tribunami (iz preventivnih ukrepov zaradi nevarnosti epidemije koronavirusa) veselili Norvežani Johann Andre Forfang, Robert Johansson, Daniel-Andre Tande in Marius Lindvik, ki so vodili že po prvem »polčasu«, na drugem mestu pa so z zaostankom 36,5 točke pristali Nemci Constantin Schmid, Pius Paschke, Stehan Leyhe in Karl Geiger, sicer zmagovalci Lahtija.

Slovenci, ki so bili po uvodni seriji še peti, so v finalu stopnjevali svoje nastope. Na koncu jih je od drugouvrščenih Nemcev ločilo le 6,7 točke. V razburljivem troboju za tretje mesto so naši reprezentanti za 5,4 točke preskočili četrtouvrščene Poljake, še dodatne tri točke so zaostali Japonci. Avstrijci so se morali sprijazniti šele s šestim mestom, za njimi pa so se zvrstili Švicarji, Rusi in Čehi.
Nemci prehiteli Avstrijce
Vrstni red v pokalu narodov (30/35): 1. Nemčija 4928, 2. Avstrija 4870, 3. Norveška 4375, 4. Poljska 4082, 5. Slovenija 3737, 6. Japonska 3323, 7. Švica 798, 8. Češka 335, 9. Finska 229, 10. Rusija 205.


V seštevku norveške turneje Raw Air (surov zrak) je Žiga Jelar v boju za 60.000 evrov, kolikor bo prejel skupni zmagovalec tega tekmovanja, zadržal odlično tretje mesto. »Zadovoljen sem, saj so to moje prve stopničke v svetovnem pokalu, v seštevku norveške turneje pa držim tretje mesto. Upam, da bom še naprej kazal te dobre skoke, dobro pripravljenost in grem naprej uživat,« je bil nasmejan Jelar.

Skakalec kranjskega Triglava za še zmeraj vodilnim Nemcem Constantinom Schmidom v točkovanju »surovega zraka« zaostaja le za poldrugo točko, za drugouvrščenim Norvežanom Mariusom Lidvikom pa za vsega 0,6 točke. Anže Lanišek je na 14., Peter Prevc na 17. in Timi Zajc na 19. mestu.«

Jutri bo na Holmenkollnu na sporedu še posamična tekma, za katero bodo zeleno luč prižgali ob 14.30. Ob Žigi Jelarju, Anžetu Lanišku, Petru Prevcu in Timiju Zajcu bo na njej od Slovencev nastopil tudi Domen Prevc.