Štiri Slovenke do točk v Saporu, najvišje Nika Križnar

Tri slovenske skakalke so na prvi tekmi v novem koledarskem letu končale med 14. in 17. mestom.
Fotografija: Nika Križnar je bila 14. po prvi seriji in na koncu tekme. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Nika Križnar je bila 14. po prvi seriji in na koncu tekme. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Saporo – Po skoraj enomesečnem tekmovalnem premoru smučarske skakalke poolimpijsko sezono svetovnega pokala nadaljujejo na Japonskem, v Saporo pa seveda ni odpotovala v dosedanjem delu zime najuspešnejša Slovenka Ema Klinec (dvakrat tretja v Lillehammerju in Premanonu), ki okreva po grdem padcu na predpraznični tekmi za državno prvenstvo v Planici in po operativnem posegu na levem kolenu, po katerem bo morala počivati približno pol leta, s čimer je sezono mnogo predčasno zaključila.



Na današnji prvi od dveh preizkušenj si je konkurenco pokorila 35-letna avstrijska veteranka Daniela Iraschko-Stolz, ki je imela po prvi seriji zgolj osem desetink točke naskoka pred prvo izzivalko, Nemko Juliane Seyfarth, ob koncu tekme pa je bila razlika med njima še manjša – pičle pol točke. Prekaljena Avstrijka se je tako dokopala do štirinajste zmage v svetovnem pokalu (prve po lanskem Ljubnem in sploh prve v karieri na enem od neevropskih prizorišč), s čimer je na večni lestvici druga, zgolj za Japonko Saro Takanaši.

Daniela Iraschko-Stolz je zadržala pičle pol točke naskoka pred prvo izzivalko. FOTO: Blaž Samec/Delo
Daniela Iraschko-Stolz je zadržala pičle pol točke naskoka pred prvo izzivalko. FOTO: Blaž Samec/Delo


Ta je danes razočarala redke domače navijače, saj je ostala celo izven elitne deseterice, na enajstem mestu. Na stopničke se je povzpela še Norvežanka Maren Lundby, ki ji po polovici tekme ni kazalo tako dobro, saj je imela v prvi seriji v zraku najslabše razmere med vsemi in je pristala že pri 105 metrih, vendar pa zaradi vetrovnega pribitka zasedala sedmo mesto. V finalu je pokazala svojo moč in z izjemnim skokom – pristala je pri rekordu naprave 135 metrov – napredovala vse do tretjega mesta, čeravno je za njim še pred tem zaostajala debelih 15 točk.

Do točk so se dokopale tudi štiri slovenske predstavnice, vendar pa nobena ni izstopala. Še najvišje, do 14. mesta, se je povzpela Nika Križnar, ki je zadržala izhodiščni položaj. Dve mesti za njo je končala komaj 17-letna Jerneja Brecl, ki ji je po prvi seriji kazalo precej bolje, saj je bila deseta, s čimer je lovila najboljši dosežek v karieri, ki ostaja deseto mesto. Takoj za njo je preizkušnjo zaokrožila Urša Bogataj, eno točko je osvojila še Špela Rogelj. Praznih rok sta na 32. in 33. mestu ostali Maja Vtič in Katra Komar. Jutri bo v Saporu še druga posamična preizkušnja s štartom ob 2. uri zjutraj po srednjeevropskem času.

Jerneja Brecl je bila po prvi seriji presenetljivo najvišje uvrščena Slovenka. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Jerneja Brecl je bila po prvi seriji presenetljivo najvišje uvrščena Slovenka. FOTO: Mavric Pivk/Delo


POTEK PRVE SERIJE


Zaradi odsotnosti Eme Klinec so bila v Saporu slovenska pričakovanja nekoliko nižja kot običajno, vseeno pa je včerajšnje kvalifikacije uspešno preskočilo vseh šest naših tekmovalk in se prebilo na današnjo tekmo. V prvi seriji sta bili za finale bistveno prekratki Maja Vtič, ki je pristala pri zgolj 88.5 metra, in 17-letna Katra Komar, ki je bila dva metra daljša, ena za drugo sta se zvrstili na 32. in 33. mestu. Praznih rok je po polovici preizkušnje ostalo zgolj deset tekmovalk.

Ostale slovenske zastopnice so bile uspešnejše, najboljše izhodišče pa si je nekoliko presenetljivo zagotovila še ena 17-letnica Jerneja Brecl, njen 111 metrov dolg skok je zadostoval za deseto mesto po prvi seriji. Do sedmega mesta jo je ločilo zgolj 2,2 točke, prva šesterica pa je bila že dosti bolj oddaljena. Nika Križnar je pristala pri 110 metrih in bila po prvem skoku štirinajsta, tri metre krajša Urša Bogataj pa dve mesti za njo. Med finalistke se je z 29. dosežkom za las prebila tudi Špela Rogelj (96.5 metra).

Maren Lundby je v finalu postavila rekord skakalnice s 135 metri. FOTO: Blaž Samec/Delo
Maren Lundby je v finalu postavila rekord skakalnice s 135 metri. FOTO: Blaž Samec/Delo


V dvoboju za najboljše izhodišče so odločale malenkosti, po prvi seriji pa je vodila prekaljena 35-letna avstrijska veteranka Daniela Iraschko-Stolz, ki je dosegla največjo daljavo dotlej, kar 127 metrov, vendar pa si je zaradi ogromnega vetrovnega odbitka več kot petnajstih točk zagotovila zgolj osem desetink naskoka pred prvo zasledovalko, Nemko Juliane Seyfarth, ki je bila dva metra krajša. Še zadnja, ki je – za tri metre – preskočila 120-metrsko znamko, druga Nemka Ramona Straub, je bila tretja. V prvi šesterici so bile štiri predstavnice Nemčije in dve Avstrije.

Preberite še:

Komentarji: