Slovenski orli za začetek ekipno četrti

Najprepričljivejši med Slovenci je bil 18-letni Timi Zajc, njegov posamični dosežek je bil peti najboljši.
Fotografija: Timi Zajc je pokazal največ med slovenskimi orli. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Timi Zajc je pokazal največ med slovenskimi orli. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Visla – Dva tedna po kranjskem odprtju sezone celinskega pokala so smučarski skakalci danes v poljski Visli začeli še sezono poletne velike nagrade FIS. Na ekipni preizkušnji na veliki napravi je slovenska četverica v postavi Tilen Bartol, Bor Pavlovčič, Tomaž Naglič in Timi Zajc zasedla četrto mesto, za tretjeuvrščeno Norveško pa zaostala več kot 50 točk. Četrta je bila, precej za Norvežani, že tudi po prvi seriji.


Zajc najkonstantnejši


Najbolj konstantno pripravljenost je pokazal najmlajši od Slovencev, 18-letni Zajc, ki ga je neslo 129 in 126.5 metra daleč, njegov točkovni zbir (260,5 točke) pa bi v posamičnem točkovanju zadostoval za peti dosežek, za Nemcem Karlom Geigerjem in tremi Poljaki na čelu s Piotrom Zylo (282,4 točke), ki je v prvi seriji pristal pri 136 metrih, kar je bila tudi največja daljava dneva.


Poljaki 70 točk pred Nemci


Poljaki – ob Zyli še Kamil Stoch, Dawid Kubacki in Maciej Kot – so bili, na navdušenje domačih navijačev, z naskokom najprepričljivejši, saj so za več kot 70 točk pustili za seboj prve izzivalce Nemce, ki so v srditem dvoboju za drugo mesto za 3,9 točke odpravili Norvežane. Slovenci niso imeli težav z Japonsko in Avstrijo, ki sta za njimi zaostali za več kot 20 točk.


Ogromno rezerv


»Delno smo zadovoljni z rezultati posameznikov in s posameznimi skoki. Imamo še veliko dela, rezerv je ogromno, vidimo, kje smo šibki, na tem bomo gradili naprej. V prve tekme smo šli domala brez pričakovanj, saj nismo vedeli, kam trenutno sodimo. Zdaj vemo, kje smo in kaj lahko izboljšamo. Zajc skače na zelo visoki ravni, ta čas je tik pod vrhom, ima pa tudi še rezerve. Dobro je, da imamo v ekipi takšnega posameznika, da ostali lahko sledijo temu trendu,« je strnil vtise glavni trener Gorazd Bertoncelj.


Jutri posamična tekma


Jutri (17.30) bo v Visli na sporedu še prva posamična preizkušnja poletne sezone. V včerajšnjih kvalifikacijah so bili najboljši Stoch, Zyla in Geiger, med slovenskimi orli je s petim mestom ponovno opozoril nase Zajc, na tekmo pa so se uvrstili še Naglič (18.), Bartol (19.), Pavlovčič (28.), Anže Lanišek (41.) ter Domen Prevc (49.) in Anže Semenič (50.), ki sta se izvlekla za las.


Hofer častni meščan


Ob robu današnje moštvene tekme pa so prireditelji skupaj z mestno občino podelili naziv častnega meščana Visle dolgoletnemu direktorju tekmovanj pod okriljem Mednarodne smučarske zveze (FIS), 63-letnemu Avstrijcu Walterju Hoferju, za njegov doprinos poljski preizkušnji in smučarskim skokom na splošno. »Zame je to posebna čast, nagrado pa sprejemam v imenu celotne smučarske družine,« se je zahvalil Hofer.
 

Komentarji: